Obserwatorzy

piątek, 9 maja 2014

Razowy kwas chlebowy o smaku śliwkowym


Kwas chlebowy to napój otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą.
Napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie.

W Polsce spotkałam się z tym że lokale specjalnie dla swoich gości same wywarzają swój kwas chlebowy. Taki kwas prawdziwy ma trwałość od 3 do 4 dni. W Rosji, na Białorusi, czy Ukrainie sprzedawany jest na ulicy nalewany z beczki:


gdzie wypić można go na miejscu. Lub w szklanym naczyniu zanieść do domu. Część browarów produkuje kwas chlebowy o wiele dłuższej trwałości – nawet do 9 miesięcy. Dzieje się tak dzięki specjalnej technologii i pasteryzacji.
Obecnie można nabyć koncentraty, które umożliwiają szybkie i wygodne przygotowanie kwasu, przez dodanie cukru i wody. Najczęściej jednak zawierają one substancje konserwujące, podobnie jak napoje sprzedawane pod tą nazwą.
Pierwszy raz z kwasem zetknęłam się w lokalu gdzie można zamówić kwas robiony przez nich, wówczas nie podszedł mi….
Drugim razem podczas ubiegłorocznego Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku. Zapewne nie spróbowałabym go gdyby nie moja wrodzona ciekawość i chęć poznawania nowych rzeczy a także przede wszystkim degustacja.
Do wyboru były trzy: jeden zwykły i dwa smakowe: śliwka i żurawina:

    
Skład:



Do gustu przypadł mi śliwkowy; bardzo polubiłam ten napój, za swoistą lekkość, i doskonałe gaszenie pragnienia. Także schłodzony długo trzyma temperaturę – co się mu chwali zwłaszcza latem.

Co do smaku i zapachu, no cóż rozumiem że nie każdy go polubi ze względu na specyficzny chlebowy aromat. Smak i zapach śliwki w żadnym wypadku nie są nachalne czy dominujące jedynie przełamują chlebowe nutki.
Po otwarciu plastikowej butelki napój się pieni, ale nie na tyle by eksplodować, bąbelki dość szybko uciekają:
           
 Kwas według mnie – oczywiście nie jestem znawczynią kwasu, tylko zwykłą konsumentką, której czasem chce się pić. Kwas dobrze gasi pragnienie, łatwo i przyjemnie się go pije. W smaku nie za słodki – jak dla mnie po prostu idealny!
Nie napiszę że polecam każdemu bo z uwagi na specyfikę nie każdemu może smakować, ale jak dla mnie jest w sam raz!                                           
 W pisaniu notki korzystałam z wikipedii oraz materiałów reklamowych znalezionych na funpageu na facebooku.

28 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam i raczej się na to nie zanosi :D. Kiedyś powąchałam... Mam niezbyt dobre wspomnienia. Ale fajnie, że Tobie przypadł do gustu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dość specyficzny jest więc nie każdemu podchodzi:)

      Usuń
  2. Ostatnio coraz częściej mnie kusi taki kwas chlebowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dla mnie też:) Wczoraj żona kupiła kwas o smaku żurawinowym:) ale jednak mi bardziej dalej śliwkowy smakuje najbardziej:)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. kwas Chlebowy to koszmar mojego dzieciństwa :( Częstowano mnie nim (bo dzieci przecież lubią gazowane napoje) a ja przez grzeczność piłam i hamowałam odruch wyplucia tego paskustwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to faktycznie... rozumiem awersje. Gdy ja pierwszy raz spotkałam się z tym napojem - podziękowałam.... nie rozumiejąc jak ludzie mogą to pić...

      Usuń
  5. Oj nie, kwas chlebowy nie dla mnie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jest dość specyficzny:)

      Usuń
    2. Smak jak smak ale mnie coś uczula, że od razu bełt jest :/

      Usuń
  6. ...w naszych okolicach kwas chlebowy jak i podpiwek jest bardzo dobrze znany. Jest to napój szybko gaszący pragnienie więc używany był przez pracowników w pegeerze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak są to od bardzo dawna znae napoje:)

      Usuń
  7. Nie jadłam takiego czegoś my często kupujemy razowy ale czysty bez żadnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to jest napój do picia, nie do jedzenia...

      Usuń
  8. nie lubię kwasów chlebowych blech

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja lubię kwas chlebowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piłam kiedyś kwas chlebowy, ale nawet nie pamiętam do końca czy mi smakował. Niektórzy porównują smak do coli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cola jest słodsza, bardziej gazowana, i nie gasi tak pragnienia niestety...

      Usuń
  11. Mój mąż uwielbia kwas chlebowy mi za bardzo nie smakuje wolę wodę niegazowaną

    OdpowiedzUsuń
  12. jakoś nie mam odwagi spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie pół życia mama namawiała ale się nie ugięłam :D Chociaż sliwka brzmi fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tylko, że to co jest sprzedawane w butelkach to nie jest KWAS chlebowy. Powstawanie kwasu chlebowego, jak sama nazwa wskazuje to proces FERMENTACJI trzeba dodać jeszcze, że przy udziale drożdży i jest to fermentacja alkoholowa nie potrzeba tego napoju sztucznie gazować dwutlenkiem węgla. Tak więc kwas chlebowy w wyniku fermentacji zawiera niewielkie ilości alkoholu ma smak pieczonego chleba jest naturalnie kwaskowy. Jak widać skład na etykiecie trzeba umieć analizować nie tylko pod kątem konserwantów. Ten napój w butelce to zwykła mieszanina (wg mnie nietrafionych) aromatów i dla atrakcyjności gazowana - z KWASEM łączy ją jedynie nazwa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, miło mi że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie, ale nie SPAMuj, komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię na pewno. Zwłaszcza jeśli masz g+ będzie mi łatwiej do Ciebie trafić gdy zostawisz adres bloga pod swoim komentarzem. Czasem mam zaległości, ale spokojnie, nadrabiam je:))
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!