Dziś danie wegańskie, wegetariańskie które mogę jeść, jeść i jeść.... Młoda kapustka świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Ja ją najbardziej lubię... solo. Moja koleżanka robi coś jakby bigos dodając mięsko czy wędlinkę. Ja tutaj pozostaję minimalistką i wcinam solo. Przepis według przepisu mojej mamy, tak jak ona robi, jak mi powiedziała tak opiszę poniżej:
Składniki:
Młoda kapusta
łyżka oleju
łyżka octu jabłkowego
cebula
koperek, sól, pieprz.
Opcjonalnie cukier.
Kapustkę pokroić, zalać wrzątkiem i tak zostawić na godzinę, dwie. Przecedzamy. Moja mama dodaje olej. Dusimy chwilę bez przykrycia, tu dodajemy sól, pieprz oraz jak kto woli cukier. Kroimy cebulę w piórka, można ją podsmażyć na patelni ale mama dodaje ją od razu pokrojoną, mieszamy. Kroimy koperek dodajemy do kapusty i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Dodajemy ocet lub jak kto woli można sok z cytryny, mieszamy. Dusimy jeszcze chwilkę i gotowe.
Można do tego dodać śmietany, można zasmażkę, można wędlinkę co kto lubi. Ja lubię samą kapustkę jak robi moja mama.
Młoda duszona kapustka może być dodatkiem do obiadu, można zajadać z młodymi ziemniaczkami, chlebkiem.... a ja lubię solo:)
A w jakiej wersji Ty lubisz kapustkę młodą?
Bardzo dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMoja mama robi taką dobrą młodą kapustę. Pychota.
OdpowiedzUsuńmoja mama robi taką kapustkę, uwielbiam ją :) cukier u nas jest zawsze, ja lubię na słodko
OdpowiedzUsuńUwielbiam młoda kapustę :)
OdpowiedzUsuńLubię, ale muszę unikać :)
OdpowiedzUsuńMłoda kapustka musi być u mnie przynajmniej 3 razy w tygodniu :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNiezbyt przepadam za kapustą ;)
OdpowiedzUsuńDo młodej kapusty potrzebuję jeszcze kminku.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię młodą kapustę.
OdpowiedzUsuńGotowaną z tłuszczem, ale taką też robimy.
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie jadłam, a bardzo lubię. Może ktoś mi przygotuje 😁.
OdpowiedzUsuńJa robię bez cebuli i pieprzu. A zamiast octu wkrawam rabarbar. Albo kwaskowe pomidory. Mniam mniam. :)
OdpowiedzUsuńAch ja uwielbiam, wspomnienie mojego dzieciństwa
OdpowiedzUsuńAch jak ja ją uwielbiam. U nas gotuje się na kawałku boczku lub podgardla
OdpowiedzUsuńBoczek obowiązkowo! My też tak robimy.
UsuńSmak może być jeszcze lepszy
UsuńChętnie skorzystam z przepisu 🙂
OdpowiedzUsuńJuż delektowaliśmy się jej smakiem, obowiązkowo w naszym majowym menu. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, młoda kapusta jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam robić młodą kapustę z koprem, marchewką i boczkiem - ale mi smaka narobiłaś na nią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustkę, szczególnie ze skwarkami i koperkiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustę, ale dodaje marchewkę i śmietanę do niej. Najlepszy dodatek do obiadu
OdpowiedzUsuńBardzo lubię młodą kapustę. Robiłam już kilka razy w tym sezonie.
OdpowiedzUsuńo matko, uwielbiam! coś pysznego
OdpowiedzUsuń