sobota, 23 maja 2020

Duszona młoda kapustka.


Dziś danie wegańskie, wegetariańskie które mogę jeść, jeść i jeść.... Młoda kapustka świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Ja ją najbardziej lubię... solo. Moja koleżanka robi coś jakby bigos dodając mięsko czy wędlinkę. Ja tutaj pozostaję minimalistką i wcinam solo. Przepis według przepisu mojej mamy, tak jak ona robi, jak mi powiedziała tak opiszę poniżej:

Składniki:
Młoda kapusta
łyżka oleju
łyżka octu jabłkowego
cebula
koperek, sól, pieprz.
Opcjonalnie cukier.

Kapustkę pokroić, zalać wrzątkiem i tak zostawić na godzinę, dwie. Przecedzamy. Moja mama dodaje olej. Dusimy chwilę bez przykrycia, tu dodajemy sól, pieprz oraz jak kto woli cukier. Kroimy cebulę w piórka, można ją podsmażyć na patelni ale mama dodaje ją od razu pokrojoną, mieszamy. Kroimy koperek dodajemy do kapusty i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Dodajemy ocet lub jak kto woli można sok z cytryny, mieszamy. Dusimy jeszcze chwilkę i gotowe.
Można do tego dodać śmietany, można zasmażkę, można wędlinkę co kto lubi. Ja lubię samą kapustkę jak robi moja mama. 
Młoda duszona kapustka może być dodatkiem do obiadu, można zajadać z młodymi ziemniaczkami, chlebkiem.... a ja lubię solo:)



A w jakiej wersji Ty lubisz kapustkę młodą?

24 komentarze:

  1. Moja mama robi taką dobrą młodą kapustę. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama robi taką kapustkę, uwielbiam ją :) cukier u nas jest zawsze, ja lubię na słodko

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam młoda kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, ale muszę unikać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Młoda kapustka musi być u mnie przynajmniej 3 razy w tygodniu :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezbyt przepadam za kapustą ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do młodej kapusty potrzebuję jeszcze kminku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gotowaną z tłuszczem, ale taką też robimy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze w tym roku nie jadłam, a bardzo lubię. Może ktoś mi przygotuje 😁.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robię bez cebuli i pieprzu. A zamiast octu wkrawam rabarbar. Albo kwaskowe pomidory. Mniam mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach ja uwielbiam, wspomnienie mojego dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach jak ja ją uwielbiam. U nas gotuje się na kawałku boczku lub podgardla

    OdpowiedzUsuń
  13. Już delektowaliśmy się jej smakiem, obowiązkowo w naszym majowym menu. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj tak, młoda kapusta jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja uwielbiam robić młodą kapustę z koprem, marchewką i boczkiem - ale mi smaka narobiłaś na nią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam młodą kapustkę, szczególnie ze skwarkami i koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię taką kapustę, ale dodaje marchewkę i śmietanę do niej. Najlepszy dodatek do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię młodą kapustę. Robiłam już kilka razy w tym sezonie.

    OdpowiedzUsuń
  19. o matko, uwielbiam! coś pysznego

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!