Dzień dobry, z tą pogodą to różnie bywa, oj różnie. Pamiętam cieplejsze dni gdzie udało sie kilkukrotnie zrobić ognisko. Dzisiejszy wpis to faktycznie taka notka w której zapisuję a jednocześnie pragnę podzielić się z Tobą pomysłami na budżetowe a jednocześnie takie które nam smakowały potrawy. Będzie na wytrawnie, taki obiad kolacja, będzie też co nieco na słodko. Pomysły z dobrze dostępnych składników więc nie powinno byc problemów z zakupem. Przyznam że może jest jeden wyjątek;) co do przyprawy to też ciężko mi podać cóż to takiego, otóż mieszankę kupiłam za 4,50 na ryneczku, nazywa się "do ryb" ale świetnie pasuje mi do wszystkich wytrawnych propozycji.
Wiem że teraz kocyki, napoje gorące a ja tak pod prąd, no cóż, chętnych zapraszam do dalszej części
Na wytrawnie
"Warzywa"
Ziemniaczki obrać, pokroić w talarki, trochę masełka, przyprawa, ząbek czosnku, zawinąć w folię aluminiową.
Druga opcja: można dodać łososia. Znam sklep w którym można kupić "uszy z łososia" są to kawałki wędzonego łososia, plusem jest cena - ok 12 pln/kg minusem jest dostępność oraz ości które wymagają sporej ostrożności podczas konsumpcji. Można kupić kawałek ryby który z mniejszą ilością ości albo fileta no ale cena będzie wyższa. Takie ziemniaczki z tym łososiem to pomysł który w mojej opinii jest najsmaczniejszy. Mniam!!
Makaron
Wiem to nie wygląda najlepiej, no tak to bywa z eksperymentami. Makaron ugotowałam na połowę czasu podanego na opakowaniu, odcedziłam wymieszałam z z keczupem, wędlinkę i trochę sera lazura dodałam. Mogłam cebulkę, czosnek dodać, ale sie spieszyłam.
No to teraz na słodko:
Dwa banany, dwie czekoladki pokroić, zawinąć.
Jestem wegetarianką, więc dania z dodatkiem mięs odpadają, ale wszystko inne bardzo chętnie zjem.
OdpowiedzUsuńTeraz znowu lato, ale jesienne ogniska mają niepowtarzalny urok:-)
OdpowiedzUsuńJa makaron jem w niemal każdej postaci. Ciekawe pomysły.
OdpowiedzUsuńOgniska mają swoją niepowtarzalną magię
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo ciągnie mnie do pieczonych z czosnkiem ziemniaków, a później posypanych grubą himalajską solą. Izabela Bookendorfina
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły na zapiekane warzywa na jesień 🍂
OdpowiedzUsuńBardzo fajne propozycje. Ja uwielbiam bakłazana pieczonego i śliwki wegierki :)
OdpowiedzUsuńZ kolei ja jestem team mięcho, w zasadzie jem codziennie i wolę bardziej niż owocki :)
OdpowiedzUsuńZamiast ziemniaków robię bataty, bo lekarz kazał, ale jak przyprawię na ostro to nawet fajne ;)
OdpowiedzUsuńKulki od Vobro to smaczny smakołyk.
OdpowiedzUsuńCiekawe podpowiedzi do wykorzystania.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego ☀️🍁🍂🍁🍂☀️
Też lubię pod prąd :D Bardzo apetyczne propozycje :)
OdpowiedzUsuńOgnisko przywołuje u mnie przemiłe wspomnienia z dzieciństwa i te pyszne ziemniaki z ogniska...
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu lubię skusić się na warzywa z ogniska.
OdpowiedzUsuń