Zdecydowanym plusem zapiekanek po za smakowitszą jest to że można do nich wykorzystać resztki z lodówki Dziś pomysł na zapiekankę z mega prostych składników, takich które możliwe że w kuchni mogą być:) Zapiekanka jest fajna zarówno na śniadanie jak i kolacje.
Co potrzeba:
3 kiełbasy
3 jaja
Śmietana kremówka
3 cebule
3 kabanosy
Tymianek, majeranek, oregano, sól, pieprz, olej, kminek
Kiełbasy kroimy w plasterki. Cebule pokrojone podsmażamy na oleju. Łączymy z kiełbasą w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, może być olej po smażeniu cebuli.
Śmietanę doprawiamy przyprawami, zalewamy kiełbasę i cebule.
Na wierzch zapiekanki wbijamy jaja. Oprószamy solą. Na górę zielona pietruszka:)
Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy, czas jest kwestią wyczucia własnego piekarnika i preferencji jak kto lubi jajka:)
Potrawę podawać na gorąco, w przepisie polecano ogórki kiszone. Ja miałam ketchup i kanapki pomidorkiem. Co mogłabym ulepszyć? Te kabanosy co miałam mogłam je podsmażyć.
Smacznego!
Ja oczywiście zapiekanki tylko w wersji wegetariańskiej, ale mojej rodzince, na pewno by smakowała.
OdpowiedzUsuń