Przepis zobaczyłam jeszcze za czasów gdy miałam piekarnik w gazetce: „przyślij przepis”. Recept zaintrygował mnie piwnym składnikiem, nie wiele myśląc przeszłam do czynów.. Recept nowy, nie zdążyłam go więc jeszcze ulepszyć ani wyczuć mojego „magicznego” piekarnika… co poskutkowało przyfajczeniem… ale to wina jedynie mojego piekarnika… który muszę traktować wyjątkowo. Przepis podaje w oryginale:
środa, 7 grudnia 2022
Baba piwosza
Składniki
Szklanka piwa
3 szklanki mąki
4 jaja
Szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Opakowanie cukru waniliowego 16g (ja jako że trzymam w słoiku a nie w opakowaniach dałam łyżkę)
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
1,5 – 2 łyżek soku z cytryny
Masło do formy (ja mam akurat silikonową formę więc nei potrzebowałam)
Ok. 5 dag owoców kandyzowanych
Jaja ucieramy z cukrami, dodając mąkę z proszkiem, i olej. Wlewamy piwo. Mieszamy.
Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem formy z kominkiem pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach (z termo obiegiem). Studzimy.
Lukier ucieramy z sokiem (powinien być dość gęsty), polewamy babkę. Dekorujemy owocami
Smacznego!
Przepis fajny na ciasto szybkie i nie skomplikowane. Babka fajna lekka puchata, nie za słodka pozostawia posmak piwa. Lukru nie robiłam
10 komentarzy:
Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńŁatwy przepis do zrobienia. Super.
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny, prosty przepis;)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis, a babka wygląda bardzo apetycznie :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ooo ciekawy przepis. Z chęcią przetestuje 😃
OdpowiedzUsuńTeż bym zrobiła raczej bez lukru.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takiej babie.
OdpowiedzUsuńNigdy takiej babki nie jadłam, ciekawa jestem czy by mi posmakowała 🤔
OdpowiedzUsuńTo super, że jest to przepis łatwy do wykorzystania.
OdpowiedzUsuń