Dziś będę wspominała czasy gdy dysponowałam piekarnikiem... muffinki wyglądają ładnie, smakują dobrze i można naprawdę dowolnie modyfikować ten przepis... ja robiłam też wersje... rybną z łososiem, dziś muffinki z szynką. Wegetarianie mogą użyć warzyw czy jakiegokolwiek zaminnika - mega uniwersalny przepis dający pole do popisu, zapraszam:
Doskonale nadają się jako przekąska między posiłkami, alternatywa kanapek do pracy czy szkoły. Ładnie się prezentują i świetnie smakują!
Dziś na śniadanie miałam upieczone wczoraj mufinki z sałatką cebuli i pomidora.
160 g kasi
2 szklanka mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
4 jajka
40 dag szynki w kawałku
1 posiekana cebulka
1 czerwona papryki
Sól
Pieprz
Majeranek, bazylia, zioła prowansalskie,
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia.
Cebulę posiekać i zeszklić, szynkę i paprykę pokrój w kostkę dodaj cebulę. Przypraw solą, pieprzem, bazylią, ziołami i majerankiem.
Kasię rozpuść, a następnie ostudź. W misce wymieszaj jajka z mlekiem. Do wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą mąki dodaj mleko z jajami i rozpuszczoną Kasię.
Wszystko wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką. Na koniec dodaj cebulkę, paprykę i szynkę i ponownie wymieszaj.
Formy do muf finek napełnij masą. Mokrą łyżeczką wyrównaj powierzchnię.
Piecz ok. 30 min w 180 st. C.
Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: w moim piekarniku to 1 godzina (mam zwykły gazowy piekarnik)
Pamiętam jak kiedyś były mega popularne ;P Przejadły mi się wtedy i już nawet mnie nie kuszą ;D
OdpowiedzUsuńIdealne do koszyczka i do lunchboxu, ale jakoś nie w moim typie :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Pychota.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że po raz pierwszy słyszę o muffinkach z rybą :O
OdpowiedzUsuńCzytam Twój post przed śniadanie, nawet nie wiesz jak mi ślinka leci :*
OdpowiedzUsuńTakich babeczek jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńWersja nie dla mnie, ale ogólnie lubię muffinki. Można je dowolnie modyfikować.
OdpowiedzUsuńSuper sprawa na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWybornie :)
OdpowiedzUsuńZ rybą jeszcze nie robiłam, ale wytrawne owszem :) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy, są pyszne i fajnie wyglądały, kiedy podałam je gościom do kolacji, byli nieco zbici z tropu ;)
OdpowiedzUsuńPycha , lubię takie mufinki, różne smaki extra :-)
OdpowiedzUsuńMuszą byc pyszne :) Kiedyś robiłam podobne,ale dodawałam jeszcze ser żółty :)
OdpowiedzUsuńsmakowite, nie robiłam chyba nigdy żadnych babeczek, wytrawnych ani słodkich, pieczenie to nie jest moja domena
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się podobają te muffinki.
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
Zjem chętnie :D
Pozdrawiam czwartkowo :) Megly (megly.pl)
Mniam♥♥
OdpowiedzUsuńMój blog - HELLO-WONDERFUL
instagram
ooo... czekam na przepis z łososiem i szczypiorkiem :-D świetny pomysł na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńOoo idealnie dla mnie :) z łososiem też musi być pysznie :) kochana każdy w swoim życiu ma gorszy okres to minie :*
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z łososiem :D
OdpowiedzUsuńSmaku kochana tylko narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne, z łososiem pewnie też takie będą :P
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Jeszcze w wytrawnej wersji nie jadłam, ale na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :). Lubię tego typu przepisy, które można dowolnie zmieniać :)
OdpowiedzUsuńJa też robię muffinki, ale jednak na słodko:) Bardzo ciekawa propozycja, może kiedyś spróbuję ten przepis dla urozmaicenia:)
OdpowiedzUsuńekstra pomysł! <3 i ciekawy ten pomysł z łososiem! :D
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Wolę muffinki na słodko, ale dawno nie jadłam wytrawnych, więc złapała mnie ochota :)
OdpowiedzUsuńMm mm takich muffinek na wytrawnie nie robiłam. Koniecznie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńInteresting post dear! thanks for sharing xx
OdpowiedzUsuńKradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuń