Obserwatorzy

wtorek, 24 stycznia 2017

Olej z nasion czarnuszki spray 100ml

Olej z nasion czarnuszki otrzymałam w ramach współpracy z marokosklep.com
Właściwości łagodzące zaczerwienienia to obietnica producenta która kusi mnie najbardziej, ale to jeszcze nei wszystko: olej miał stymulować wzrost włosów i zapobiegać ich nadmiernemu wypadaniu a nowe włosy miały być cudne, a jak a okazała się rzeczywistość? Zapraszam


 Na problemy skórne- olej z czarnuszki. Olej z nasion czarnuszki siewnej zwany jest „Złotem Faraonów”. Określenie to potwierdza skuteczność oleju, który stosowany był w celach pielęgnacyjnych oraz prozdrowotnych już w czasach starożytnych. Jest doskonałym, całkowicie naturalnym, hipoalergicznym kosmetykiem. Przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Olej zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone: linolowy, oleinowy, α-linolenowy, a także rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy, który posiada właściwości przeciwzapalne. Olej zawiera olejek lotny, w którego skład wchodzą aktywne farmakologicznie: nigellon, tymochinon oraz karwakrol. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, nawet te wywołane nadmierną ekspozycją na działanie promieni słonecznych. Naturalnie występujące w oleju metabolity roślinne nadają silne właściwości antyoksydacyjne, co sprawia, że stosowanie oleju chroni oraz regeneruje komórki. Dodatkowo długotrwale zabezpiecza przez niekorzystnym wpływem środowiska oraz oczyszcza komórki z toksyn. Olej zawiera wiele naturalnych bioaktywnych związków: witaminę A oraz witaminę E, fitosterole oraz mikroelementy. Występuje w nim także biotyna, zwana „witaminą piękności”. Biotyna reguluje procesy metaboliczne przebiegające w skórze. Stosowany zewnętrznie wygładza i nawilża skórę, a także zwalcza zmiany o alergicznej etiologii. Olej przywraca prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych.Jest polecany do kompleksowej pielęgnacji skóry z problemem wszystkich odmian trądziku i łojotoku. Monoterpeny i związki fenolowe oraz kwas eikozadienowy zawarte w oleju z czarnuszki, posiadają aktywność przeciwbakteryjną – skutecznie ograniczają namnażanie się Propionibacterium acnes – bakterii zasiedlającej naskórek. Olej z czarnuszki siewnej wykazuje wielokierunkowe działanie: poprawia gospodarkę lipidową skóry, ograniczając produkcję sebum (płaszcza tłuszczowego skóry); zmniejsza nasilenie stanu zapalnego przywracając biorównowagę mikroflory naskórka; przyspiesza proces regeneracji komórek oraz gojenia się zmian skórnych. Olej z nasion czarnuszki siewnej to także nieoceniony ekokosmetyk do pielęgnacji włosów. Wzmacnia je, jak również skutecznie zwalcza łupież. Naturalna kuracja olejem stymuluje wzrost włosów i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu. Zawarty w nim siarkowy aminokwas metionina jest niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów. Metionina stanowi naturalny budulec keratyny - białka tworzącego strukturę włosa. Olej z czarnuszki nawilża skórę głowy, zapobiegając powstawaniu łupieżu oraz zwalcza już istniejący. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, może być stosowany miejscowo wspomagająco w terapii łupieżu pstrego. Olej z nasion czarnuszki siewnej może być używany także do masażu ciała, w szczególności obolałych mięśni i stawów.
źródło

Nasiona czarnuszki siewnej od ponad 2 tysięcy lat znane są ze swych prozdrowotnych właściwości.
Od wieków spożywane były jako przyprawa do potraw oraz stosowane do produkcji nalewek, wódek i miodu pitnego.
W świecie arabskim czarnuszka postrzegana jest jako panaceum, mówi się, że „leczy wszystko oprócz śmierci”.
Z nasion czarnuszki tłoczy się na zimno drogocenny olej zwany  „złotem faraonów”. Nazwa ta przyjęła się od oleju znalezionego w grobowcu Tutanchamona. O czarnuszce pisali już Hipokrates, Avicenna, Pliniusz i Dioskorydes. Wzmianki na jej temat można znaleźć także w Starym Testamencie (Księga Izajasza  28: 25-27). 
W Polsce roślina ta dopiero teraz zdobywa popularność w ziołolecznictwie.W medycynie naturalnej w krajach arabskich czarnuszka siewna stosowana była wspomagająco, w szczególności w schorzeniach górnych dróg oddechowych: w przeziębieniach, kaszlu, nieżycie i zapaleniach oskrzeli, nawracających infekcjach; w schorzeniach autoimmunologicznych, takich jak toczeń, reumatyzm, alergie; a także w astmie alergicznej, schorzeniach skóry, cukrzycy, nadciśnieniu i dolegliwościach żołądkowo – jelitowych.
   
