niedziela, 24 maja 2020

Bakłażan - pomysł na szybki obiadek:)



 Bakłażan zaciekawił mnie swoim wyglądem, ale najbardziej spodobał mi się kolor tego warzywa. Chciałam spróbować ale nie miałam jakoś za bardzo pomysłu co zrobić już po nabyciu tegoż produktu. Cena bywa naprawdę zaporowa: widziałam po kilkanaście złotych za sztukę, plus jakieś wykwintne dodatki stworzyć by mogły drogie danie nie na moją kieszeń. Postawiłam na prostotę. Nie słuchałam innych mówiących: "nie lubię" czy "nie smakuje mi". Ja po mimo wszystko postanowiłam spróbować, więc gdy udało mi się okazyjnie nabyć bakłażana postawiłam na prostotę. Ciekawe że osoba mająca obiekcje wcinała bardzo chętnie, a gdy wróciłam do tematu to pomimo komunikatów że nie będzie jadła, to swoje zdanie zmieniła.
Skąd obiekcje? Warzywa są zdrowe aczkolwiek warto pamiętać o przeciwwskazaniach. Ja smażę oberżynę, więc nie jest to danie nisko kaloryczne, w dodatku bakłażan może powodować wzdęcia, są ciężko strawne. Powinny go unikać kobiety w ciąży, małe dzieci, reumatycy, osoby z problemami nerkowymi czy układu pokarmowego czy dnę moczanową.
Gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman zawiera też witaminy: A, Witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, Witaminę E i K.
Jedząc bakłażana dostarczamy organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk a także błonnik.
Jest sporo przepisów: są zapiekanki, nadziewa się, robi sałatkę smaży....
A oto mój pomysł, jeśli jesteście ciekawe zapraszam do dalszej części.



 Składniki:

Sól,
ząbki czosnku,
boczek,
Olej.

Obieram oberżynę ze skórki, kroją ją na plasterki. Psianka ma w sobie goryczkę więc przed obróbką termiczną wato posypać ją solą która wyciągnie niechciany smak. Solę plastry i odstawiam na jakiś czas to jest jakieś kilkanaście minut... Bakman puszcza sok, więc osączam go ręcznikiem papierowym.
Rozgrzewam patelnie wrzucam pokrojony w plasterki czosnek gdy wyciągnę z niego aromat zbieram go z patelni, kładę boczek, gdy zrobią się z niego czipsy zdejmuje z patelni.
Wkładam bakłażan podsmażam, dodaję kolejny czosnek, układam plasterki boczku i układam na nim plastry gruszki miłosnej od czasu do czasu przewracając.

Mi smakuje więc jeszcze kiedyś wrócę do tematu:)
A Ty lubisz to warzywo?
 

27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, podsmażam z czosnkiem i pietruszką, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako wegetarianka często jadam bakłażana. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na szybki obiad :) Ja uwielbiam zapiekanego bakłażana z pieczarkami i serkiem żółtym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bakłażana warto jeść i w sezonie nie jest drogi ;) Kate

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo często jem cukinię ale po bakłażana sięgam znacznie rzadziej, dzięki za kulinarną inspirację

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba raz w życiu jadłam tego fioletowego Pana ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam bakłażan, ale rzadko go przyrządzam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam bakłażanu. Planuję w najbliższym czasie to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam oberżynę ! W różnych postaciach. Najważniejsze to pozbyć się goryczki i hulaj dusza :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam bakłażana, za to cukinię uwielbiam. Przepis prosty i szybki, lubię takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam bakłażana. Teraz jak nie mogę smażonego, to piekę go w piekarniku. Własnie zjadłam kromkę chleba z bakłażanem. Niebo w gębie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznam szczerze, że nigdy bakłażana nie jadłam. Może pora najwyższa, aby przygotować danie z takim bakłażanem :D Dzięki za przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak widzę bakłażan to fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja nie przepadam, u mnie niestety czy pieczony czy duszony powoduje sensacje żołądkowe. :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Bakłażan, uwielbiam! Na Sycylii najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię grillowanego bakłażana. Pierwszy raz jadłam go będąc we Włoszech i lubię wracać wspomnieniami do tego czasu, dlatego też robię sobie czasem takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nie robiłam go w takiej wersji ;) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jadłam kiedyś bakłażana w różnej formie. Nie powalił mnie na kolana, ale smakował mi.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam jego smak, chętnie przygotowuję dania z jego udziałem, zwłaszcza w głównej roli. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubimy bakłażana i jemy go dość często i wykorzystujemy do różnych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam bakłażana, ale od dawna mam ochotę sprawdzić jak smakuje więc muszę wrzucić do koszyka podczas zakupów

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie próbowałam nigdy bakłażana. Muszę w końcu spróbować :) może skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. chyba jeszcze nigdy nie jadłam bakłażana, jestem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  24. Bakłażan wygląda bardzo apetycznie :) Jutro skorzystam z przepisu i zrobię na obiad. Akurat mam świeżutkiego w ogrodzie więc sama pyszna przyjemność.

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!