Bakłażan zaciekawił mnie swoim wyglądem, ale najbardziej spodobał mi się kolor tego warzywa. Chciałam spróbować ale nie miałam jakoś za bardzo pomysłu co zrobić już po nabyciu tegoż produktu. Cena bywa naprawdę zaporowa: widziałam po kilkanaście złotych za sztukę, plus jakieś wykwintne dodatki stworzyć by mogły drogie danie nie na moją kieszeń. Postawiłam na prostotę. Nie słuchałam innych mówiących: "nie lubię" czy "nie smakuje mi". Ja po mimo wszystko postanowiłam spróbować, więc gdy udało mi się okazyjnie nabyć bakłażana postawiłam na prostotę. Ciekawe że osoba mająca obiekcje wcinała bardzo chętnie, a gdy wróciłam do tematu to pomimo komunikatów że nie będzie jadła, to swoje zdanie zmieniła.
Skąd obiekcje? Warzywa są zdrowe aczkolwiek warto pamiętać o przeciwwskazaniach. Ja smażę oberżynę, więc nie jest to danie nisko kaloryczne, w dodatku bakłażan może powodować wzdęcia, są ciężko strawne. Powinny go unikać kobiety w ciąży, małe dzieci, reumatycy, osoby z problemami nerkowymi czy układu pokarmowego czy dnę moczanową.
Gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman zawiera też witaminy: A, Witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, Witaminę E i K.
Jedząc bakłażana dostarczamy organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk a także błonnik.
Jest sporo przepisów: są zapiekanki, nadziewa się, robi sałatkę smaży....
A oto mój pomysł, jeśli jesteście ciekawe zapraszam do dalszej części.
Składniki:
Sól,
ząbki czosnku,
boczek,
Olej.
Obieram oberżynę ze skórki, kroją ją na plasterki. Psianka ma w sobie goryczkę więc przed obróbką termiczną wato posypać ją solą która wyciągnie niechciany smak. Solę plastry i odstawiam na jakiś czas to jest jakieś kilkanaście minut... Bakman puszcza sok, więc osączam go ręcznikiem papierowym.
Rozgrzewam patelnie wrzucam pokrojony w plasterki czosnek gdy wyciągnę z niego aromat zbieram go z patelni, kładę boczek, gdy zrobią się z niego czipsy zdejmuje z patelni.
Wkładam bakłażan podsmażam, dodaję kolejny czosnek, układam plasterki boczku i układam na nim plastry gruszki miłosnej od czasu do czasu przewracając.
Mi smakuje więc jeszcze kiedyś wrócę do tematu:)
A Ty lubisz to warzywo?
Bardzo lubię, podsmażam z czosnkiem i pietruszką, pycha !
OdpowiedzUsuńJako wegetarianka często jadam bakłażana. 😊
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie jedzonko.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szybki obiad :) Ja uwielbiam zapiekanego bakłażana z pieczarkami i serkiem żółtym :)
OdpowiedzUsuńBakłażana warto jeść i w sezonie nie jest drogi ;) Kate
OdpowiedzUsuńbardzo często jem cukinię ale po bakłażana sięgam znacznie rzadziej, dzięki za kulinarną inspirację
OdpowiedzUsuńChyba raz w życiu jadłam tego fioletowego Pana ;P
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam bakłażan, ale rzadko go przyrządzam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bakłażana :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam bakłażanu. Planuję w najbliższym czasie to zmienić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam oberżynę ! W różnych postaciach. Najważniejsze to pozbyć się goryczki i hulaj dusza :))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam bakłażana, za to cukinię uwielbiam. Przepis prosty i szybki, lubię takie! :)
OdpowiedzUsuńLubię bakłażan.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażana. Teraz jak nie mogę smażonego, to piekę go w piekarniku. Własnie zjadłam kromkę chleba z bakłażanem. Niebo w gębie. :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nigdy bakłażana nie jadłam. Może pora najwyższa, aby przygotować danie z takim bakłażanem :D Dzięki za przepis :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak widzę bakłażan to fajna sprawa
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam, u mnie niestety czy pieczony czy duszony powoduje sensacje żołądkowe. :(
OdpowiedzUsuńBakłażan, uwielbiam! Na Sycylii najlepsze!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię grillowanego bakłażana. Pierwszy raz jadłam go będąc we Włoszech i lubię wracać wspomnieniami do tego czasu, dlatego też robię sobie czasem takie danie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam go w takiej wersji ;) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś bakłażana w różnej formie. Nie powalił mnie na kolana, ale smakował mi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jego smak, chętnie przygotowuję dania z jego udziałem, zwłaszcza w głównej roli. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy bakłażana i jemy go dość często i wykorzystujemy do różnych przepisów
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam bakłażana, ale od dawna mam ochotę sprawdzić jak smakuje więc muszę wrzucić do koszyka podczas zakupów
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy bakłażana. Muszę w końcu spróbować :) może skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńchyba jeszcze nigdy nie jadłam bakłażana, jestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńBakłażan wygląda bardzo apetycznie :) Jutro skorzystam z przepisu i zrobię na obiad. Akurat mam świeżutkiego w ogrodzie więc sama pyszna przyjemność.
OdpowiedzUsuń