niedziela, 16 czerwca 2013

Słodkie rarytasy dawnych lat... i przepisy na nie...



Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u

Składniki:
Ciasto : 2,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 szklanka cukru 25 dag marmolady 1 szklanka mleka 1 łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao (wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)
Krem : 25 dag masła 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto : Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.
Krem : Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany. Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Oblać polewą czekoladową.

Krem Sułtański

Składniki:  
400 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 50 g rodzynek 8 bez

Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie z dodatkiem alkoholu (np rumu lub amaretto). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder. Podzielić całość na pół i do jednej połówki dodać rodzynki, a do drugiej kakao. Na dno pucharka ułożyć skruszoną bezę, następnie na to śmietanę z rodzynkami, następnie tą z kakao. Udekorować pokruszoną bezą według uznania

Szyszki 



Składniki: 1/2 kg krówek (miękkich i ciągnących) 1/2 kostki margaryny "Kasia" 2 łyżki kakao 12-15 dag ryżu preparowanego

Przepis: Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać, formować szyszki:) Smacznego!


Blok czekoladowy


Składniki:

1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań) 250 g masła 1/3 szklanki wody 5 - 6 łyżek gorzkiego kakao (lub więcej, dla koloru) 500 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku suche wafle lub herbatniki bakalie: rodzynki, orzechy, migdały...

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier i wodę, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, kakao, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.

żródło

13 komentarzy:

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!