Składniki na spód:
Masło,
ok. 20 dag ciasteczek ,
cukier wanilinowy
ok. 20 dag ciasteczek ,
cukier wanilinowy
Masa:
50 dag twarogu (president)
puszka masy krówkowej
śmietana trzydziestka (president)
3 szklanki jeżyn
Szklanka cukru
4 małe jajka oraz:
Olejek wanilinowy
Czekolada Belgijska, którą kupuję
w Biedronce za ok. 2,50 (jest pyszna!)
Ciasteczka rozgniatamy na
„piasek” dodajemy roztopione masło dodajemy cukier wanilinowy. Wykładamy na
tortownicę
Twaróg, kajmak, śmietanę, owoce,
cukier miksujemy dokładnie tak by się połączyły, dodajemy olejek wanilinowy
miksujemy. Dodajemy jaja po jednym; kolejne gdy poprzednie dokładnie połączyło
się z ciastem.
Masę wylewamy na spód. Pokrojoną
drobno czekoladę posypujemy wierzch sernika, delikatnie dociskając kawałeczki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. studzimy.
Tak wyglądało ostudzone:
A tak prezentuje się na talerzyku:
Ciasto o bogatym smaku, nie za słodkie, a jaka radość, że mój pomysł:D
rzeczywiście radość z udanego pomysłu chyba najważniejsza... :-)
OdpowiedzUsuńA smak jaki!
Usuńmniam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajnie eksperymentować w kuchni, tym bardziej, że efekt smakowity :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne wyszło:)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuje
UsuńPychota ;)
OdpowiedzUsuńTę czekoladę belgijską tez uwielbiam,a pomysł na ciasto super, duża dawka słodkości i pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńCzekolada świetna i tania. :*
Usuń