sobota, 2 sierpnia 2025

Policzki wieprzowe w sosie serowo pieczarkowym.

 Policzki wieprzowe to mniej znane mięsko, zupełnie nie wiem czemu pomijane, a czasem też omijane łukiem szerokim. Potrawa delikatna, kruchutka po prostu jak dla mnie to rewelacja. Jednak jest minus - kurczy sie niestety, jest i drugi minus - dość trudno kupić. Ja gdy widzę ten produkt czuję sie mocno kuszona. Cena nie jest niska... 


Poniższy recept narodził się przypadkiem, a wpis ma upamiętnić to do czego mogę chcieć wrócić:)


Składniki:
pół kilo policzków wieprzowych - wyszło mi 5

ulubione przyprawy (zwykle spontanicznie sypię co mi pod rękę wejdzie, (shoarmę pamiętam, była)

olej czosnkowy

1 pieczarka

sos serowy

trochę boczku



Mięsko umyłam, natarłam olejem, obsypałam przyprawami i myk do lodówki.

Mięsko kładę na nagrzaną patelnię (gorący olej czosnkowy), jak już przewrócę na drugą stronę to zmniejszam gaz i na małym ogienku duszę sobie jakieś z 50 minut. Dodałam pokrojoną pieczarkę i tak dusiłam, potem dodałam sos serowy który to wolałam zużyć, (tak to był dobry krok). Na koniec odrobina boczku i tak to sobie bulgotało.



To było naprawdę pyszne! Poczęstowałam siostrę i bardzo jej smakowało, świeżutkie ciepłe jedzonko mniam!. Jak dla mnie fajne do ziemniaczków, takie danie obiadowe. Jeśli masz możliwość i jadasz mięso to polecam spróbować!
 

5 komentarzy:

  1. Życzę smacznego wszystkim, którzy skorzystają z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim mięsem u mnie w sklepach.
    Danie wygląda przepysznie, w sam raz na niedzielę. Posłużę się Twoim przepisem ale wykorzystam schab.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. policzki w sosie są znakomite. nie tylko w serowym. ja jadam z sosem takim, jaki robię się po podlaniu mięska wodą, z dodatkiem cebuli, czasem grzybów. bo sos spod policzków jest wartością samą w sobie. i nawet jak policzki "znikną" w cudowny sposób, to sos można zjeść z chlebem (najlepiej czerstwym), albo z czym kto lubi njbardziej.

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!