Z premedytacją zakosiłam Annie S przepis na Migdałowy wieniec z truskawkami, jednak ja lubię... przerabiać przepisy, ulepszać.... a czy mi to wychodzi... to już nie mi oceniać;) jeśli jesteście ciekawe co zrobiłam z przepisem Ani zapraszam do dalszej części wpisu:)
Skład:
2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka krowiego (w oryginale jest migdałowe) 1/2 szklanki oleju 2 jajka ze dwie kropelki aromatu waniliowego, skórka z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g truskawek
Co zrobiłam:
Zgodnie z przepisem jaja z cukrem zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam pół szklanki oleju, szklankę mleka, starłam do środka skórkę z jednej pomarańczy i olejek waniliowy.
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiewałam przez sito do do masy, miksowałam mikserem. A powinnam delikatnie połączyć dbając o to by jak najwięcej powietrza do środka się dostało.
Jako że - nad czym ubolewam - piekarnika nie posiadam lecz prodiż, natarłam olejem posypałam bułką tartą w środek wsadziłam w środek takie ustrojstwo mam nadzieje że to to samo co Ania nazwała "nakładką z tuleją". Wylałam masę dbając by ustrojstwo nie emigrowało.
Zwieńczeniem dzieła były pokrojone w pół truskawki uprzednio oczyszczone bez zieleniny i na samą górę dodane. Myk odpaliłam wehikuł:) po godzinie wyłączyłam. Zapach ciekawy, smak przypadł do gustu nie tylko mi. Ciasto godne uwagi zwłaszcza że składniki to "potaniości" które zwykle każdy w domu ma, lub ewentualnie bez większego uszczerbku na portfelu zakupić może z łatwością:)
Aleś mi zrobiła smaka na ciacho z truskawkami. Uwielbiam truskawki.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZjadłabym te truskawki :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne i było przepyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLovely post dear! xx
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO mniam ale pyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDla wielu to smak lata... a ja bym zjadła świeże truskawki :P
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJestem łasuchem więc wszystkie ciasta lubię. Może nieco mniej takie kremowe.
Pozdrawiam i zapraszam.
Michał
Tu akurat kremu nie ma więc powinno Ci smakować idealnie:)
UsuńBardzo fajnie wyszło Ci to ciasto, a w przepisach właśnie o to chodzi żeby modyfikować je tak aby trafiło dokładnie w nasz gust 😊
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjnie wyszło i jestem pewna, że smakowało genialnie 😊
oj tak ciekawe przerabianie jest:)
UsuńWkrótce ja przepis skradnę Tobie :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje że będzie smakowało:)
UsuńUwielbiam takie ciasta. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam domowe ciasta ale nie mam czasu ich robić
OdpowiedzUsuńto należy do szybkich:)
UsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi takie jest
UsuńUwielbiam truskawki. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWow, it's so nice, look really tasty!
OdpowiedzUsuńMalefica ♥
:)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie ciasta z truskawkami! <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam mniam. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAs usual very interesting! Thanks a lot for sharing)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z truskawkami, chyba jutro upiekę.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoje ulubione ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo ciasto wygląda pysznie i chętnie je przygotuję :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubi takie jak ja to nazywam .. zwyklaczki!
OdpowiedzUsuńMniam, takie ciasta lubię :)
OdpowiedzUsuńW tym roku jadłam tylko truskawki, co najwyżej z dodatkiem jogurtu :P
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie ciacha! ;)
OdpowiedzUsuńJa po moim wakacyjnym obżarstwie mam chwilowy szlaban na takie smakołyki...ech.
OdpowiedzUsuń