środa, 13 sierpnia 2025

Ciacho z owocami

 

Co użyłam ja na ciasto kruche


2 kubki mąki pszennej


200 g masła 

4 żółtka, ważne by dokładnie od białek oddzielić.

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na piankę


4 białka 


2 budynie waniliowe 


3/4 szkl. cukru no na moje oko może tyle było;)



brzoskwinie, morele 


Masełko, te dwa kubki  mąki, proszek do pieczenia i  żółtka połączyć, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta na spód prodiża, reszta zamrozić, krótko. Mrozić. 

No. Spód prodiża wylepiony jak kucharze pokazują że trzeba widelcem nakłuć tako i ja uczyniłam wielokroć.


Pianka.


Do białek cukru dodałam  i na sztywno ubijam. Jak już sztywne było to dałam budyniu i zamiast delikatnie mieszać ja zbyt mało delikatna byłam, i oleju lałam ciurkiem cieniutkim – no wiem już popsute było bo to trzeba było delikatnie, ale jak ktoś z wprawy wyszedł… no teraz już wiem że to delikatnie trzeba postępować by jak najwięcej powietrza w środku ostało. Na koniec kilka kropel olejku waniliowego dałam;) a co tam! 

Pianę na ciasto wylałam na wierzch owoce. Ciast z zamrażalnika sztywne coby się na tarce lepiej ścierało, takie patenty są;) no i tą resztkę ciasta ścieram na górę samą  i prodiż odpalam. No koleżanka 30 – 40 minut piekła a mnie zajęło to około 50 minut… widzicie kwestia wyczucia.  Na koniec czekoladę by sie rozpuściła. 

5 komentarzy:

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!