Okazyjna cena: 1,24/250g - sprawiła że skusiłam się na kilka tacek... po drodze kupiłam czosnek świeży i boczuś <3 wędzony rzecz jasna. Gdy przyszłam do domu zdałam sobie sprawę że przez moje łakomstwo teraz mam trochę zabawy... najbardziej nie lubię obtaczać w bułce i jaju.. zabawy trochę jest a zjada sie tak szybko.... przyjemność z jedzenia warta była zabawy
Składniki:
1) boczniaki
2) boczek
3) czosnek jak kto lubi, ja lubię to wrzucam dwa ząbki czasem trzy
4) jajka
5) przyprawy kak ktoś lubi, sól
6) bułka tarta
7) tłuszcz do smażenia
Myjemy grzybki, kroimy boczuś.
Jajko, czosnek sól, czy ewentualne przyprawy (ja spróbowałam z kawałkiem czerwonej papryki, może kiedyś zieloną pietruszkę wrzucę) blendujemy, ja lubię jak sie taka pianka zrobi:)
Potem przelewamy całość do talerzyka i obtaczamy grzybki, potem w bułce tartej. Jak schabowy.
Na patelnie wkładamy boczuś potem boczniaki i smażymy z obu stron.
Bardzo lubię tak zrobione boczniaki które tak mi (i nie tylko) smakują tak że znikają bardzo szybko:) szkoda że zmywanie i cała "zabawa" nie trwa tak szybko, niemniej jednak co jakiś czas robię taką przyjemność:) boczniaki zajadam z boczusiem jako posiłek,
Takie danie fajnie sprawdzi sie jako przekąska lub danie obiadowe z ziemniaczkami i surówkami wszystko zależy kto co lubi;)
A Ty lubisz boczniaki?
Nigdy nie jadłam, ale ogólnie nie lubią grzybów
OdpowiedzUsuń;/ a może boczniaki by Ci zasmakowały
UsuńNigdy nie jadłam boczniaków; nie wiem w sumie dlaczego ;
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa nie miałam jeszcze okazjii zjesć boczniaków :) Buziaki
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńLovely post dear! xx
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa nie wiem ,czy lubię ;D
OdpowiedzUsuńwarto spróbować:)
UsuńLubię a twoja propozycja brzmi pysznie :-)
OdpowiedzUsuńTez nie lubię tego obtaczania, bo przyjemność potem trwa za krótko :-)
warto spróbować:)
UsuńPrzyznam, że nigdy ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie jestem fanka boczniaków.. choć generalnie BARDZO lubię grzyby! Za marynowane dam się pokroić. ;)
OdpowiedzUsuńmmmm.... marynowane też uwielbiam:)
UsuńLubię.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis.
Zjadłoby się.
Pozdrawiam :) Megly (megly.pl)
:)
Usuńnie jadłam nigdy:D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa nie lubię :(
OdpowiedzUsuń;/
UsuńChoć lubię grzyby tych jeszcze nie próbowałam. ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńależ mi narobiłaś apetytu na boczniaki! mniam.
OdpowiedzUsuńSandicious
:)
Usuńszczerze mówiąc nigdy nie jadłam boczniaków, średnio lubię grzyby
OdpowiedzUsuńhmmmm
UsuńKocham grzyby :)))
OdpowiedzUsuńwiesz co dobre:)
UsuńBardzo lubię boczniaki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńJak byłam małą to jadłam, teraz jakoś nie wiem, okazji nie ma ;
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie przepadam.
OdpowiedzUsuń;/
UsuńNigdy nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubimy wegańskie flaczki z boczniaków :P Ale w takiej formie też nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńa to dobrze kojarzyłam że z boczniaków sie flaczki wegańskie robi
Usuńkanie tak moja mama robi ;) Ja grzybów nie jem, mój żołądek nawet pieczarki źle trawi :(
OdpowiedzUsuńhttps://sweetcruel.wordpress.com/
sowy... mniam:)
UsuńJa jakoś niespecjalnie przepadam za grzybami.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj... ja również mam do nich słabość! Mogłabym je jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam boczniaki :) I zawsze kupuję je na promocji... ;) Wtedy to od razu dobry kilogram ;) I jem je w panierce lub z dużą ilością cebuli duszone w sosie sojowo - pomidorowym. Pychota!
OdpowiedzUsuńpodziel sie przepisem:)
UsuńNie jadłam i jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować, smakuje podobnie jak mięso...
UsuńBoczniaki z boczkiem? Tak to jeszcze nie jadłam 😜
OdpowiedzUsuńwarto spróbować
UsuńJa najbardziej lubię boczniaki smażone w panierce tak jak schabowe - niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńciekawe danie - ale ja narazie nie mogę smażonego :/
OdpowiedzUsuńmimo to przepis zapisuję może kiedyś sięgnę :)
polecam:)
UsuńOsobiście boczku bardzo nie lubię w żadnej postaci :P Ale boczniaki tak, chociaż wolę sowy, szkoda że tylko jesienią są :(
OdpowiedzUsuńmmmmm sowy są pyszne
UsuńBoczniaki raz na jakiś czas lubię zjeść :) Ale Twoje połączenie boczku i boczniaków zaskoczyło mnie i zainteresowało :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńUwielbiam! Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńsama sobie robię smaka jak patrzę na ten przepis:)
UsuńJa chyba boczniaków nigdy nie jadłam (ogólnie grzybów unikam) i ta kompozycja jest całkiem nie dla mnie, ale wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńa z jakiegoś konkretnego powodu unikasz?
UsuńMuszę takie zrobić. Bardzo lubię boczniaki ;)
OdpowiedzUsuńpolecam:) jak parzę na ten przepis to znowu łapię smaka
UsuńLubię :)
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku mieliśmy balot do samodzielnej hodowli w piwnicy i wyszły nam piękne grzybki :)
właśnie się zastanawiam nad takim zakupem
UsuńYour recipe is great. I'll try it definitely!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakoś nie przepadam za boczniakami.
OdpowiedzUsuńNo uwielbiam
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam boczniaków :O Ale chętnie to zmienię!
OdpowiedzUsuńpolecammmmmm...
Usuń