                  Olej z nasion czarnuszki siewnej to produkt w 100% naturalny, otrzymywany wyłącznie w procesie tłoczenia na zimno nasion roślin rosnących na czystych terenach Maroka. Zawiera olejek lotny, którego głównym składnikiem jest aktywny farmakologicznie tymochinon, witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy, saponiny, fitosterole. Olej w 85% zawiera niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy (2,6-3%) o właściwościach przeciwzapalnych. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów olej nie traci swoich cennych właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.
 
Spożywanie oleju z czarnuszki siewnej wpływa ochronnie na komórki organizmu oraz korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układów:
 
–        krążenia: wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi;
 
–        odpornościowego: zawarte w oleju naturalne antyoksydanty wzmacniają siły obronne organizmu;
 
–        pokarmowego: naturalne związki czynne ochraniają komórki trzustki i wątroby oraz wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego;
 
–        moczowego: olej wspomaga oczyszczanie dróg moczowych z toksyn i złogów;
 
–        nerwowego: zawarte w oleju wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy, w tym fostatydylocholina, wspierają procesy zapamiętywania i uczenia się.

 
Olej z czarnuszki, tzw. Złoto Faraonów, ze względu na swoje bogate właściwości regenerujące, odżywcze i naprawcze jest do dziś bardzo znanym i cennym olejem. Zastosowany na skórę:

  • przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, zapobiega rozdwajaniu się końcówek
  • eliminuje łupież 
  • zwalcza trądzik i oczyszcza cerę
  • reguluje wydzielanie sebum - wskazany do pielęgnacji skóry łojotokowej
  • łagodzi podrażnienia 
  • odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych
  • chroni przed działaniem promieni słonecznych


Olej z nasion czarnuszki siewnej otrzymał I miejsce w kategorii „Naturalny suplement diety” na targach DIABETICA EXPO 2014.

W 2015 roku olej z czarnuszki siewnej EFAS został nagrodzony statuetką „Produkt Roku 2015 w kategorii Zdrowa Żywność” w Plebiscycie Grupy Zielarskiej Herbaria.

 Zalecane spożycie:
Dorośli – 2 razy dziennie łyżeczkę (5 ml)

Dzieci - pół łyżeczki dziennie (2,5 ml)

W butelce spożywczego oleju z czarnuszki znajduje się olej tłoczony na zimno, 100 % naturalny. 
Może być on stosowany także w celach kosmetycznych.
Zastosowanie w celach  kosmetycznych:
Twarz
- Zaleca się smarowanie  miejsc ze zmianami skórnymi raz dziennie.
Ciało
- Może być stosowany do masażu, w celu rozgrzania i rozluźnienia spiętych mięśni ma też  działanie przeciwbólowe.
Włosy
Wypadanie włosów - kilka kropli olejku dodać do szamponu podczas mycia włosów. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wmasować kilka kropel olejku w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na ok. 30 min,  a następnie umyć włosy. Stosowanie  regularne spowoduje że już po ok. 2 tyg. włosy zaczną odrastać.
SKŁADNIKI / INCI:100% Nigelle Sativa Oil. 
 
KRAJ POCHODZENIA: MAROKO



Moja opinia:

Olej znajdujemy w butelce z pompką, całość wygląda jak flakonik perfum. Buteleczka jest przezroczysta pompka działa bez zarzutu ale dozuje nie wielką ilość oleju zwłaszcza gdy chcę olejować włosy, ale butelka jest odkręcana i spokojnie można wylać więcej olejku nie trzeba męczyć sie z pompką.
Gdy stosowałam olej na twarz kilka pompek nie było problemem przyznam że to jest wygodna forma. Butelka bardzo mi sie podoba a fakt że jest odkręcana sprawia że na pewno przyda mi sie w przyszłości będę mogła przelać tu coś innego.
Olej z czarnuszki stosowałam na twarz na krem lub samodzielnie i musze pochwalić że ładnie bardzo przyjemnie nawilża - niestety raczej na krótko, fajnie łagodzi i koi podrażnienia - a to najważniejsze. Olej żadnej krzywdy mi nie zrobił tylko dobrze zrobił więc chętnie wejdę w dłuższą kooperacje z tym przyjemniaczkiem
Skóra głowy i włosy tez go polubiły za nawilżające działanie.
Minusy: jak dla mnie najważniejsze że koi i nawilża (szkoda że na krótko) ale to przeżyję byle koił a koi. No minusem - dla mamy mojej jest zapach... gdy olejowałam głowę moja mama stwierdziła że śmierdzi ode mnie benzyną i pootwierała okna ;( no cóż...
Olej kosztował około 50pln ale teraz nie widziałam go w sklepie jest 60ml OLEJ Z CZARNUSZKI SPOŻYWCZY TŁOCZONY NA ZIMNO 60 ml  i jest w promocji kosztuje 19,99 myślę że warto poznać ten produkt bliżej zwłaszcza za to że  ma bardzo uniwersalne zastosowanie.
Za możliwość przetestowania dziękuję marokosklep.com


