Słyszałam że właśnie jedzonko z półproduktów wychodzi najlepiej. To co zrobiłam jest banalnie proste, smaczne, i robi sie to ekspresowo. Myślę że każdy jest w stanie coś takiego zrobić, a potem pałaszować z dumą słodki owoc pracy który wygląda zacnie:)
Szukałam inspiracji bo to miało być coś wyjątkowego, oszałamiającego i pionierskiego w bezowym temacie. A jak wyszło zaraz sie dowiecie:)
Składniki:
1 kostka masła
3 szklanki mleka w proszku
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru (można dać mniej)
skórka z pomarańczy (następnym razem dodam też sok z pomarańczy)
pół łyżeczki cukru waniliowego (na pewno lepsza jest wanilia)
Śmietanka 30% do deserów
Śmietanfix
pół łyżeczki waniliowego cukru
łyżeczka kakao, łyżeczka cynamonu
Pomarańcz oparzyłam, skórkę wyczyściłam. Do garnuszka wlałam mleko, wsypałam cukier zagotowałam rozpuściłam cukier, dodałam skórkę pomarańczową, dodałam cukier waniliowy pogotowałam, zostawiłam do ostudzenia.
Masło zmiksowałam, dodałam ostudzone mleko (uprzednio usunęłam skórkę pomarańczową:), zmiksowałam na wolnych obrotach, należy tu uważać bo chlapie:) pewnie też można ucierać albo mieszać, ja postawiłam na mixer. Dodałam mleko w proszku i dalej miksowałam na masę jednolitą:)
Krążki bezowe wymagają delikatności więc nieco mi się... no następnym razem będę delikatniejsza:)
Masę ostrożnie rozsmarowujemy na blatach, by sobie ułatwić można pomoczyć łyżkę w wodzie bo masa jest gęsta, ja tam dałam radę suchym sztućcem:) Warto w miarę szybko działać bo masa tężeje:)
Mojej mamie zasmakowała masa, więc jak dla kogoś za dużo to myślę że sie nie zmarnuje:))
Blaty mają taką fajną, inspirującą fakturę u góry:)
Gdy blaty bezowe są już przełożone masą, ubijamy śmietankę, dodajemy śmietanfix z cukrem waniliowym i dalej działamy mixerem:)
Śmietanka na górę ląduje, całość wieńczymy kakao z cynamonem co stanowi przeciwwagę dla słodkości.
Słodkie, rozpływające sie w buzi... ja na pewno zrobię ponownie to ciasto, smaczne i szybkie w przygotowaniu banalnie proste!
Masa jest twarda, jak dla kogoś za słodka to można mniej cukru dać, można dodać owoców, kwaskowatego dżemu....
Na opakowaniu krążków znalazłam dwa kolejne przepisy:
Za smakowite bezy dziękuję Mako producentowi słodkości które wiele z nas pamięta z dzieciństwa: rurki z kremem, bezy, Murzynki, ciepłe lody, zauważyłam że w ofercie pojawiły sie nowości, aż ślinka cieknie:)
Bardzo lubię tort bezowy. 😊
OdpowiedzUsuńTeż bardzo polubiłam:)
UsuńMuszę kiedyś spróbować :D Słodkie szaleństwo <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż ten tort musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńoj był, na pewno ponownie zrobię ten tort:)
Usuńale bym zjadła :D uwielbiam bezy
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię Pawłową, ale sama nie umiem robić ... zostawiam to profesjonalistom 😁 i zawsze zamawiam bezę w kawiarni, jeśli można.
OdpowiedzUsuńNo właśnie po to są gotowe bezowe krążki, masa jest zdecydowanie łatwiejsza, i szybsza:)
UsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńi jest:)
UsuńUwielbiam bezę, więc na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńCiasta jutro. :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
:)
Usuńrobilam kiedys byl swietny
OdpowiedzUsuńTort wygląda na smakowity. Będę musiała kiedyś sama taki zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńUwielbiam, ale muszę unikać :D
OdpowiedzUsuńczasami można... chyba....
UsuńNo i to jest mniej stresująca opcja. U mnie miał być tort bezowy, a beza klapła i wyszedł plendz o smaku bezy. Na szczęście wszystkim smakuje, nawet jeśli nie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie gotowe krążki bezowe są świetnym ułatwieniem sprawy, myślę że warto skorzystać:)
UsuńUwielbiam beze a to cudo wygląda genialnie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSłodyczy nie jadam, więc z przepis. Nie skorzystam :) A moja mama jest z zawodu cukiernikiem, więc nigdy nie korzystamy z półproduktów. Jak już coś pieczemy to zawsze musi to być domowe :) ale w dzieciństwie zajadalam się murzynkami i ciepłymi lodami.
