Rozgrzewamy się także fizycznie od środka: kawą, gorącą czekoladą i herbatą:)
Herbat na rynku mamy mnóstwo, tańsze, droższe: od wyboru do koloru. Zielona, czarna, biała.... smakowe i niesmakowe, rozmaite mieszanki... do prawdy jest w czym wybierać. Jestem przekonana że każdy wybierze coś dla siebie. No znajdzie, ale czy zawsze to co podoba sie w sklepie także odpowiada nam w domu.... z tym bywa różnie... wybieramy po opisie, po opakowaniu.... w herbaciarni po składzie i zapachu... czasem kusi także nazwa.... Mimo wszystko nic nie gwarantuje że herbatę wypijemy z przyjemnością.... co w tedy? Oczywiście można oddać.... bliskiej osobie albo można ją także przerobić!
Poniższe sposoby na przerobienie nielubianej herbaty lub po prostu urozmaicenie napoju, zapraszam
Masala Chai (hindi मसाला चाय , trl. masālā ćāy ) to sposób który dawno temu znalazłam w gazetce z przepisami, jednak zamiast wrzucić go tu na bloga zachowałam go w formie papierowej. No i gdzieś mi zaginął recept owy... poszukiwania nie łatwe były, jednak w internecie jest prawie wszystko więc w końcu znalazłam spis zapomnianych składników oraz sposób wykonania tego smacznego napoju.
Jednak zanim przejdę do rzeczy kilka słów o Masala czaj:
Słowo masala (मसाला) czy też massala w języku hindi oznacza przyprawę; mieszankę różnych ziół lub przypraw właściwą dla kuchni indyjskiej. Osobiście miałam masale to: curry, tandori masala, sambar masala...
Masala ćaj - to smaczna, aromatyczna mieszanka przypraw używana do herbaty. Ciocia Wikipedia podpowiada że nie ma sztywnego, "prawilnego" jedynego przepisu na Czai Masalę, mogą się one od siebie różnić składem, proporcjami, przygotowaniem.... więc każda rodzina ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak bazę stanowią:
- czarna, mocna herbata,
- przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne może być pieprz, lukrecja....
- biały lub czarny cukier, miód, czy melasa...
- mleko
150 ml wody
150 ml mleka
1 łyżka czarnej herbaty (ja używam jaka mi si nawinie;)
1 łyżeczka miodu (można użyć cukru, melasy czy cokolwiek kto tam słodzi)
pół łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
ćwierć łyżeczki kardamonu
ja dałam dwa plasterki imbiru jak ktoś woli zawsze moż dać więcej
kilka goździków
ćwierć łyżeczki anyżu
Wodę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu, warto mieszać od czasu do czasu by nie wykipiało. Po ok. 10 minutach wsypujemy herbatę, moment gotować. Można parzyć przez kilka minut. Przecedzamy zawartość garnuszka przez sitko do kubeczka:). Dodajemy miodek (cukier można wcześniej dodać;). Mieszamy zawartość i można delektować sie aromatycznym napojem.
Moja filiżanka jest ceramiczna:) i w glinie masala smakuje mi najlepej. Rafał Przybylok w poniższym filmiku opowiada że hindusi sprzedają masalę na ulicach. Sprzedawcy uliczni stoją mieszając w kotłach masalę a gdy pojawia się klient otrzymuje napój w glinianej czarce właśnie.
Naczynie gliniane jednorazowego użytku, zwykle nieszkliwione, po użyciu należy ją.... zbić. Hindusi mają takie przekonanie by: nikt niższego stanu nie dotknął czarki z której się napiło, więc sie ją zbija i zdeptuje... Rafał czujnikowy.pl mówi że jak po takich odłamkach przejdzie kilkanaście osób to zostaje proch. Turyści często zabierają naczynka ze sobą na pamiątkę:)
Z jabłkiem i malinami
Łyżeczka herbaty
Pół jabłka
Drzem malinowy - łyżeczka
Opcjonalnie cukier
Herbatkę zaparzam w zależności od tego która sie nawinie trwa to zwykle około 5 minut. Napar przelewam do słoika, dodaję kawałki jabłka mieszam, dodaję łyżeczkę przetworu malinowego.
Taki napój smakuje mi zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdarza się że taki napój wypijam na drugi dzień. Czas sprawia że składniki w słoiku bardziej się "zaprzyjaźniają" a to sprawia że efekt jest smakowitszy. Oczywiście pijam czasem na ciepło.... w każdym razie niezależnie od tęperatury bardzo mi smakuje. Polecam!
Połączenie jabłka i herbaty bardzo mi smakuje więc czasem po prostu dodaję ją do białej herbaty:)
Celowo pominęłam tutaj znane ogólnie połączenia herbaty miodu i cytryny, czy też herbaty z pigwą. Herbara z owocem pigwowca intryguje mnie więc muszę spróbować. Widziałam połączenie pigwy z pomarańczą.... pomysłów jest wile, a może mi coś poradzisz?
A Ty masz jakiś ulubiony sposób na herbatkę?
