środa, 4 czerwca 2025

Szarlotka

 Jak być może wiecie wiecie w niedziele na wyborach, w komisji byłam. Skład bardzo fajny, udany - bardzo dobrze sie pracowało, dużo zależy od ludzi. Tu akurat było super, rozstawaliśmy sie z nadzieją ponownego spotkania w tym samym gronie. Tak, przewodnicząca i zastępca mają być te same, koniecznie. No ale do brzegu: przewodnicząca zrobiła nam ciacho, szarlotkę właśnie. Postawiła blachę szarlotki która bardzo wszystkim zasmakowała, niestety nie zrobiłam zdjęcia więc nie wstawię tutaj zdjęcia. Szarlotka przypomina mi tą którą moja rodzicielka robiła kiedyś. Co do niedzielnej szarlotki podaję tutaj przepis co by mi nie umknął, proporcje są podane na blachę do pieczenia do ciasta prostokątną 36 x 25 cm, chyba. No to sie podzielę receptem, zapraszam


5 jaj

3 szklanki mąki tortowej

200 g masła

1 i pół szklanki cukru

1 opakowanie proszku do pieczenia

cynamon i cukier waniliowy do smaku

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 słoik 900 gram szarlotka jabłka z morelami. To chyba jakiś mus autorski właśnie jabłka z morelami.

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Masło, 3 szklanki mąki, 5 żółtek 1,2 szklanki cukru i proszek do pieczenia zmieszać i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odkroić i włożyć do zamrażarki na 30 minut. wysmarować blachę tłuszczem, posypać bułka tarta. Wygnieść ciasto grubości 1 cm. Brzegi lekko podnieść by jabłka nie wypłynęły. Wygniecione ciasto po nakłuwać widelcem i delikatnie psypać mąka ziemniaczaną.

5 białek 1 szklankę cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ubić na sztywną pianę (nie wiem po co mąka ale jeśli już sugerowałabym dodać na końcu).

Jabłka wyłożyć na wygniecione ciasto, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Na koniec ubitą pianę. Wyjąć ciasto z zamrażarki, utrzeć na kruszonkę nad talerzem i rozsypać na górze ciasta. 

Piec góra / dół około 40 minut w 170 stopniach

Smacznego! 


15 komentarzy:

  1. Najlepszą szarlotkę robi moja koleżanka z mąki krupczatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilka lat temu też byłam w komisji. Atmosfera jest tam naprawdę miła. Nam ktoś przyniósł ciepłe drożdżówki prosto z piekarni, ponieważ siedzieliśmy do rana. Robię taką szarlotkę, jej spód wcześniej krótko piekę. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę. Super, że praca w komisji okazała się całkiem przyjemna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka to ulubione ciasto mojej mamy. Zapisałam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wart wypróbowania, szarlotkę uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotkę, dzięki za przepis :) Dobre towarzystwo jest na wagę złota, warto dbać o takie relacje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłam parę razy w komisji i zawsze było sympatycznie, czasami nawet bardzo:)
    Fajnie, że trafiłaś na zgraną ekipę!
    A szarlotka będzie miłym uzupełnieniem wspomnień:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym dobrą szarlotkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotkę :) mogłabym jeść na okrągło, gdyby nie rozsądek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szarlotkę, ale ostatnio coś nie mam weny do pieczenia (w sumie to tylko późną jesienią i zimą lubię coś upiec).

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też uwielbiam szarlotkę. To jedno z ciast, które przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa 🥰

    OdpowiedzUsuń
  12. Jabłka z morelami... mniam! Jeszcze takiej nie piekłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!