środa, 9 sierpnia 2023

Bakłażan - pomysł na szybki obiadek:)


 Bakłażan zaciekawił mnie swoim wyglądem, ale najbardziej spodobał mi się kolor tego warzywa. Chciałam spróbować ale nie miałam jakoś za bardzo pomysłu co zrobić już po nabyciu tegoż produktu. Cena bywa naprawdę zaporowa: widziałam po kilkanaście złotych za sztukę, plus jakieś wykwintne dodatki stworzyć by mogły drogie danie nie na moją kieszeń. Postawiłam na prostotę. Nie słuchałam innych mówiących: "nie lubię" czy "nie smakuje mi". Ja po mimo wszystko postanowiłam spróbować, więc gdy udało mi się okazyjnie nabyć bakłażana postawiłam na prostotę. Ciekawe że osoba mająca obiekcje wcinała bardzo chętnie, a gdy wróciłam do tematu to pomimo komunikatów że nie będzie jadła, to swoje zdanie zmieniła.
Skąd obiekcje? Warzywa są zdrowe aczkolwiek warto pamiętać o przeciwwskazaniach. Ja smażę oberżynę, więc nie jest to danie nisko kaloryczne, w dodatku bakłażan może powodować wzdęcia, są ciężko strawne. Powinny go unikać kobiety w ciąży, małe dzieci, reumatycy, osoby z problemami nerkowymi czy układu pokarmowego czy dnę moczanową.
Gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman zawiera też witaminy: A, Witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, Witaminę E i K.
Jedząc bakłażana dostarczamy organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk a także błonnik.
Jest sporo przepisów: są zapiekanki, nadziewa się, robi sałatkę smaży....
A oto mój pomysł, jeśli jesteście ciekawe zapraszam do dalszej części.


 Składniki:


Sól,

ząbki czosnku,

boczek,

Olej.


Obieram oberżynę ze skórki, kroją ją na plasterki. Psianka ma w sobie goryczkę więc przed obróbką termiczną wato posypać ją solą która wyciągnie niechciany smak. Solę plastry i odstawiam na jakiś czas to jest jakieś kilkanaście minut... Bakman puszcza sok, więc osączam go ręcznikiem papierowym.

Rozgrzewam patelnie wrzucam pokrojony w plasterki czosnek gdy wyciągnę z niego aromat zbieram go z patelni, kładę boczek, gdy zrobią się z niego czipsy zdejmuje z patelni.

Wkładam bakłażan podsmażam, dodaję kolejny czosnek, układam plasterki boczku i układam na nim plastry gruszki miłosnej od czasu do czasu przewracając.




Mi smakuje więc jeszcze kiedyś wrócę do tematu:)
A Ty lubisz to warzywo?

ps

Był ktoś w Elblągu? Polecacie jakieś atrakcje? 

24 komentarze:

  1. Ja czasem dodaję do gulaszu. Ale o takiej wersji nie słyszałam,z boczkiem to nawet mój ślubny by zajadał. Super to wymyśliłaś. Niestety nie byłam w Elblągu, więc nie pomogę, ale trzymam kciuki za udany wypad 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, z chęcią zjadłabym takie danie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat nie za bardzo przepadam za smakiem bakłażanu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie szybkie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety, ani w Elblągu nigdy nie byłam, a za warzywami też nie przepadam- no pomijając pomidory, a raczej dania z nich, no i sałatę.
    Bakłażan, z racji tego że jest ciężkostrawny, też jest nie dla mnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bakłażana, smażonego, pieczonego, w zapiekance, w sosie. Tylko surowy mi nie podchodzi.
    Radiomuzykant-ka

    OdpowiedzUsuń
  8. Bakłażan jest super, można z nim poszaleć w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dwóch tygodni ma swoje w ogrodzie :) Też lubię wersję smażoną ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja akurat fanką bakłażanów nie jestem, ale może kiedyś się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja do bakłażana do końca przekonać się nie mogę, może muszę znaleźć na niego swój właściwy sposób.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba nigdy nie jadłam bakłażana, więc czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba nigdy nie jadłam bakłażana, więc czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  14. pychota, polecam wszystkim, którzy nie jedli

    OdpowiedzUsuń
  15. Bakłażana jadłam raz u koleżanki, ale chyba go źle przyrządziła, bo był gorzko- słony. Może kiedyś spróbuję zrobić z Twojego przepisu.
    Byłam w Elblągu, ale 10 lat temu, więc raczej nie pomogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię obiady z bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sama nie robiłam, ale jadłam kiedyś faszerowany mięsem i zapiekany.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jestem fanką tego warzywa. Moja przyjaciółka kiedyś zrobila, sama się zajada. Mnie nie podszedł smak.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja ostatnio robiłam zupę z bakłażanów. Nie jest to może mój ulubiony smak, ale na pewno warto sięgać po to warzywo.

    OdpowiedzUsuń
  20. Trzeba próbować nowych smaków, może akurat trafimy na cos co bardzo nam zasmakuje

    OdpowiedzUsuń
  21. Bakłażan to moje ulubione warzywo.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bakłażan to bardzo uniwersalne warzywo. Pomysłów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Bardzo lubię i polecam go zapiekać, wtedy nie nasiąka tłuszczem.

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!