środa, 10 marca 2021

Najprostsza masa - tylko dwa składniki.

 Ganasz (ganache) to rodzaj kremu, polewy czekoladowej którą można zrobić błyskawicznie, a składniki do jego wykonania są ogólnodostępne. Prostota daje nam spore pole do popisu, a efekt finalny możemy wykorzystać wedle uznania. Mój ganaż jest nieco inny, bardzo prosty w wykonaniu, ma pomarańczowo rumową nutę. Smakuje wybornie ciesząc zmysły, a wygląda tak:


Oto składniki w oryginalnych proporcjach:


czekoladki Best Wishes od Vobro, dwie trufle rumowe, i śmietanka 30%. Generalnie czekolady i śmietanki powinno być pół na pół. 
cukierki pokroiłam.


Śmietanę przelałam do garnka, gdy stała sie gorąca starłam nieco skórki pomarańczowej, dodałam czekoladki  mieszając rozpuściłam je. Zostawiłam do wystygnięcia, następnie stawiłam do lodówki.
Ganaż można wykorzystywać do ciast, deserów, można nawet łyżeczką... 
Ganaż jest prosty i szybki do wykonania, daje spore pole do popisu pod kątem przerobienia przepisu, można wykorzystać czekoladę gorzką, mleczną, można wzbogacić dodatkami.

26 komentarzy:

  1. Ojj weź, zgłodniałam przez Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widok czekolady od rana mmmm: ) i uśmiech na buzi
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. najpyszniejszą czekoladę robiła moja mama , wtedy w dzieciństwie smakowała tak dobrze, że szok, z cukru kakao i masła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dziś często robię dla moich dzieci, dodatki sami dosypują według uznania. :)

      Usuń
  4. Uwielbiam czekoladę. Chętnie kiedyś zrobię ganasz. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie! Aż mi się zachciało czegoś słodkiego :) Wygląda naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o tym wcześniej, ale jestem pewna, że dodatek mi zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zamarzyło mi się coś słodkiego... Ganasz bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne w swej prostocie :-) Czasem coś by się chciało zrobić i nie ma pomysłu, a tu o - cyk, myk i gotowe :-) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszne. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja się zastanawiałam co oznacza to słowo..dzięki za wyjasnienie :),jestem na diecie a tu takie pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W życiu bym nie wpadła na taki krem. Obstawiałam awokado z kakao :p zresztą w ogóle jeśli bawię się w czekoladę do deserów to robię polewę z wody, kakao i masła roślinnego w równych proporcjach. Pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W życiu bym nie wpadła na taki krem. Obstawiałam awokado z kakao :p zresztą w ogóle jeśli bawię się w czekoladę do deserów to robię polewę z wody, kakao i masła roślinnego w równych proporcjach. Pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka! Czekolada w każdej postaci u mnie zawsze mile widziana.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ostatnio połączenie czekolady i pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm pyszności, uwielbiam połączenie czekolady i skórki pomarańczowej :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie to proste,a tak genialnie i apetycznie wygląda! Spróbuję z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!