1) Chrupiące warzywa: Szparagi zielone, brokuł... będą pyszne i chrupiące jeśli po krótkim gotowaniu przelejemy je zimną wodą. Lubicie tak? Ja nie... wolę dłużej gotować i pałaszować, takie chrupiące fajne do sałatki myślę: )
2) Gdy przesolisz gulasz możesz uatować go dodając sok z cytryny lub cukier, ważne by robić to stopniowo sprawdzając smak do uzyskania pożądanego efektu:)
3) Smak i aromat przypraw zachowasz na dłużej trzymając je szczelnie zamknięte. Ja do tego celu używam słoiczków na które nalepiam etykietki. Takie naklejki można wydrukować w sieci jest w czym wybierać klik
4) Aby galaretka miała bardziej intensywny smak można zamiast w wodzie rozpuścić ją w soku owocowym:)
5) Chcesz wproadzić nieco innowacji do ciasta z kruszonką? Diabeł tkwi w szczegółach może w kruszonce? pół szklanki mąki pszennej zagnieć z 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczką mielonego imbiru. pół kostki masła i 4 łyżkami mielonych orzechów.
6) Idealna beza - śnieżnobiała, sztywna z wierzchu mięciutka wewnątrz. Gdy w trakcie pieczenia zaczyna sie rumienić należy obniżyć temperaturę do 25 stopni a na koniec zostawić ją na 30 minut w wyłączonym oraz otwartym piekarniku by sie dosuszyła
7) By ciasto (na przykład na naleśniki) wglądało nieco inaczej niż zawsze... można dodać barwnika ale naturalnego takiego jak sok z buraka czy szpinak.
8) Twoja zapiekanka będzie smaczniejsza jeśli podlejesz ją... bulionem, na przykład z wczorajszego obiadu:)
9) Ciasto drożdżowe będzie dłużej miękkie gdy włozymy je na 3 do 5 s do mikrofali. Wypiek miękki i pahnący jak w dniu wypieku.
10) Robiłaś gołąbki, została kapusta z którą nie do końca wiesz co zrobić? Można je posiekać i dodać do farszu lub dodać je do zupy warzywnej albo zrobić kapuśniak:)
Porady pochodzą z magazynu "Przyślij Przepis" Nr 6/2014 s 60 i 61
O cieście drożdżowym nie miałam pojęcia.
OdpowiedzUsuńczasem sama tak robię, momencik a jak miło i pachnąco:)
UsuńLubie takie drobne domowe porady. Gdy jeżdżę do rodzcow na działkę jest tam pełno starych gazet( ostsynio znalazłam egzemplarz z 2010:)) lubię je przeglądać.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajne ciekawostki, szkoda tylko, że kucharka ze mnie średnia, ale może akurat uda mi się z porad skorzystać :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńznam właściwie wszystkie te ciekawostki i stosuję w domu
OdpowiedzUsuńFajne ciekawostki, większość z nich w sumie znałam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoja mama kiedy robi gołąbki i jej zostanie kapusta to gotuje kapuśniak - tak jak napisałaś :)
OdpowiedzUsuńDo przesolonej zupy/gulaszu - wrzucić na jakieś 2 godziny pokrojonego surowego ziemniaka, ktory wchłonie nadmiar soli :)
A brokuły przelewa się wrzątkiem aby po ugotowaniu dalej się nie gotowały - ja zawsze gotuje al dante :)
Ciasto drożdżowe i mikrofala - jakoś temu nie ufam. Dłużej wilgotne będzie jak doda się do ciasta więcej masła (to też wpłynie na smak) ale mikrofala? Nie jestem pewna... mikrofala raczej wysuszy ;) Tak samo jak mrozi się pieczywo to najlepiej rozmrażac w temp. pokojowej aby było świeże - mikrofala lubi z jedzenia robić gumę ;P
tego z ziemniakiem nei wiedziałam:) Akurat z ciastem drożdżowym to taki myk przed zjedzeniem chwilka w mikrofali a jak miło, polecam spróbować
UsuńFajne porady, o niektórych nie wiedziałam. :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZnam i stosuję takie ciekawostki w swojej kuchni :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajne i ciekawe porady.
OdpowiedzUsuńPewnego razu próbowałam zrobić bezy. Nie chcesz wiedzieć co mi wyszło. ;p
OdpowiedzUsuń;/
UsuńAs usual very interesting! Thanks a lot for sharing)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo ciekawe porady :) zaskoczyłaś mnie ciastem drożdżowym z mikrofalówki :))
OdpowiedzUsuńrecenzjebynikaa.blogspot.com
warto spróbować:)
Usuńo nr. 4 nie znałam :) muszę to wypróbować.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajne porady :)
OdpowiedzUsuńZ przesolonym gulaszem muszę zapamiętać, co prawda raczej niedosolę, niż przesolę, ale nigdy nie wiadomo :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBezy, jak dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPodlanie zapiekanki bulionem to bardzo fajny pomysł:).
OdpowiedzUsuńciocia gołąbki podlewała:)
Usuń