Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u
Składniki:
Ciasto : 2,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 szklanka cukru 25 dag marmolady 1 szklanka mleka 1 łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao (wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)
Krem : 25 dag masła 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany kremówki
Ciasto : Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.
Krem : Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany. Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Oblać polewą czekoladową.
Krem Sułtański
Składniki:
400 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 50 g rodzynek 8 bez
Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie z dodatkiem alkoholu (np rumu lub amaretto). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder. Podzielić całość na pół i do jednej połówki dodać rodzynki, a do drugiej kakao. Na dno pucharka ułożyć skruszoną bezę, następnie na to śmietanę z rodzynkami, następnie tą z kakao. Udekorować pokruszoną bezą według uznania
Przepis: Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać, formować szyszki:) Smacznego!
Blok czekoladowy
Składniki:
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań) 250 g masła 1/3 szklanki wody 5 - 6 łyżek gorzkiego kakao (lub więcej, dla koloru) 500 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku suche wafle lub herbatniki bakalie: rodzynki, orzechy, migdały...
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier i wodę, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, kakao, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.
żródło
robiłam kiedyś ten blok czekoladowy, calkiem spoko był
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuń:D
Usuń..o, przypomniałaś mi że dzisiaj nic słodkiego nie szamałem. Jest śmietana i truskawki, oj będzie wyżerka ^^...
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale pyszności, a ja mam w lodówce bitą śmietanę, lody i wielkie truskawki :)
OdpowiedzUsuńTeż mam lody, ale niestety gardło mnie boli ;/ wydałam 14 zł, na tabletki... lody pyszne gruszkowe z karmelem i cynamonem... ból....
Usuńszyszki i blok czekoladowy to bylo cos:P
OdpowiedzUsuń:) rarytasy...
UsuńSzyszki <333 Uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńszyszki uwielbiam
OdpowiedzUsuń- ale pysznosci serwujesz:))))))))))))))) pozdrawiam