O tym jak trafnym połączeniem jest smak karmelowy z pomarańczą czy też mandarynką przekonałam sie w imieniny Katarzyny. Pani Kasia uraczyła nas ciastem karmelowym właśnie a do wypieku były mandarynki... połączenie tak mocno przypadło mi do gustu że postanowiłam wcielić je w życie. Obawiałam się że sok z pomarańczy może popsuć efekt finalny...
Nie planowałam robić wpisu o tych lodach, jednak zasmakowały nam one tak bardzo że postanowiłam zanotować tutaj ów recept, dzieląc się nim z Tobą, może sie przyda:)
Wyszło tak,
screen z mojego insta story na którym oznaczyłam markę Vobro bo pralin Delissimo użyłam, a oto składniki
1) puszka masy krówkowej 460g
2) serek mascarpone 250g
3) skórka z pomarańczy (warto porządnie umyć, oparzyć owoc)
4) 330 ml śmietany 30%
5) cztery cukierki Delissimo
Serek łączymy z kajmakiem, ścieram skórkę pomarańczową do środka. Ubijam śmietankę na sztywno. Mniej więcej łączę śmietanę i masę serowo kajmakową. Tutaj trzeba uważać by połączyć w całość ale na tyle delikatnie by nie stracić owej puszystości;).
Na koniec masę przekładam do pojemników po serkach mascarpone i innych;) ozdabiam pokrojonymi pralinkami, zamykam pojemniki i do zamrażarki wkładam.
Pyszne było, ładnie wygląda. Smak kojarzy mi się z cukierkami pomarańczowymi, myślę że wrócę do tematu:)
Buziole:***
Wow, jakie fajne smakowe połączenie.
OdpowiedzUsuńSamodzielnie zrobione lody to zawsze frajda i pyszności.
OdpowiedzUsuńNawet nie wymawiaj przy mnie słowa lody, wczoraj zjadłam całe pudełko na raz.... :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody!! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńIdealny deser na lato :) oryginalnie połączenie smaków, takiego nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie idealnie się sprawdzi w letnie dni.
OdpowiedzUsuńAleż to brzmi pysznie! Karmel z nutą pomarańczy (albo mandarynki) to rzeczywiście duet, który potrafi zaskoczyć – intensywny, ale świeży, słodki, a jednak z charakterem. Bardzo lubię takie domowe eksperymenty, które zaczynają się od inspiracji – a kończą czymś, co chce się powtarzać.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis i zdecydowanie wrzucam go do kategorii „na letnie zachcianki” – tym bardziej, że składniki są proste, a efekt wygląda na wyjątkowo kremowy i satysfakcjonujący.
Bardzo ciekawy pomysł, chociaż nie bardzo przepadam za kajmakiem z puszki,to w takich lodach musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego 🙂
Brzmi bardo fajnie, moje dzieci ostatnio najbardziej lubią takie mrożone z soku :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis , ale nie dla mnie , bo wyjątkowo nie lubię kajmaku
OdpowiedzUsuńApetycznie 😀 wyglądają
OdpowiedzUsuń