Policzki wieprzowe to mało znane mięsko. Zupełnie nie wiem czemu pomijane, a czasem też omijane łukiem szerokim. Mięsko delikatne, kruchutkie po prostu jak dla mnie to rewelacja. Jednak jest jeden minus - kurczy sie niestety, jest i drugi minus - dość trudno kupić. Ja gdy widzę ten produkt czuję sie mocno kuszona. Cena nie jest niska... pięć policzków miało jakieś pół kilo.
Poniższy recept narodził się przypadkiem, a wpis ma upamiętnić to do czego mogę chcieć wrócić:)
pół kilo policzków wieprzowych - wyszło mi 5
ulubione przyprawy (zwykle spontanicznie sypię co mi pod rękę wejdzie, (shoarmę pamiętam, była)
olej czosnkowy
1 pieczarka
sos serowy
trochę boczku
Mięsko umyłam, natarłam olejem, obsypałam przyprawami i myk do lodówki.
Mięsko kładę na nagrzaną patelnię (gorący olej czosnkowy), jak już przewrócę na drugą stronę to zmniejszam gaz i na małym ogienku duszę sobie jakieś z 50 minut. Dodałam pokrojoną pieczarkę i tak dusiłam, potem dodałam sos serowy który to wolałam zużyć, (tak to był dobry krok). Na koniec odrobina boczku i tak to sobie bulgotało.
Policzki wieprzowe prezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ja nie jestem mięsa.
OdpowiedzUsuńMój mąż na pewno by sobie pojadł takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńMniam, danie wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam kombinować w kuchni.
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam, moje smaki:)
OdpowiedzUsuńmniam wygląda mega smacznie
OdpowiedzUsuńWieprzowiny nie lubię, ale sos serowo pieczarkowy to już bardzo chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńSosik brzmi dobrze :)
OdpowiedzUsuńSuper choć nie moja bajka bo jestem vege
OdpowiedzUsuńJedyne co kojarzę z wieprzowych to polędwiczki, a nie policzki. Smacznie brzmi. Anne 18.
OdpowiedzUsuńNo no...To taki rarytasik:)ale można się skusić.
OdpowiedzUsuńBardzo delikatne i pyszne mięsko.
Pozdrawiam:)
Smakowicie wygląda! Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam policzków i coś czuję, że nie dałabym się na ich spróbowanie namówić.
OdpowiedzUsuńDanie zupełnie nie dla mnie bo nie jadam czerwonego mięsa :(
OdpowiedzUsuńApetycznie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że są smaczne.
OdpowiedzUsuńostatnio mąż kupił wieprzowinę i mimo moich starań nie dało się tego mięsa zjeść , może nie bez powodu Arabowie się tego mięsa nie tkną ... ja już na pewno nie będę eksperymentować
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy policzków, ale lubię eksperymentować w kuchni więc skorzystam z inspiracji.
OdpowiedzUsuńPoliczki są przepyszne, choć ta cześć mięsa jest obecnie trudno dostępna
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie. Chyba policzków jeszcze nigdy nie jadłam! W sosie serowym muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jest to kuchnia dla mnie (nie lubię mięsa, nie jestem wegetarianką, ale jak coś jem, to tylko drób).
OdpowiedzUsuń