skład:
3 kiełbasy
3 jaja
Śmietana kremówka
3 cebule
3 kabanosy
Tymianek, majeranek, oregano, sól, pieprz, olej, kminek
Kiełbasy kroimy w plasterki. Cebule pokrojone podsmażamy na oleju. Łączymy z kiełbasą w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, może być olej po smażeniu cebuli.
Śmietanę doprawiamy przyprawami, zalewamy kiełbasę i cebule.
Na wierzch zapiekanki wbijamy jaja. Oprószamy solą. Na górę zielona pietruszka:)
Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy, czas jest kwestią wyczucia własnego piekarnika i preferencji jak kto lubi jajka:)
Potrawę podawać na gorąco, w przepisie polecano ogórki kiszone. Ja miałam ketchup i kanapki pomidorkiem. Co mogłabym ulepszyć? Te kabanosy co miałam mogłam je podsmażyć.
Smacznego!
Nie jem mięsa, ale jajeczko zawsze chętnie
OdpowiedzUsuńO matko, potrawa dla drwala ;-)
OdpowiedzUsuńJajko lepiej chyba rozbełtać, równiej się zetnie.
jotka
Ja bardzo lubię takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciepłe śniadania!
OdpowiedzUsuń