OdpowiedzUsuńmoja mama kocha bezowe torty!
OdpowiedzUsuńBezy to zupełnie nie dla nas, ale wiem komu przepis się spodoba
OdpowiedzUsuńO to na pewno wiele ułatwia. Można w chwile zdobić extra deser
OdpowiedzUsuń... niestety przepis nie dla mnie, bo nie używam mleka w proszku, nawet w gotowych produktach ...
OdpowiedzUsuńBezowe krążki wydają się super ułatwieniem, szczególnie kiedy krzątamy się w kuchni przygotowując tuzin potraw i ciężko byłoby wszystkiego dopilnować!
OdpowiedzUsuńwygląda super, widzę też, że łatwo się przygotowuje, czyli coś dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńRaczej nie jem typowych słodyczy, ale mojej kuzynce by smakował:)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, ze Mako mają takie produkty, ale ciepłe lody mają bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką bezy. Ale wiem komu ten przepis mógłby się przydać ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy, więc taki tort zjadlabym ze smakiem!
OdpowiedzUsuńO rany, ale mi narobiłaś ochoty na taki tort i na rurkę z kremem jeszcze. Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie. nie jestem fanką bezy, ale czasem nachodzi mnie wielka chęć na coś słodkiego i wtedy tworzę cudną pavlowa z kremem, bita smietana i owocami albo ze słonym karmelem :D
OdpowiedzUsuńOj, po tym co zjadłam we święta chyba byłoby mi trudno znaleźć jeszcze miejsce na taki tort. Ale wygląda obłędnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW mojej rodzince tort uwielbiaja mężczyźni i jedna z córek. Ja preferuję raczej ciasta wilgotne. Teraz, pod koniec drugiego dnia świąt jestem sama jednym wielkim ciachem - nie ze względu na widok, ale wypełnienie mojego brzuszka :)
OdpowiedzUsuńThis looks so sweet and delicious
OdpowiedzUsuńxx
Nie wiedziałam, że takie coś istnieje, super sprawa :D
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste a to lubię ;)
OdpowiedzUsuń... faktycznie przepis prosty i szybki, ale nie dla mnie, bo nie używam mleka w proszku ...
OdpowiedzUsuńZ bezami mam małe doświadczenie odnośnie wypieków. Zawsze kojarzą mi się z czymś mega przesłodzonym.
OdpowiedzUsuńPierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co jest z beza :)
OdpowiedzUsuńO mniam, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda! Jadłabym :D
OdpowiedzUsuńU mnie urodzinowy tort od lat właśnie w takiej formie.
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :) też unikam półproduktów, ale cóż od czasu do czasu można się skusić :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko pysznie! Choć jestem najedzona (jak to po świętach bywa) to i tak bym z chęcią zjadła
OdpowiedzUsuńOjej ale to smacznie i pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Super przepis. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić tort bezowy, jednakże wydaje mi się że jest to trudne i by mi nie wyszedł.. :(
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek, zresztą uwielbiamy bezę :) U nas wyjątkowo było ciacho kinder boueno + standardowe pierniki, sernik i makowiec :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię bezy! Mogłabym je jeść na okrągło!:D
OdpowiedzUsuńNie przepadamy za bezą ani tortami bezowymi, natomiast ten wygląda naprawdę ciekawie. 🙂
OdpowiedzUsuńZjawiskowo się prezentuje! Gdybym tylko mogła jeść słodycze...
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo fajny przepis! Może kiedyś spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńależ to wygląda smakowicie, muszę koniecznie zrobić
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy - mam to po mamie :D
OdpowiedzUsuńPięknie się postarałaś w wykonaniu tego tortu. Pyszny taki z bezami:)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co bezowe! Tak jak normalnie w ogóle nie jem słodkiego, tak torcika bezowego nigdy nie odmówię.
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie! Na pewno był pyszny *.*
OdpowiedzUsuńojej jakie cudo, muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, może kiedyś skuszę się na zrobienie go. Na dzień dzisiejszy nie jem słodyczy.
OdpowiedzUsuń