Mamy sezon truskawkowy wiec wato z niego korzystać:) Przepis podała mi koleżanka, a jako że ciasto mi smakuję planuje poczynić je jeszcze nie raz:)
U koleżanki kto jadł ciacho, mówił że sernikJ a tu żadnego sra niet, niespodziewanka;)
U koleżanki kto jadł ciacho, mówił że sernikJ a tu żadnego sra niet, niespodziewanka;)
Nie byłabym sobą gdybym odrobinę minimalnie nie zmodyfikowała go zaznaczając swojej obecności bo jakże to tak;) minimini - ale jest;) zapraszam
Co użyłam ja na ciasto kruche
2 kubki mąki pszennej
4 żółtka? Blef miałam takie małe widocznie bo coś mi się nie chciały łączyć więc wyszło 6
1/2 łyżeczki (może mi mniej wyszło nie wiem) proszku do pieczenia
Składniki na piankę
4 białka a nie bo co zrobię z tymi dwoma od żółtek, więc jest 6.
2 budynie waniliowe bez cukru jakieś niemieckie wynalazki 37g miały więc ciut mniejsze bo porównując z naszymi miały 40g. nie wiem czy jaka różnica… ale piszę co dałam;)
3/4 szkl. cukru no na moje oko może tyle było;)
1/4 szkl. oleju
Kilka kropel olejku waniliowego! A co! modyfikacja musi być!
30 dkg małych truskawek przekrojonych na pół – a nie wiem ile tam tego było pół kilo kupiłam trochę zjadłam podczas obierania;)
Najpierw trzeba masełko, te dwia kubanki mąki proszek do pieczenia i ultra dokładnie żółtka od jajek oddzielić, nie piszą ale lepiej zrobić to od razu żółtka do ciasta białka do ubicia. Wyrabiamy ciasto 2/3 na spód prodiża, reszta zamrozić, krótko. Mrozić. Koleżanka mówi że jej było około 20 minut moje nie wiem przez te euforyje związaną z wizytą listonosza samego i przesyłką od Ani…
No. Spód prodiża wylepiony jak kucharze pokazują że trzeba widelcem nakłuć tako i ja uczyniłam wielokroć.
Pianka.
Do białek cukru dodałam i na sztywno jedziem z koksem. Jak już sztywne było to dałam budyniu i zamiast delikatnie mieszać ja zbyt mało delikatna byłam, i oleju lałam ciurkiem cieniutkim – no wiem już popsute było bo to trzeba było delikatnie, ale jak ktoś z wprawy wyszedł… no teraz już wiem że to delikatnie trzeba postępować by jak najwięcej powietrza w środku ostało. Na koniec kilka kropel olejku waniliowego dałam;) a co tam!
Pianę na ciasto wylałam na wierzch truskawki wpół pokrojone a z zamrażalnika sztywne zawiniątko coby się na tarce lepiej ścierało, takie patenty są;) no i tą resztkę ciasta ścieram na góre samą i prodiż odpalam. No koleżanka 30 – 40 minut piekła a mnie zajęło to około 50 minut… widzicie kwestia wyczucia.
Wyszło mi takie cuś;
Och, jak smacznie wygląda. Moja mama zapewne by pokochała *.*
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńWyszło w sumie fajnie, a ja bardzo lubię ciasta z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne:)
UsuńPyszne ciasto, szczególnie podoba mi się dodatek pianki :)
OdpowiedzUsuńProstota i smak :)
OdpowiedzUsuńten smak <3
UsuńW tym roku jak nigdy truskawki podbijają moje serce, więc na takie ciasto jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńKrój duży kawałek, bo jadę z kawą ;)
czekam:)
UsuńNarobiłaś ochoty na ciacho z truskawkami :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda bajecznie, idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPycha, choć ja jeszcze ciągle cieszę się świeżymi, bez dodatków :P
OdpowiedzUsuńteż mniam
UsuńTruskawki jadkam w tym roku raz i się pochorowalam... tyle w nich chemii że czasem moja wątroba krzyczy: NIE JEDZ TEGO!!!!
OdpowiedzUsuńJejku, jejku, ależ to apetycznie wygląda, a jak smakuje zapewne... :D
OdpowiedzUsuńsmakuje wspaniale:)
UsuńO jacież...daj kawałek;) Lubię takie letnie ciasta...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
muszę zrobić kolejne:)
UsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej :)
UsuńKradnę przepis! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńsmacznego
UsuńMniam :D Do kawy idealne !
OdpowiedzUsuńsolo i do herbatki do czego chcesz:)
UsuńJa robiłam bez budyniu i posypywałam truskawki kakao :) i pianki dużo, u góry się taka beza robiła pod tą pierzynką z ciasta :)
OdpowiedzUsuńmniam
UsuńBardzo smacznie wygląda. :) Ja kupiłam dziś truskawki na przetwory, jutro dzień w kuchni. Będzie się działo. ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAs usual very interesting) Have a nice weekend)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńoj tak....
UsuńBardzo apetyczne ciacho. Aż mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj, zjadłabym nawet o 12 w nocy;).
OdpowiedzUsuń