wtorek, 11 grudnia 2018

Żeberka w cebuli z grzybami

Dania jednogarnkowe to wygodna opcja sycącego posiłku na właściwie każdy posiłek w ciagu dnia. Ja takie danie jadam najczęściej na obiad, rzadziej na kolacje. zdarzyło mi się zjeść takie danie na śniadanio - obiad:).
Dziś często krytykowana wieprzowina w roli głównej. Dziś nie zachecam ani nie zniechęcam do jedzenia mięsa, po prostu dzielę się moim sposobem na nie drogi posiłek z szeroko dostępnych składników, zapraszam:

- żeberka ok 300g (?)
- przyprawy (mi ciężko podać co używam bo zwykle doprawiam spontanicznie). Tu standardowo dosypuję liść laurowy, ziele angielskie
- 2 cebule
- korzeń pietruszki
- 1 może 2 marchewki - jak kto lubi
- ok 100g pieczarek

Dzień wcześniej kupuję mięso ok kilogram, myję tnę na kawałki i przyprawiam mięso po czym pakuję i wkładam do lodówki.
Na rozgrzany tłuszcz kładę mięso, przykrywam pokrywką. Po krótkim czasie skręcam gaz i czekam ok 10 minut, obracam mięso na drugą stronę i dusze na wolnym ogniu.
Gdy mięso "dochodzi" wkładam obraną oraz pokrojoną marchew i pietruszkę. Gdy nieco zmiękną dokładam pokrojoną cebulę.....
Potem dokładam grzyby gdy sie podduszą dodaję liść laurowy i ziele angielskie.
Mięsko mięciutkie, całość to coś à la bigos.
Jako że nie mam na chwil obecną dobrego oświetlenia, zdjęcia potrawy nie podobają mi się więc ich nie wstawiam, za to podzieliłam sie przepisem własnego pomysłu. Pewnie ktoś robi coś podobnego?

30 komentarzy:

  1. za mna chodza pieczarkiale nie widzialam u nas :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A był taki moment że nigdzie nie było pieczarek. Ale to chyba minęło. Pieczarki pakowane są w Biedronce,Lidlu...

      Usuń
  2. Jestem wegetarianką, więc ten przepis przekażę swojej rodzinie :D Uwielbiają żeberka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Męska część mojej rodziny, będzie zachwycona takim daniem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno pyszne danie, ja takie robię w szybkowarze, wszystko idzie błyskawicznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam żeberek...dzięki za inspirację!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis ;) Lubię zeberka w różnej postaci, ale sama najczęściej robię w nutką słodyczy czyli z miodem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też czasem sama wymyślam różne dania:).

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze jest poznać taki przepis - chętnie wykorzystam go w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za żeberkami, może podeślę go mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja żeberka tylko pieczone akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mama uwielbia żeberka, podsunę jej ten przepis. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Żeberka jadłam w klasycznej odsłonie. To jest fajne urozmaicenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. W takiej propozycji nie pamiętam bym jadła żeberka :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!