Dziś propozycja dość uniwersalnego jedzonka które z powodzeniem można konsumować solo, jako dodatek do sałatki lub jako alternatywa kanapek. Pomysłów jest dużo. Sam przepis daje spore możliwości do modyfikacji dając spore pole do popisu.
Cebulę posiekać i zeszklić, szynkę i paprykę pokrój w kostkę dodaj cebulę. Przypraw solą, pieprzem, bazylią, ziołami i majerankiem.
Kasię rozpuść, a następnie ostudź. W misce wymieszaj jajka z mlekiem. Do wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą mąki dodaj mleko z jajami i rozpuszczoną Kasię.
Wszystko wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką. Na koniec dodaj cebulkę, paprykę i szynkę i ponownie wymieszaj.
Formy do muf finek napełnij masą. Mokrą łyżeczką wyrównaj powierzchnię.
Piecz ok. 30 min w 180 st. C.
Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: w moim piekarniku to 1 godzina (mam zwykły gazowy piekarnik)
Wyszło mi 11 ciasteczek.
Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńno i fajnie wyglądają:)
UsuńJestem wegetarianką.
OdpowiedzUsuńpamiętam:)
UsuńPyszne muffinki. Uwielbiam takie wypieki.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzjadlabym teraz
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiej wersji nigdy nie jadłam :) Znam tylko te słodkie z owocami ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOooo akurat kupiłam sobie piekarnik :d łatwe przepisy mile widziane!:)
OdpowiedzUsuńPiekarnik dobra rzecz:)
UsuńZjadłabym z tofu. :)
OdpowiedzUsuńP.S. Dłuższą chwilę myslałam o co chodzi 160g kasi. Czy kaszy i literówka czy co? Dopiero jak przeczytałam, że rozpuścić, to się zorientowałam, że o margarynę chodzi. ;p
Napisał poprawnie, niestety z małej litery ale imię poprawnie:)
UsuńPychota :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuffinki z szynką nie do końca mi odpowiadają. Wolę wersję na słodko.
OdpowiedzUsuńspoko:)
UsuńTakich muffinek nie miałam okazji próbować, ale muszą być smaczne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
warto spróbować:)
UsuńCzasami robię, z szynką też kiedyś robiłam :). Ogólnie lubię takie przepisy, które można łatwo zmieniać itp.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealna przekąska do pracy zamiast zwykłej kanapki. Na sylwestra piekłam muffiny z szynką, serem i suszonymi pomidorami. Były bardzo sycące.
OdpowiedzUsuńLubię babeczki ale zwykle jadłam je na słodko. Wytrawne to musi być ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńWolę bardziej na słodko, ale wersja z szynką też znajdzie swoich odbiorców.
OdpowiedzUsuń