środa, 9 września 2020

Sernik z malinami i jeżynami

 Cześć Kochani! Sezon malinowo - jeżynowy mamy w pełni. Jakby ktoś szukał inspiracji to już śpieszę z pomocą. Recept na ten sernik jest mojego autorstwa. Pomysł mój stary, a jako że malin i jeżyn u mnie dostatek chętnie bym pomysł mój zrealizowała... gdyby nie brak piekarnika. Niemniej jednak może komuś przyda się ten przepis , zapraszam.

Składniki na spód:
 Masło,
ok. 20 dag ciasteczek ,
cukier wanilinowy

Masa: 
50 dag twarogu (president)
puszka masy krówkowej
śmietana trzydziestka (president)
3 szklanki jeżyn
Szklanka cukru
 4 małe jajka oraz:
Olejek wanilinowy
Czekolada Belgijska, którą kupowałam w Biedronce za ok. 2,50 (była pyszna!)

Ciasteczka rozgniatamy na „piasek” dodajemy roztopione masło dodajemy cukier wanilinowy. Wykładamy na tortownicę

Twaróg, kajmak, śmietanę, owoce, cukier miksujemy dokładnie tak by się połączyły, dodajemy olejek wanilinowy miksujemy. Dodajemy jaja po jednym; kolejne gdy poprzednie dokładnie połączyło się z ciastem.
Masę wylewamy na spód. Pokrojoną drobno czekoladę posypujemy wierzch sernika, delikatnie dociskając kawałeczki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. studzimy.



A tak prezentuje się na talerzyku:



Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Aj weź, o tej porze takie przepisy, aż nie usnę teraz :D Dzięki za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on wyglada apetycznie! Smakami narobiłas na takie ciacho :) sernik to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiego sernika. A jeżyny uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. No i narobiłaś mi smaka...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, narobiłaś mi smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Recepta Twojego autorstwa, a brak piekarnika?
    Chyba chwilowy.
    Ja mam piekarnik, ale za pieczenie się nie biorę.
    Moja znajoma świetnie piecze, ja testuję kawalątek i oceniam.
    Podrzucam jej przepisy, podrzucę i Twój.
    Ciekawy pomysł na serniczek.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  7. Malin u mnie w bród! Przepis wykorzystam bo lubię takie kuchenne eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniki uwielbiam i nie odmówię sobie nigdy kawałka

    OdpowiedzUsuń
  9. Na sernik zawsze się skuszę, zwłaszcza kiedy sezonowe owoce wiodą w nim prym. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W Górach Izerskich w tym roku problem z jeżynami i malinami. Jakieś takie marne rosną.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię serniki w ogóle, a taki z owocami mi się marzy...

    OdpowiedzUsuń
  12. To chyba bardzo słodkie ciasto. Myślę że sprawdzi się na jakichś rodzinnych uroczystościach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy ja wiem czy takie słodkie... maliny i jeżyny nadają kwaskowości.

      Usuń
  13. Fajnie się składa, bo weekend właściwie juz prawie się zaczął i zastanawiałam się co zrobić na deser. Mam pełno jeżyn rosnących dziko nieopodal,lubię pójść na spacer i wziąć kubeczek ,pozbierać a tutaj jeszcze mam Twój przepis. Oj bedzie mnie mąż nosił na rękach:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A u mnie dzisiaj ciasto ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie w domu wszyscy lubią serniki, ale z reguły decydujemy się na takie bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!