sobota, 21 czerwca 2025

Lody smak karmelowo z pomarańczowe

 O tym jak trafnym połączeniem jest smak karmelowy z pomarańczą czy też mandarynką przekonałam sie  w imieniny Katarzyny. Pani Kasia uraczyła nas ciastem karmelowym właśnie a do wypieku były mandarynki... połączenie tak mocno przypadło mi do gustu że postanowiłam wcielić je w życie.  Obawiałam się że sok z pomarańczy może popsuć efekt finalny... 

Nie planowałam robić wpisu o tych lodach, jednak zasmakowały nam one tak bardzo że postanowiłam zanotować tutaj ów recept, dzieląc się nim z Tobą, może sie przyda:)


Wyszło tak, 


screen z mojego insta story na którym oznaczyłam markę Vobro bo pralin Delissimo użyłam, a oto składniki


1) puszka masy krówkowej 460g

2) serek mascarpone 250g

3) skórka z pomarańczy (warto porządnie umyć, oparzyć owoc)

4) 330 ml śmietany 30%

5) cztery cukierki Delissimo


Serek łączymy z kajmakiem, ścieram skórkę pomarańczową do środka. Ubijam śmietankę na sztywno. Mniej więcej łączę śmietanę i masę serowo kajmakową. Tutaj trzeba uważać by połączyć w całość ale na tyle delikatnie by nie stracić owej puszystości;).

Na koniec masę przekładam do pojemników po serkach mascarpone i innych;) ozdabiam pokrojonymi pralinkami, zamykam pojemniki i do zamrażarki wkładam.

Pyszne było, ładnie wygląda. Smak kojarzy mi się z cukierkami pomarańczowymi, myślę że wrócę do tematu:)

Buziole:***

12 komentarzy:

  1. Wow, jakie fajne smakowe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Samodzielnie zrobione lody to zawsze frajda i pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wymawiaj przy mnie słowa lody, wczoraj zjadłam całe pudełko na raz.... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam lody!! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam lody, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny deser na lato :) oryginalnie połączenie smaków, takiego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie idealnie się sprawdzi w letnie dni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to brzmi pysznie! Karmel z nutą pomarańczy (albo mandarynki) to rzeczywiście duet, który potrafi zaskoczyć – intensywny, ale świeży, słodki, a jednak z charakterem. Bardzo lubię takie domowe eksperymenty, które zaczynają się od inspiracji – a kończą czymś, co chce się powtarzać.

    Zapisuję przepis i zdecydowanie wrzucam go do kategorii „na letnie zachcianki” – tym bardziej, że składniki są proste, a efekt wygląda na wyjątkowo kremowy i satysfakcjonujący.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł, chociaż nie bardzo przepadam za kajmakiem z puszki,to w takich lodach musi być pyszne!
    Wszystkiego dobrego 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi bardo fajnie, moje dzieci ostatnio najbardziej lubią takie mrożone z soku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny przepis , ale nie dla mnie , bo wyjątkowo nie lubię kajmaku

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetycznie 😀 wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!