Zupy mają naprawdę sporo zalet: rozgrzewają, nawadniają, dostarczają składników odżywczych...
Pomysł na brukselkowo pieczarkową zrodził się przypadkiem... miałam te składniki.... do szybkiego wykorzystania, jako że ciężko mi było zdecydować co pierwsze postanowiłam połączyć oba.
brukselka
pieczarki
ząbek czosnku
passata
kiełbasa
Wywar mięsno warzywny
Brukselkę obraną wrzuciłam do gotującego się wywaru, po 20 minutach dodałam pokrojone i obrane pieczarki, następnie dodałam pokrojoną w kostki kiełbasę. Na koniec do smaku dodałam passatę. gotowałam by smaki się połączyły.
Zupka ciekawa, nietypowa, dobrze wyszła więc pewnie będę robiła jeszcze nie raz.
Miłego weekendu
Pieczarkową zupę bardzo lubię, ale brukselkowo pieczarkowej jeszcze nie jadłam. Zmodyfikuję przepis do wegańskiego i spróbuję.
OdpowiedzUsuńJa akurat nie lubię brukselek więc to smak nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńKocham brukselki!!
OdpowiedzUsuńŚwietnie, wykorzystam, w domu sie nic nie może marnowac, co jest to sie przerabia. :)
OdpowiedzUsuńMoi członkowie rodziny bardzo lubią resztkowe dania, w których wykorzystuje się różne pozostałości warzyw, owoców, czy mięsa, szczególnie zupy wychodzą smaczne i niepowtarzalne w smaku. Izabela Bookendorfina
UsuńPierwsze słyszę o takiej zupie! Brukselki bardzo lubię, ale pieczarki (czy inne grzyby) - już mniej. Ale czasem, dla spróbowania ciekawego przepisu, mogę zrobić wyjątek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brukselki, mega je lubię, pieczarki mniej, ale jak zamienię na kurki, będzie smakowicie. Izabela Bookendorfina
OdpowiedzUsuńLubię brukselki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńtak to prawda zupy są zdrowe
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTego warzywa akurat nie jadam, ale zupy uwielbiam. Szczególnie rosół, barszcz i pomidorową.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję ugotować. Dziękuję za przepis. Udanych świąt Bożego Narodzenia życzę 🎁🎄😊
OdpowiedzUsuńBrukselka to moje dzieciństwo, uwielbiam ją.
OdpowiedzUsuńRaczej mojej rodzinie nie przypadła by do gustu, większość nie lubi ani brukselki, ani pieczarek
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to żeby połączyć brukselkę, pieczarki i passatę. Jakoś mi to do siebie nie pasuje
OdpowiedzUsuń