niedziela, 18 lutego 2024

Policzki wieprzowe w sosie serowo pieczarkowym.

 Policzki wieprzowe to mało znane mięsko. Zupełnie nie wiem czemu pomijane, a czasem też omijane łukiem szerokim. Mięsko delikatne, kruchutkie po prostu jak dla mnie to rewelacja. Jednak jest jeden minus - kurczy sie niestety, jest i drugi minus - dość trudno kupić. Ja gdy widzę ten produkt czuję sie mocno kuszona. Cena nie jest niska... pięć policzków miało jakieś pół kilo.

Poniższy recept narodził się przypadkiem, a wpis ma upamiętnić to do czego mogę chcieć wrócić:)



Składniki:

pół kilo policzków wieprzowych - wyszło mi 5

ulubione przyprawy (zwykle spontanicznie sypię co mi pod rękę wejdzie, (shoarmę pamiętam, była)

olej czosnkowy

1 pieczarka

sos serowy

trochę boczku


Mięsko umyłam, natarłam olejem, obsypałam przyprawami i myk do lodówki.

Mięsko kładę na nagrzaną patelnię (gorący olej czosnkowy), jak już przewrócę na drugą stronę to zmniejszam gaz i na małym ogienku duszę sobie jakieś z 50 minut. Dodałam pokrojoną pieczarkę i tak dusiłam, potem dodałam sos serowy który to wolałam zużyć, (tak to był dobry krok). Na koniec odrobina boczku i tak to sobie bulgotało.

To było naprawdę pyszne! Poczęstowałam siostrę i bardzo jej smakowało, świeżutkie ciepłe jedzonko mniam!. Jak dla mnie fajne do ziemniaczków, takie danie obiadowe. Jeśli masz możliwość i jadasz mięso to polecam spróbować!

23 komentarze:

  1. Policzki wieprzowe prezentują się smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż na pewno by sobie pojadł takie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, danie wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam kombinować w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie pozdrawiam, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieprzowiny nie lubię, ale sos serowo pieczarkowy to już bardzo chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super choć nie moja bajka bo jestem vege

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedyne co kojarzę z wieprzowych to polędwiczki, a nie policzki. Smacznie brzmi. Anne 18.

    OdpowiedzUsuń
  8. No no...To taki rarytasik:)ale można się skusić.
    Bardzo delikatne i pyszne mięsko.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda! Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam policzków i coś czuję, że nie dałabym się na ich spróbowanie namówić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie zupełnie nie dla mnie bo nie jadam czerwonego mięsa :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem przekonana, że są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  13. ostatnio mąż kupił wieprzowinę i mimo moich starań nie dało się tego mięsa zjeść , może nie bez powodu Arabowie się tego mięsa nie tkną ... ja już na pewno nie będę eksperymentować

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam nigdy policzków, ale lubię eksperymentować w kuchni więc skorzystam z inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  15. Policzki są przepyszne, choć ta cześć mięsa jest obecnie trudno dostępna

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż mi ślinka cieknie. Chyba policzków jeszcze nigdy nie jadłam! W sosie serowym muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przyznam, że nie jest to kuchnia dla mnie (nie lubię mięsa, nie jestem wegetarianką, ale jak coś jem, to tylko drób).

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!