Policzki wieprzowe to mniej znane mięsko, zupełnie nie wiem czemu pomijane, a czasem też omijane łukiem szerokim. Potrawa delikatna, kruchutka po prostu jak dla mnie to rewelacja. Jednak jest minus - kurczy sie niestety, jest i drugi minus - dość trudno kupić. Ja gdy widzę ten produkt czuję sie mocno kuszona. Cena nie jest niska...
Poniższy recept narodził się przypadkiem, a wpis ma upamiętnić to do czego mogę chcieć wrócić:)
Składniki:
pół kilo policzków wieprzowych - wyszło mi 5
ulubione przyprawy (zwykle spontanicznie sypię co mi pod rękę wejdzie, (shoarmę pamiętam, była)
olej czosnkowy
1 pieczarka
sos serowy
trochę boczku
Mięsko umyłam, natarłam olejem, obsypałam przyprawami i myk do lodówki.
Mięsko kładę na nagrzaną patelnię (gorący olej czosnkowy), jak już przewrócę na drugą stronę to zmniejszam gaz i na małym ogienku duszę sobie jakieś z 50 minut. Dodałam pokrojoną pieczarkę i tak dusiłam, potem dodałam sos serowy który to wolałam zużyć, (tak to był dobry krok). Na koniec odrobina boczku i tak to sobie bulgotało.
To było naprawdę pyszne! Poczęstowałam siostrę i bardzo jej smakowało, świeżutkie ciepłe jedzonko mniam!. Jak dla mnie fajne do ziemniaczków, takie danie obiadowe. Jeśli masz możliwość i jadasz mięso to polecam spróbować!
Życzę smacznego wszystkim, którzy skorzystają z przepisu.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego mięsa.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie spotkałam się z takim mięsem u mnie w sklepach.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda przepysznie, w sam raz na niedzielę. Posłużę się Twoim przepisem ale wykorzystam schab.
Pozdrawiam serdecznie.
policzki w sosie są znakomite. nie tylko w serowym. ja jadam z sosem takim, jaki robię się po podlaniu mięska wodą, z dodatkiem cebuli, czasem grzybów. bo sos spod policzków jest wartością samą w sobie. i nawet jak policzki "znikną" w cudowny sposób, to sos można zjeść z chlebem (najlepiej czerstwym), albo z czym kto lubi njbardziej.
OdpowiedzUsuńSmacznego jadającym mięsko.
OdpowiedzUsuń