Inspiracją do tej wersji były lody które jadłam w jednej z lodziarni. Jako że niespecjalnie mogę liczyć na to że ktos stamtąd wyjawi mi ze szczegółami recept, postanowiłam sama pokombinować. Zależało mi na tym by masa była gładziutka bez twardych i ostrych części cukierków, co mi z tego wyszło?
Składniki:
25 deko cukierków "raczki"
250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
Zaczęłam od cukierków, a to proste nie było... twarde karmelki potrafiły podziurawić foliową siatkę...
Cukierki już bez folijek umieściłam w torebce papierowej i tłuczkiem do mięsa utłukłam je. Aby nie było twardych ostrych fragmentów potłuczone cukierki wsypałam do pojemnika, dodałam część śmietany i zblentowałam na gładziutką masę którą połączyłam z serkiem mascarpone. Resztę śmietany ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z resztą. Całość podzieliłam umieszczając w pojemnikach i umieściłam w zamrażalniku.
Lody wyszły bardzo słodkie, ja czułam tutaj że są tłuste, pomyślałam że przydała by się odrobina jakiegoś rumu która nadałaby lekkości?
Lubię takie lodowe inspiracje, sama często kombinuję, aby przygotować nowy smak lodów, a jak się sprawdzi, przepis już pozostaje do naszej dyspozycji na stałe. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie domowe lody muszą wybornie smakować.
OdpowiedzUsuńtrochę rumu tutaj by się przydało:)
UsuńSmak domowych lodów jest niezwykły, najbardziej lubię mocno tradycyjne, bazujące na gęstej śmietanie, a one mają najwięcej kalorii, jednak uczta smakowa zwycięża. :)
UsuńNa pewno są pyszne,a że są na mleku to unikam :D
OdpowiedzUsuńto muszę wymyślić bez nabiału:)
UsuńTo przy okazji, z tolerancją laktozy jest więcej osób ;) Raz kiedyś jak mnie porządnie przeczyści to trochę schudnę :D
Usuńno myślę, myślę nad kolejnym przepisem;)
UsuńRumem? To byłyby bardzo dobre lody
OdpowiedzUsuńBardziej lekkie i mniej słodkie, chyba.
UsuńNa pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńO fajny sposób na domowe lody. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno nie jadłam domowych lodów.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKurcze! Już lipiec, a ja wciąż jeszcze nie jadłam w tym sezonie lodów! Chyba muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzczerze nigdy nie miałam okazji jeść takich domowych lodów. Muszą być naprawdę dobre!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle fajne lody ❤
OdpowiedzUsuńPomysłowe, ale że tak słodkie, to raczej nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńdla tego przydałby się tam rum;)
UsuńCukierki raczki bardzo lubię, jestem ciekawa tego przepisu na domowe lody.
OdpowiedzUsuńZawsze możesz pokombinować z dodatkiem innego składnika.
oczywiście ze tak:)
UsuńMoże faktycznie ten rum okaże się dodatkiem, który udoskonali smak lodów.
UsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki <3
Usuńoj zjadlabym !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA może by te raczki spróbować rozpuścić? Ogólnie to podziwiam za inwencję twórczą, jestem bardzo ciekawa jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńSama nie wiem, ale tak jak zrobiłam według mnie było ok. Smakują fajnie, z tym że słodko więc albo kapkę rumu dodać albo z gorzką herbatą. No każdy ma swój poziom słodkości;)
UsuńBardzo kreatywne lody, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńNie mój smak, ale pomysł miałaś świetny! W życiu bym nie wpadła ba raczkowe lody ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi raczkami. Myślę, że odrobina alkoholu podkręciłaby smak.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł:) Ostatnio chodzą za mną własnoręcznie robione lody:)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWow, już sobie wyobrażam ten smak! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym też kiedyś zrobić takie domowe lody :D
OdpowiedzUsuńDeser marzenie :)
OdpowiedzUsuńNo dobrze, to ja mam pytanie praktyczne: czy wyciągnęłaś je bez trudu z pojemnika, z zamrażarki? Bo ja zrobiłam (bez raczków) i co ja się z nimi nagimnastykowałam, by je w ogóle wydobyć z pojemnika!! .........:)
OdpowiedzUsuńO ciekawy pomysł z tym dodatkiem cukierków :D Chętnie bym spróbowała takich lodów :)
OdpowiedzUsuń