Obserwatorzy

poniedziałek, 12 grudnia 2016

BEAUTE MARRAKECH - DELIKATNY REGENERUJĄCY BALSAM DO CIAŁA Z OLEJEM Z OPUNCJI FIGOWEJ 350 ml

Balsam miałam okazje wypróbować dzięki współpracy z marokosklep.com.
Olej z Opuncji Figowej jest cenny bo pozyskuje się go mało, osławiony olej arganowy, aloes, masło shea to część składników zawartymi w poniższym opakowaniu którymi kusi nas producent... warto ulec?

Produkt znajduje sie w butelce z pompką:


opis:

Body balm prickly pear oil.

Formuła balsamu opracowana została na bazie naturalnych i drogocennych marokańskich składników. Zawarty w nim olej z nasion opuncji oraz olej arganowy spowalniają procesy starzenia się skóry, wygładzają i odżywiają. Mocznik zmiękcza i nadaje ukojenie suchej skórze, a tlenek cynku łagodzi podrażnienia. Sok z liści aloesu oraz masło shea przywracają skórze jędrność i zdrowy wygląd. Olej rycynowy nawilża komórki, a niezbędna dla skóry witamina E wzmacnia jej strukturę i spowalnia procesy starzenia. Dodatek kolagenu będącego podstawowym budulcem komórek, zapewnia jędrność oraz sprężystość.

Kosmetyk nie zawiera składników zapachowych przez co jest polecany do skóry wrażliwej.

Sposób użycia: 

Balsam należy rozprowadzić na czystej, osuszonej skórze całego ciała.

źródło



Skład/Ingredients:

Aqua,

Glyceryl Isostearate, Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza.
Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Glycerin, Hydrofilowa substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotor przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.
Humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywnośći wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów.

Opuntia Ficus-Indica Seed Oil, Aby otrzymać 1 litr oleju z pestek opuncji potrzeba zużyć 1 milion pestek opuncji, żmudnie wydobywanych z pulpy 470 kg świeżych owoców opuncji. Olej z pestek opuncji wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, zwiększające nawodnienie i odporność skóry oraz antyoksydacyjne, zapobiegające fotostarzeniu skóry. Olej z opuncji charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego - Omega-6. Olej ten jest również bogaty w fitosterole zaliczane do tzw. frakcji niezmydlającej, które stanowią roślinny odpowiednik naturalnych steroli występujących w skórze. Sterole wzmacniają barierę naskórkową, dzieki czemu hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Fitosterole wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych. Olej z pestek opuncji to także bogate źródło witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli, w tym również unikalnej formy witaminy E - gamma-tokoferolu, dzięki temu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, powodujących przedwczesne niszczenie i starzenie komórek skóry. Dodatkowo olej zawiera specyficzne betalainy - pigmenty o działaniu przeciwrodnikowym. Cechą charakterystyczną dla oleju z pestek opuncji są właściwości immunostymulujące, czyli wzmocnienie układu odpornościowego skóry. Substancje aktywne obecne w oleju z opuncji, zastosowane na skórę stymulują aktywność białek szoku termicznego (HSP), dzięki temu zwiększają zdolności komórek skóry do walki z niekorzystnymi czynnikami środowiska zewnętrznego, takimi jak: promieniowanie UV, wolne rodniki, zanieczyszczenia powietrza, szok termiczny, stres emocjonalny, metale ciężkie, chemiczne toksyny, dym papierosowy itp. Wraz z wiekiem następuje zmniejszenie aktywności i produkcji białek HSP, co z kolei wpływa na osłabienie zdolności obronnych skóry. Olej z opuncji dzięki wysokiej zawartości substancji aktywujących białka HSP, fitosterolom oraz dodatkowo cynkowi, zwiększa odporność i pobudza naturalne procesy naprawcze skóry, dzięki temu skóra lepiej radzi sobie z nieuniknionym wpływem czynników zewnętrznych, staje się mniej podatna na podrażnienia, stany zapalne i lepiej się regeneruje.

Urea, Nazwa zwyczajowa: Mocznik, karbamid. Organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego, występujący w postaci białych kryształów.
Hydrofilowa substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Mocznik stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższysz stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp

Argania Spinosa Kernel Oil, Olej pochodzący z orzechów drzewa arganowego. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Regeneruje, działa przeciwstarzeniowo. Nawilża, chroni przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi (wiatr, słońce). Łagodzi objawy trądziku. Zwiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wit. E. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne


Aloe Barbadensis Leaf Juice, Nawilża, chroni i koi, bogaty w aminokwasy,enzymy, witaminy i minerały. Ma działanie przeciwbakteryjne. Działa na skórę łagodząco, nawilżająco, wygładzająco, a nawet przeciwzapalnie. Otrzymywanie: miąższ z wewnętrznej części liści Aloe barbadensis, bardzo bogaty w polisacharydy

