niedziela, 28 stycznia 2018

Zapiekanka z fetą i makaronem

Dziś będzie kontrowersyjnie. Mam wrażenie że podając ten przepis wyznaję tu pewną intymną informacje o sobie. Wiedza tajemna w której to opowiadam się po jednej stronie barykady...
Chodzi o jedzenie mięsa... ja nie mam z tym problemu i uważam że każdy ma prawo wybrać... jednak czasem mam wrażenie że ludzie polaryzujący się realizują potrzebę przynależności definiując się jako weganin, wegetarianin. Spoko... do momentu gdy owa przynależność przybiera waleczne oblicze...
Przyznam że znam miejsca w okolicy mojej gdzie lubię i przyznam że są to punkty w których można naprawdę smacznie i nie drogo sie najeść na owej liście są takie miejsca gdzie mięsa nie uświadczymy. 
Dziś przepis znaleziony na blogu CookingByFaksiu klik przyznam że zaciekawił mnie i postanowiłam go wykorzystać... był to strzał w dziesiątkę: okazał się doskonały dzieło rąk naszych zaowocowało przepyszną sycącą kolacją oraz smacznym śniadankiem.
Cóż wykorzystałam ja:




70g Szynka dojrzewająca
Ok. 100g Ser żółty
Ok. 100g coś jak podgardle wędzone
Feta

Serek topiony


250g makaronu
1 brokuł
3/4 szklanki wody
Makaron gotujemy ardente. Brokuł kroimy w różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wodę wlewamy do garnka i rozpuszczamy serek topiony. Trzeba ciągle mieszać by się nie przypaliłoJ.
Kroimy fetę, wędlinę. Wszystko wsypujemy do naczynia żaroodpornego. 


My na górę daliśmy szynkę dojrzewającą:




Układamy ser:


Układamy ser:



Na górę poszły przyprawy: bazylia, lubczyk, pieprz, oregano:) 



I do piekarnika. "Nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min" - pisze w oryginale. My piekarnik mamy "wyjątkowy", więc u nas to bardziej kwestia wyczucia.
 Oto efekty:




Smacznego! 
No to są moje wspomnienia,  a jak będę miała piekarnik to będzie to przepis który na bank powtórzę, a co tam: na dwa baki!

Swoją drogą odkryłam ciekawy kanał Vegan Hero:

Opis: 
"Mieszanka racjonalizmu i niewybrednego humoru w słusznej sprawie!"
Jak dla mnie przykład że można promować weganizm nienachalnie, sensownie, bez atakowania


53 komentarze:

  1. Serek topiony w przepisie powoduje, że raczej nie skorzystam. Osobiście jem to, co lubię, od roku znowu mięso, ale być może za jakiś czas zmienię dietę. Zobaczymy :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapiekanki mają to do siebie że można tam wrzucić na co tylko człowiek ma ochotę:)

      Usuń
  2. Słony ser, słone mięsko-tak, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! To zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo bardzo smacznie!
    https://dreamerworldfototravel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie:D masz jeszcze trochę?;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjedzona kilka lat temu... zostały zdjęcia, przepis i wspomnienia... niestety... ale mam nadzieje powtórzyć przepis, jak tylko będę miała piekarnik:)

      Usuń
  7. A ja zjadłabym taką zapiekankę. Dawno nie jadłam czegoś podobnego. Mniam, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny makaron, na pewno smakowałaby mi ta zapiekanka :) wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pamiętam że i na ciepło i na zimno i na drugi dzień była pyszna, ba! Nawet sam makaron był mniam!

      Usuń
  9. Uwielbiam wszystko co jest z fetą. :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ładnie, ale musiałabym zmodyfikować znacznie ten przepis. Ale mi się jeść przez Ciebie zachciało! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię lubię:) bardzo bym jadła:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie. :)
    Zapraszam na konkurs na naszym blogu :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smacznie. Ja jak widzę ser feta i brokuły to już mi się podoba w wiem ze będzie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  14. WYGLADA OBŁEDNIE LUBIE FETE A Z MAKARONE NO PYSZNIE

    OdpowiedzUsuń
  15. Dania bym nie zjadła, ale brokułem z makaronem bym nie pogardziła :D
    Vegana Hero niedawno znalazłam na Yt właśnie, ale z tego co wiem, zmienił nazwę na Everyday Hero ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetycznie wygląda i pewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Thanks for the interesting post! Have a nice day)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mięso jest? JEST
    Feta jest? JEST
    Makaron jest? JEST

    No to sa zdecydowanie moje smaki! MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię zapiekanki, ale brokuła musiałabym czymś zastąpić, bo go nie lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sycąca i smaczna kolacja, skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, wygląda apetycznie, dawno już nie robiłam zapiekanki :P

    OdpowiedzUsuń
  22. ja jestem wszystkożerna! :P także kubki smakowe pobudzone! klaudia j

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam zapiekanki:) A weganką byłam dwa miesiące i nie dałam rady :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!