niedziela, 19 listopada 2017

Baba na piwie

Przepis zobaczyłam kilka lat temu w gazetce z przepisami: „przyślij przepis” i zaintrygował mnie piwnym składnikiem, nie wiele myśląc przeszłam do czynów.. Recept nowy, nie zdążyłam go więc jeszcze ulepszyć ani wyczuć mojego „magicznego” piekarnika… co poskutkowało przyfajczeniem… ale to wina jedynie mojego piekarnika… który muszę traktować wyjątkowo. Przepis podaje w oryginale:
Składniki
Szklanka piwa
3 szklanki mąki
4 jaja
Szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Opakowanie cukru waniliowego 16g (ja jako że trzymam w słoiku a nie w opakowaniach dałam łyżkę)
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
1,5 – 2 łyżek soku z cytryny
Masło do formy (ja mam akurat silikonową formę więc nei potrzebowałam)
Ok. 5 dag owoców kandyzowanych

Jaja ucieramy z cukrami, dodając mąkę z proszkiem, i olej. Wlewamy piwo. Mieszamy.
Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem formy z kominkiem pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach (z termo obiegiem). Studzimy.
Lukier ucieramy z sokiem (powinien być dość gęsty), polewamy babkę. Dekorujemy owocami
Smacznego!

Przepis fajny na ciasto szybkie i nie skomplikowane. Babka fajna lekka puchata, nie za słodka pozostawia posmak piwa. Lukru nie robiłam


43 komentarze:

  1. Wow, takiej jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o niej ale ciasta prądem do mnie nie przemawiają ;)
    Życzę miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. to tak jak ja:) są małe wyjątki potwierdzające regułę

      Usuń
  4. Co za pomysł- nie słyszałam o takiej kombinacji... W sumie po co marnować dobre piwo na ciasto;)))
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś jadłam, ale sama nigdy nie robiłam. Świetnie, że dodałaś przepis. Zapisze i za jakiś czas wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też o takiej babce nie słyszałam. A piwo wolę wypić niż marnować je do ciasta.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o takiej babce :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałabym takiej na piwku ... 😀

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy raz widze :D chętnie byym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie ,
    tylko nie wiem czy nie zabrakło by tego piwa podczas robienia :)

    zapraszam do mnie
    https://kompanychrup.blogspot.com/2017/11/zawod-pilot-cz-i.html

    OdpowiedzUsuń
  11. oooo lubię babki ale jeszcze takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  12. z chcęcią bym zjadła taką babkę! może w przyszły weekend uda mi się upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W babce najbardziej lubię polewę czekoladową ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babki, ale na piwie jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. As usual very interesting! Thanks a lot for sharing)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym z przyjemnością :) fajną ma nazwę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis! Szkoda, że jestem kucharskim laikiem :D często coś mi nie wychodzi

    Miłego dnia!
    Tsukiakari z murasakiiroanu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. recept nie należy do skomplikowanych, więc może to będzie Twe danie popisowe ;)

      Usuń
  18. Nie słyszałam wcześniej o czyms takim ;D

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię tą babkę za puszystość :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!