Butyrospermum Parkii Butter (Shea Butter), Naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka).
Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Ricinus Communis Seed Oil, Olejek rycynowy (INCI: Ricinus Communis Seed Oil) – uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego, składający się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. W kosmetyce naturalnej wykazuje wiele dobroczynnych działań na skórę, chętnie wykorzystywanych w wielu zróżnicowanych produktach pielęgnacyjnych. Właściwości oleju rycynowego: działa przeciwzapalnie, antygrzybiczo, antywirusowo i przeciwbakteryjnie, doskonale nawilża skórę i wspomaga jej funkcje ochronne, zmiękcza zarówno skórę, jak i włosy, rzęsy i brwi, wyraźnie poprawiając ich kondycję, pomocny w leczeniu zaburzeń wydzielania sebum, czyli łoju skóry, dodawany jako naturalny składnik nadający połysk w szminkach i pomadkach. Olejek rycynowy to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetycznych, cieszący się niezwykle dużą popularnością. Jest często stosowany w wielu domowych przepisach na kremy i maseczki do twarzy.

Zinc Oxide, Substancja występuje w postaci białego proszku. W formie zmikronizowanej jest transparentna. W kosmetykach stosowany również jako pigment, wtedy w składzie INCI występuje pod nazwą CI 77947 (numer Color Index)W kosmetykach stosowany jako filtr UV (filtr fizyczny, działa jak ekran, czyli odbija promieniowanie ultrafioletowe), chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem słońca i zewnątrzpochodnym starzeniem się skóry. W kosmetykach kolorowych stosowany jako biały pigment i wypełniacz. Stosowany również w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej jako substancja matująca.

Dimethicone,  Związek krzemu, polimer siloksanowy. Emolient tzw. suchy - nie powoduje efektu „tłuszczenia” - tworzenia lepkiej, tłustej warstwy na powierzchni skóry. Jest niekomedogenny (nie powoduje powstawania zaskórników). Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Poprawia właściwości sensoryczne preparatu. Ułatwia rozprowadzanie, daje efekt wygładzenia. Ponadto jest to substancja przeciwpienna, czyli gasi pianę w preparatach do mycia.

Tocopherol, Organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C29H50O2, zawierający w swojej strukturze pierścień 6-chromanolu, do którego dołączony jest izoprenowy łańcuch boczny. Nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w węglowodorach, alkoholach, tłuszczach i olejach. Określenie "witamina E" odnosi się do grupy związków naturalnych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole. Najwyższą aktywność biologiczą wykazuje D-α-tokoferol, który jest głównym składnikiem naturalnej witaminy E. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Witamina E wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry.
Przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Soluble Collagen, Kolagen to białko występujące naturalnie w organizmie ludzkim. Wspomaga zatrzymanie wody w naskórku, zmniejsza zwiotczenie skóry. Odbudowuje włosy oraz działa odmładzająco na skórę. Utrzymuje nawilżenie skory, wygładza.

Sodium Benzoate, konserwant

Peg-150 Distearate, Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja hydrofilowa rozpuszczalna w wodzie. Stabilna w obecności elektrolitów. Wrażliwa na zmiany pH - w niskim pH jest stabilna, w wysokim ulega rozpadowi (hydrolizie). Odporna na twardą wodę, zwierającą głównie jony wapnia i magnezu

Potassium Sorbate, Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Cetearyl Alcohol, Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Stearyl Acid. Substancja renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z warstwy rogowej naskórka. Dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową i częściowo hamują proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka.


Konsystencja:


Moja opinia:

Balsam dostajemy w butelce z pompką całość działa bez zarzutu górna część pompki jest taka płaska szeroka co u mnie zyskuje i wizualnie i w użytkowaniu.
Butelka jest prosta przezroczysta dzięki czemu mozemy monitorować zużycie.
To co wyróżnia ten produkt to to że jest nietypową gratką dla osób nie lubiących zapachów a wiem że są takie i mają problem ze znalezieniem produktów wiec dadam: ten produkt jak najbardziej spełni oczekiwania.
Produkt wyciska sie łatwo lekko i przyjemnie nic sie nie zacina balsam ma konsystencje kremowej śmietany łatwo i przyjemnie sie rozsmarowuje i szybciutko sie wchłania nie pozostawiając zbędnych filmów. Skóra jest mięciutka delikatna i fajnie nawilżona. Dodam że moja skóra nie jest aktualnie jakaś super wymagająca, ten produkt u mnie sprawdza sie super:) bardzo polubiłam za przyjemność i łatwość w użytkowaniu i wydajność, skład ma całkiem fajny choć wiem że kilku osobom może przeszkadzać pojedyńczy Peg czy Ceretyl Alkochol.... Jednak sporo mamy dobroci jak olej arganowy, mocznik, olej rycynowy masło shea czy aloes...
Uważam że jest to fajny wart uwagi produkt który fajnie nawilża, szybko przyjemnie sie wchłania, rozsmarowuje...
Aktualnie produkt tu klik kosztuje 29,90  a wpisując hasło "Filizanka" otrzymacie 20% zniżki