Kardamon, cynamon i imbir to świetne przyprawy i idealnie pasują do herbatki. Są mega aromatyczne i rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuńWarto też pamiętać o jakości przypraw, niska ich jakość potrafi popsuć finalny efekt. Masala jest super na rozgrzewkę;)
UsuńTen pierwszy sposób znam i często kupowałam na jesień właśnię tą mieszankę. W domu wystarczyło ją zaparzyć odrobinką wody, dodać mleka i gotowe - mniam ;)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić w domu;)
UsuńO dziwo piję mało herbat. Zazwyczaj z samą cytryną albo ziołowe.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa muszę sobie teraz kupić kawę o smaku czekoladowym.
OdpowiedzUsuńnigdy takiej nie piłam, muszę wypróbować:)
UsuńTakie proste a wiele osób o tym nie myśli :)
OdpowiedzUsuńpotrzeba matką wynalazku
UsuńDla mnie kawa może (prawie) nie istnieć - za to bez herbaty ani rusz! Z chęcią wypróbuje Twoje sposoby!
OdpowiedzUsuńsmacznego!
UsuńAleż taka herbatka musi być rozgrzewająca :) Wypróbuję wszystkie przepisy ;)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńLubię takie rozgrzewająca herbatki, na jesień są idealne :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńNie jestem wstanie pić herbaty z mlekiem. Dla mnie to jeden z paskudniejszych smaków. :(
OdpowiedzUsuńNA szczęście przepisy są dwa, może ten drugi przypadnie Ci do gustu:)
UsuńUwielbiam bawarke z miodem
OdpowiedzUsuńmoże z przyprawami też Ci posmakuje:)
UsuńTeraz w chłodniejsze miesiące pewnie wrócę do herbaty, w lato bardzo rzadko piłam. Z pigwą lubię, choć najczęściej sięgam po gotowe mieszanki zielonej herbaty :)
OdpowiedzUsuńz pigwą mam zamiar spróbować:)
UsuńOjej, podziwiam ludzi za chęci przygotowywania takich specjałów, jestem za leniwa :D. Ja aktualnie parzę codziennie mieszankę ziół z ekologicznego :).
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam połączenia rozgrzewające - imbir, cynamon, kardamon, miód i...plasterek pomarańczy. Dla mnie ideał na jesienny wieczór!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
o! Z pomarańczą i przyprawami to piłam grzańca:)
UsuńŚwietne jesienne przepisy, na samą myśl robi się cieplej ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziękuję za ciekawe inspiracje. 😊
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię herbatę a ta z jabłkami i malinami mnie zaciekawiłą
OdpowiedzUsuńTa herbatka z jabłkami jak znalazł na jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńpolecam obie spróbować:)
UsuńJa najczęściej wrzucam imbirek, wybieram też białą herbatę i zieloną :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię dodawać różne przyprawy do herbaty ;-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna herbatka, ciepłe skarpetki i ulubiona książka! Idealne dodatki na te wieczory <3
OdpowiedzUsuńtak zwany komplet jesienno zimowy:)
UsuńKardamon i cynamon doskonale sprawdza się również w kawie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo lubię herbaty z korzennymi dodatkami, nigdy nie piłam bawarki
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować przepisy:)
UsuńOjj muszę je wypróbować! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPodoba mi się wersja z jabłkiem i malinami, chętnie ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam, nakład nieduży a jak zasmakuje to super:)
UsuńUwielbiam herbatę z pigwą! Ale też lubię dodawać imbir, miód. Z cytryną piją na co dzień. Czasami też jakiś dżem wrzucam.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować z pigwą herbaty: )
UsuńPolecam!
Usuńtym bardziej spróbuję:)
UsuńChyba będe musiałą spróbować tej z jabłkiem i malinami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ jabłkiem i malinami mogłaby zyskać nowy posmak. Musze wypróbować, mam jakąs herbatę z lekka nietrafioną delikatnie mówiąc. ;)
OdpowiedzUsuńwarto pokombonować:)
UsuńMniami! Nie słyszałam o tych herbatkach w ogóle, zainteresowała mnie jedna jak i druga, ale skusze się chyba na drugą:)
OdpowiedzUsuńŁadnie tu u Ciebie:)
Serdecznie pozdrawiam.
:)
UsuńUwielbiam rozgrzewające herbatki. Ja do tej z jabłkiem i malinami dodaje jeszcze kilka plasterków pomarańczy i goździki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham herbaty, głównie zieloną, ale nie często wychodzę poza czystą :P Jesienią i zimą dorzucam goździki, pomarańczę, imbir i czasem trochę miodu :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZawsze mam ochotę 'zaszaleć' i zrobić sobie taką pyszna herbatkę, ale zazwyczaj kończy się na chceniu ;)
OdpowiedzUsuńpowyższe sposoby proste i łatwe więc... może uda Ci się:)
UsuńMusze kiedyś wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńktóry?
UsuńU mnie to na tą chwilę tylko miód, cytryna i imbir :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZrobiłaś mi smaka na herbatę :D Zaraz poproszę faceta aby mi zrobił taką gorącą, owocową i pyszną. Jesień pod kocem z herbatą... to jest to! Czasami czytam książki a czasami cudze blogi :P Zachęcam do takiego relaksu. Piękne zdjęcia i wartościowy post. Gratuluję tylu obserwatorów! :) Pozdrawiam Cię i zapraszam do mnie na blog: https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/09/koniec-wrzesnia-jest-bliski-przeczytaj.html
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię czarną z cytrynką ;)
OdpowiedzUsuń