76 komentarzy:

  1. Czarnuszka kojarzy mi się tylko z okropnym zapachem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cenne właściwości bardzo zachęcają, ale jeśli ten zapach jest taki nieprzyjemny to nie wiem czy dałabym radę go używać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie się prezentuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam o tym oleju nigdy. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedys miałam olej z czarnuszki- dodawałam go do kremów. W tej chwili zagubiłam sie na maxa w tych wszystkich olejach, olejkach, serach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę sobie kupić wersję spożywczą

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam olej z czarnuszki z Nacomi, bardzo go lubię :) W takiej wersji ze sprayem chętnie wypróbuję w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie stosowałam oleju z czarnuszki, ale ja ogólnie nie jestem na bieżąco z olejami. Bardzo ładne opakowanie. Nie wiedziałam, że czarnuszka ma aż tyle cudownych właściwości. Fajna recenzja. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie się za nim rozejrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie miałam nigdy oleju z czarnuszki,ale na sylwestra jadłam bardzo dobre ciasto z łososiem i czarnuszką :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ogólnie lubię czarnuszke :) ale zawsze miałam w postaci ziarenek :) olej też chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słyszałam wiele dobrego o tym oleju, ale jeszcze nie widziałam wersji w sprayu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja właśnie ze względu na zapach, ciągle odkładam jego zakup, choć działanie mnie bardzo kusi. Od dawna o nim czytam i może w końcu się przełamię :). Ten ma bardzo fajną formę aplikacji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio właśnie czytałam w gazecie o oleju z czarnuszki i bardzo mnie zainteresował. Zapach mi nie straszny używam szamponu z dziegciem i śmierdze jak wędzona kiełbasa😃 przeżyje i ten zapach☺

    OdpowiedzUsuń
  16. Musze koniecznie wypróbować coś z czarnuszki na włosy, dużo osób bardzo poleca ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. I didn't know this oil. It has a lot of benefits.

    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie znam tego oleju, w ogóle bardzo rzadko ich używam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Słyszałam o nim wiele, bardzo wiele dobrego i mówiąc szczerze - z chęcią bym się na niego skusiła :) Być może niebawem go gdzieś dorwę. Pozdrowionka cieplutkie :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  20. Obawiam się, że zapach byłby dla mnie zbyt uciążliwy i szybko bym się do niego zniechęciła :(

    OdpowiedzUsuń
  21. czarnuszkę używam przy pieczeniu chleba, bardzo ją lubię, a jakiś czas temu napaliłam się na olej, ale za każdym razem jak przychodziło do zakupów to znikał z półek.

    OdpowiedzUsuń
  22. u mnie olej z czarnuszki sprawdził się super na długości włosów :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Great post dear!

    http://iameleine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja piłam olej z czarnuszki 100 % ale na buzi na zmianach łojotokowych nie nadawał się w moim przypadku. Do włosów ok:)

    OdpowiedzUsuń
  25. O wielu właściwościach czarnuszki po prostu nie wiedziałam :O

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie wiedziałam, że czarnuszka ma aż tak dużo zastosowań. Chętnie wypróbuję - zwłaszcza włosy chętnie skorzystają z jego cennych właściwości. :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Obawiam się tego zapachu, ale z drugiej strony ciekawość jest :)

    OdpowiedzUsuń
  28. U mnie idealnie działa na skórę głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Interesting post my dear, thank you for sharing :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam pytanie: a włosy nie są takie jakby trochę przetłuszczone po tym oleju? Lub nie przetłuszczają się szybciej?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dokładnie zmywam ten olej szamponami i nie przetłuszczały mi sie szybciej

      Usuń
  31. Planuję w przyszłości wypróbować ten olej, ale najpierw muszę zużyć obecne zapasy.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciekawy produkt ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Fajnie wygląda, nigdy nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Słyszałam że jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, miło mi że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie, ale nie SPAMuj, komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię na pewno. Zwłaszcza jeśli masz g+ będzie mi łatwiej do Ciebie trafić gdy zostawisz adres bloga pod swoim komentarzem. Czasem mam zaległości, ale spokojnie, nadrabiam je:))
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!