Masala Chai (hindi मसाला चाय , trl. masālā ćāy ) to sposób na pożywną rozgrzewającą, aromatyczną herbatę. Pomysł sprawdza się też jako wykorzystanie suszu czy też mieszanki która nam jakoś zalega w szafce.
Jednak zanim przejdę do rzeczy kilka słów o Masala czaj:
Słowo masala (मसाला) czy też massala w języku hindi oznacza przyprawę; mieszankę różnych ziół lub przypraw właściwą dla kuchni indyjskiej. Osobiście miałam masale to: curry, tandori masala, sambar masala...
Masala ćaj - to smaczna, aromatyczna mieszanka przypraw używana do herbaty. Ciocia Wikipedia podpowiada że nie ma sztywnego, "prawilnego" jedynego przepisu na Czai Masalę, mogą się one od siebie różnić składem, proporcjami, przygotowaniem.... więc każda rodzina ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak bazę stanowią:
czarna, mocna herbata,
przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne może być pieprz, lukrecja....
biały lub czarny cukier, miód, czy melasa...
mleko
Z powodu mleka odpada, ale reszta brzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Masala Chai. Czasami robię w domu. Piłam też w restauracjach indyjskich. :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciekawy napar. Jeszcze takiego nie piłam.
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych napojów.
OdpowiedzUsuń