Dzień dobry Kochani! Ciepłe dni przeplatają się z chłodniejszymi i deszczowymi. Gdy aura nie rozpieszcza pocieszeniem są: ciepłe kocyki, miła lektura, film.... to co odwraca uwagę od zimna, pluchy... chętnie rozgrzewamy się także fizycznie, od środka: kawą, gorącą czekoladą i herbatą:)
Herbat na rynku mamy mnóstwo, tańsze, droższe: od wyboru do koloru. Zielona, czarna, biała.... smakowe i niesmakowe, rozmaite mieszanki... do prawdy jest w czym wybierać. Jestem przekonana że każdy wybierze coś dla siebie. No znajdzie, ale czy zawsze to co podoba sie w sklepie także odpowiada nam w domu.... z tym bywa różnie... wybieramy po opisie, po opakowaniu.... w herbaciarni po składzie i zapachu... czasem kusi także nazwa.... Mimo wszystko nic nie gwarantuje że herbatę wypijemy z przyjemnością.... co w tedy? Oczywiście można oddać.... bliskiej osobie, przeznaczyć dla gości którzy odwiedzają, bo co jednemu nie smakuje może być obiektem zachwytu innej osoby. Herbatki także przerobić można!
Poniżej podaję sposoby na przerobienie nielubianej herbaty, lub po prostu urozmaicenie napoju, zapraszam
Z jabłkiem i malinami
Łyżeczka herbaty
Pół jabłka
Drzem malinowy - łyżeczka
Opcjonalnie cukier
Herbatkę zaparzam w zależności od tego która sie nawinie trwa to zwykle około 5 minut. Napar przelewam do słoika, dodaję kawałki jabłka mieszam, dodaję łyżeczkę przetworu malinowego.
Taki napój smakuje mi zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdarza się że taki napój wypijam na drugi dzień. Czas sprawia że składniki w słoiku bardziej się "zaprzyjaźniają" a to sprawia że efekt jest smakowitszy. Oczywiście pijam czasem na ciepło.... w każdym razie niezależnie od temperatury bardzo mi smakuje. Polecam!
Połączenie jabłka i herbaty bardzo mi smakuje więc czasem po prostu dodaję ją do białej herbaty:)
Masala Chai (hindi मसाला चाय , trl. masālā ćāy )
to sposób który dawno temu znalazłam w gazetce z przepisami, jednak zamiast wrzucić go tu na bloga zachowałam go w formie papierowej. No i gdzieś mi zaginął recept owy... poszukiwania nie łatwe były, jednak w internecie jest prawie wszystko więc w końcu znalazłam spis zapomnianych składników oraz sposób wykonania tego smacznego napoju.
Jednak zanim przejdę do rzeczy kilka słów o Masala czaj:
Słowo masala (मसाला) czy też massala w języku hindi oznacza przyprawę; mieszankę różnych ziół lub przypraw właściwą dla kuchni indyjskiej. Osobiście miałam masale to: curry, tandori masala, sambar masala...
Masala ćaj - to smaczna, aromatyczna mieszanka przypraw używana do herbaty. Ciocia Wikipedia podpowiada że nie ma sztywnego, "prawilnego" jedynego przepisu na Czai Masalę, mogą się one od siebie różnić składem, proporcjami, przygotowaniem.... więc każda rodzina ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak bazę stanowią:
czarna, mocna herbata,
przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne może być pieprz, lukrecja....
biały lub czarny cukier, miód, czy melasa...
mleko
.jpg)
150 ml wody
150 ml mleka
1 łyżka czarnej herbaty (ja używam jaka mi si nawinie;)
1 łyżeczka miodu (można użyć cukru, melasy czy cokolwiek kto tam słodzi)
pół łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
ćwierć łyżeczki kardamonu
ja dałam dwa plasterki imbiru jak ktoś woli zawsze moż dać więcej
kilka goździków
ćwierć łyżeczki anyżu
Wodę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu, warto mieszać od czasu do czasu by nie wykipiało. Po ok. 10 minutach wsypujemy herbatę, moment gotować. Można parzyć przez kilka minut. Przecedzamy zawartość garnuszka przez sitko do kubeczka:). Dodajemy miodek (cukier można wcześniej dodać;). Mieszamy zawartość i można delektować sie aromatycznym napojem.
A Ty jaką lubisz pić herbatę?
Jestem jesieniarą i uwielbiam jesienne herbatki. Dziękuję za inspiracje.
OdpowiedzUsuń