O tym jak trafnym połączeniem jest smak karmelowy z pomarańczą czy też mandarynką przekonałam sie w imieniny Katarzyny. Pani Kasia uraczyła nas ciastem karmelowym właśnie a do wypieku były mandarynki... połączenie tak mocno przypadło mi do gustu że postanowiłam wcielić je w życie. Obawiałam się że sok z pomarańczy może popsuć efekt finalny...
Nie planowałam robić wpisu o tych lodach, jednak zasmakowały nam one tak bardzo że postanowiłam zanotować tutaj ów recept, dzieląc się nim z Tobą, może sie przyda:)
Wyszło tak,
screen z mojego insta story na którym oznaczyłam markę Vobro bo pralin Delissimo użyłam, a oto składniki
1) puszka masy krówkowej 460g
2) serek mascarpone 250g
3) skórka z pomarańczy (warto porządnie umyć, oparzyć owoc)
4) 330 ml śmietany 30%
5) cztery cukierki Delissimo
Serek łączymy z kajmakiem, ścieram skórkę pomarańczową do środka. Ubijam śmietankę na sztywno. Mniej więcej łączę śmietanę i masę serowo kajmakową. Tutaj trzeba uważać by połączyć w całość ale na tyle delikatnie by nie stracić owej puszystości;).
Na koniec masę przekładam do pojemników po serkach mascarpone i innych;) ozdabiam pokrojonymi pralinkami, zamykam pojemniki i do zamrażarki wkładam.
Pyszne było, ładnie wygląda. Smak kojarzy mi się z cukierkami pomarańczowymi, myślę że wrócę do tematu:)
Buziole:***
Wow, jakie fajne smakowe połączenie.
OdpowiedzUsuńSamodzielnie zrobione lody to zawsze frajda i pyszności.
OdpowiedzUsuń