Truskawkowy sezon, więc trzeba korzystać, jadam te owoce na surowo, robię koktajle...
Jednym z pomysłów jest ciasto z truskawkami właśnie, pewnie i inne owoce można wykorzystać, a ja truskawek użyłam. Przepis znalazłam gdzieś dawno temu na jakimś blogu, zapraszam
Skład:
2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka krowiego (w oryginale jest migdałowe) 1/2 szklanki oleju 2 jajka ze dwie kropelki aromatu waniliowego, skórka z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g truskawek
Co zrobiłam:
Zgodnie z przepisem jaja z cukrem zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam pół szklanki oleju, szklankę mleka, starłam do środka skórkę z jednej pomarańczy i olejek waniliowy.
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiewałam przez sito do do masy, miksowałam mikserem. A powinnam delikatnie połączyć dbając o to by jak najwięcej powietrza do środka się dostało.
Jako że - nad czym ubolewam - piekarnika nie posiadam lecz prodiż, natarłam olejem posypałam bułką tartą w środek wsadziłam w środek takie ustrojstwo. Wylałam masę dbając by ustrojstwo nie emigrowało.
Zwieńczeniem dzieła były pokrojone w pół truskawki uprzednio oczyszczone bez zieleniny i na samą górę dodane. Myk odpaliłam wehikuł:) po godzinie wyłączyłam. Zapach ciekawy, smak przypadł do gustu nie tylko mi. Ciasto godne uwagi zwłaszcza że składniki to "potaniości" które zwykle każdy w domu ma, lub ewentualnie bez większego uszczerbku na portfelu zakupić może z łatwością:)
Uwielbiam ciasta z owocami, ale na truskawki niestety jestem uczulona.
OdpowiedzUsuńTo współczuję, ja myślałam żeby wkomponować banana
UsuńTak, teraz to ciasto z rabarbarem lub z truskawkami, pychota!
OdpowiedzUsuńa moze mix truskawki i rabarbar:)
UsuńSuper, że zaczyna się sezon na truskawki.
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńUwielbiam truskawki i też lubię z nimi ciasta i koktajle.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, już ich zapach mnie cieszy!
UsuńWygląda pysznie. Muszę takie upiec. Może nawet od razu upiekę dwa :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)
Polecam, mniam!
UsuńTo jest właśnie czas na ciasta z owocami sezonowymi. Zaczyna rabarbar,potem truskawki i tak można kombinować bez końca:)
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho jest bardzo sprytne i bez udziwnień a takie są najlepsze!
No i jeszcze jeden plus,taki sentymentalny; pieczone w prodiżu...
Pozdrawiam cieplutko:)
Przyznam że wolałabym mieć piekarnik, no ale...
UsuńDajesz radę a ciacho mega!
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńBrzmi ekstra. Ja niestety nie mogę zajadać się truskawkami,
OdpowiedzUsuńTo może zastąpić innym owocem:)
UsuńAleż kusisz! Uwielbiam i ciasto i truskawki, więc pomysł podkradam 🙂
OdpowiedzUsuńPlanuję kolejny pomysł na ciacho tu wstawić:)
UsuńPycha :) teraz będzie dużo szaleństw truskawkowych :) W ogrodzie są już pierwsze sztuki :)
OdpowiedzUsuńPonoć z ogródka najlepiej smakują w upalny dzień:)
UsuńUwielbiam słodkie wypieki z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre:)
UsuńWyroby cukiernicze oraz dania z truskawkami są niezwykle wspaniałe i smakowite, a takie ciasto nie nie tylko proste, ale i szybkie do przygotowania. Uwielbiam je bardzo 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗🤲💖
To prawda że pyszne jest;)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSmakuje i pachnie smacznie!
UsuńU mnie dzisiaj był sernik na zimno z truskawkami. Trzeba wykorzystać sezon!
OdpowiedzUsuńSernik z truskawkami, pychota! Sezon trzeba wykorzystać, zdecydowanie!
Usuńja robie owoce pod kruszonka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam desery z truskawkami. :)
OdpowiedzUsuń