Za możliwość przetestowania dziękuję




Do końca roku 20% zniżki na zakupy w marokosklep.com na hasło Filizanka

95 komentarzy:

  1. A ja liczyłam, że będzie pachniał opuncją... uwielbiam ten zapach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam w sobie ciekawy ;) ale nie wiem czy dałbym tyle za balsam, w tej cenie wolę kupić dobrą maskę lub krem do twarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. beatiful :)
    xox
    www.dblogu.blogspot.com.tr

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie wiem. Jakoś nie jestem do końca przekonana.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie olejek z opuncji- kiedys miałam w wersji do stosowania na oblicze - był wybitny. Balsam podejrzewam, że też może być ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. super, że nawilża i szybko się wchłania, mógłby mi się spodobać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie opakowania, bardzo wygodne w użyciu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o nim, ale nie próbowałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachęcająco. Cena też nie jest jakaś wygórowana.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ma całkiem przyzwoity skład, choć mógłby być lepszy (Bez PEG). Ale ogólnie prezentuje się bardzo fajnie, a co najważniejsze - robi to, co do niego należy;) Chociaż na pierwszy rzut oka wygląda jak mydło do rąk, a nie balsam :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz słyszę o takim balsamie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ ma śmieszną butelkę. ;) poza tym, też nie słyszalam ani o balsamie ani o firmie. ;) ale ostatnio zadowalam się balsamem ze śluzem ślimaka i też daje radę. ;)
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda kusząco :) Fajnie, że zapewniłaś zniżkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ciekawa jak pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super produkt. Wielki plus za pompkę :) Zimą takie balsamiki szczególnie się przydają, powinniśmy w okresie grzewczym stawiać podwójny nacisk na nawilżanie skóry. Pozdrowionka! Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo chetnie bym wypróbowała, brzmi super ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierwszy raz widzę. U mnie balsamów póki co zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W sumie fajny, choć dla mnie mógłby pięknie pachnieć :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja mam skórę wrażliwą, ale kosmetyków bez zapachu nie lubię. Wolę takie, które jej nie podrażnią ale pięknie pachną;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie bym go wypróbowała, bo wydaje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To, że jest to produkt całkowicie pozbawiony zapachu jest jego niesamowitą zaletą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza sie mało produktów bezzapachowych jest

      Usuń
  22. bardzo lubię balsamy z pompką, myślę ze ten też by mi się spodobal :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię takie "wyjątkowe" produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  24. spróbowała bym :) dla mnie skład fajny, nic mi nie przeszkadza :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Podoba mi się już samo opakowanie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ładnie się prezentuje, ale mimo wszystko nie skuszę się.

    OdpowiedzUsuń
  27. Prezentuje się dość ciekawie. I skład ma bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja nie używam takich drogich balsamów.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Fajnie, że dobrze się wchłania i ma pompkę :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Dawno nie miałam bezzapachowego balsamu :)

    OdpowiedzUsuń
  31. nice post and great blog,
    kisses :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  32. Kupiłabym go gdybym częściej się balsamowała. Niestety jestem w tym słaba i pewnie leżałby tylko odłogiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. ŚWIETNY BLOG <3
    Super post!!

    Zapraszam do mnie na nowego posta: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciekawy balsam no i super wytłumaczone składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pierwszy raz w sumie przeczytałam na spokojnie czym w ogóle jest ta opuncja figowa :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ostatnio wkręciłam się w regularne nawilżanie ciała więc zapiszę go do listy do wypróbowania :D Dzięki za świetną analizę składu!

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja ostatnio kieruje wzrok raczej na olejki czy balsamy wyszczuplające, więc nie wiem czy bym się skusiła na ten produkt. Nie mniej uważam, że jego skład jest zachęcający.

    OdpowiedzUsuń
  38. Nigdy nie próbowałam, żadnego balsamu z olejem z opuncji figowej w składzie :)

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, miło mi że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie, ale nie SPAMuj, komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię na pewno. Zwłaszcza jeśli masz g+ będzie mi łatwiej do Ciebie trafić gdy zostawisz adres bloga pod swoim komentarzem. Czasem mam zaległości, ale spokojnie, nadrabiam je:))
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!