Współpraca kończy mi się niedługo więc powrót na rynek pracy... mam nadzieje że szybko znajdę coś ciekawego i nawet cieszę się z rozstania z toksycznymi osobami... wiem nie jest łatwo ale dam radę! Muszę.
Zmieniając temat na milszy... Piekarnik to rzecz świetna, wiec kiedyś będę musiała nabyć go drogą kupna sprzedaży, nie ma rady! Piec lubię i to nawet bardzo, dziś podzielę sie przepisem który może sie komuś przyda.
Ja na pewno kiedyś upiekę tą babeczkę:
Składniki:
Ciasto: 200 g Kasi
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
5 jaj
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok 100 ml ajerkoniaku
szczypta soli
Polewa:
100 g Kasi
100 ml śmietanki 30 %
100 g cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać na przemian po jednym jajku jak się wymiesza z masą łyżkę mąki jak się wymiesza dodać jajo. Ciągle ucierając dodać ajerkoniak.
Formę do babki z kominem należy natłuścić i obsypać bułką tartą, ja (akurat mam silikonową, i powiem, że jestem bardzo z niej zadowolona bo ciasto odchodzi bez problemu). Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 40 minut podano w przepisie no ja moją piekłam 1,5 godziny. To jest kwestia wyczucia piekarnika.
Do garnka włożyć kasię jak się rozpuści cukier i śmietanę gotować cięgle mieszając by cukier się nie przypalił. Polewa jest gotowa gdy zgęstnieje. Ciepłą polewą polać przestudzoną babkę.
Oto moja babka:
Przepis pochodzi z mojeciasto.pl z przepisu n ababke krówkową. Krówki pominęłam gdyż opadały mi na dno i w efekcie tworzyły skorupę na wierzchu, więc postanowiłam je pominąć.
Drugi raz piekłam w mojej silikonowej formie do pieczenia którą sobie sprawiłam, i jak widać sprawdza się doskonale, nic nie przywiera łatwo ciasto odchodzi, proste czyszczenie, naprawdę mogę polecić.
Teraz za późno bym próbowała wypieku ale przyznam że tamta poprzednia (z krówkami bez polewy) była fantastyczna i "poszła" błyskawicznie.
Pyszotka, a teraz tylko wspomnienia więc trzeba nabyć piekarnik:) nie inaczej...
Miłego dnia!
Drugi raz piekłam w mojej silikonowej formie do pieczenia którą sobie sprawiłam, i jak widać sprawdza się doskonale, nic nie przywiera łatwo ciasto odchodzi, proste czyszczenie, naprawdę mogę polecić.
Teraz za późno bym próbowała wypieku ale przyznam że tamta poprzednia (z krówkami bez polewy) była fantastyczna i "poszła" błyskawicznie.
Pyszotka, a teraz tylko wspomnienia więc trzeba nabyć piekarnik:) nie inaczej...
Miłego dnia!
Wygląda pysznie :) Wręcz prosi się by ją zjeść :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle wyrosła. Superowo.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZeżarłabym.
OdpowiedzUsuńuzależnia;)
UsuńPięknie wyrosła :)
OdpowiedzUsuńoooo mniam :D właśnie pije kawę i przydałby się taki "tyci tyci" kawałeczek do niej Twojej babki ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku
OdpowiedzUsuńwzajemnie
Usuńładnie wyrosła.. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie wyrosła, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo kusząca babka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak lubisz piec to warto kupić piekarnik.
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię pałaszować:))
UsuńŁał jestem pod wrażeniem :) Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńwarto wypróbować recept:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńwłaśnie taka jest:)
UsuńOo poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńoj sama bym chciała ;/
UsuńWyglada apetycznie 😋 ja kocham krowki wiec chyba je jednak dodam... a i powodzenia w szukaniu pracy
OdpowiedzUsuńoj zdecydowanie smaczniejsza jest :)
Usuńwygląda pysznie, jestem wielką fanką wszelkich babek.
OdpowiedzUsuńtajest pyszna <3
UsuńMoja rodzina uwielbia babki, więc chętnie wypróbuje kiedyś ten przepis :)
OdpowiedzUsuń:) polecam
UsuńWyglada przepysznie a skladniki bardzo lubie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMnaim mniam, ale tu u Ciebie dzisiaj smacznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
:)
UsuńOj chętnie bym spałaszował sporą część tej babki :)
OdpowiedzUsuńnie tylko Ty:)
UsuńMi zazwyczaj ciasta z ajerkoniakiem średnio podchodzą, ale wygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuńmyślę że ta jest bardzo smaczna a ajerkoniaku nie wiele, aczkolwiek to kwestia gustu:)
Usuńo boze wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńjest pyszna:)
UsuńPowodzenia z pracą!
OdpowiedzUsuń:*
UsuńWygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować przepis:)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJestem łasuchem i chętnie bym się pokusiła na taką babkę ;)
OdpowiedzUsuńwarto:)
UsuńO Panie, ale pyszota <3 Z chęcią bym zjadła, ale chwilowo nie mogę cukru :D
OdpowiedzUsuń;/
UsuńCoś podobnego kiedyś piekłam, aczkolwiek na pewno nie miało ajerkoniaku w sobie. Musi być fantastyczne w smaku. :)
OdpowiedzUsuńA co do toksycznej pracy, to mój bardzo dobry kolega też w takiej tkwi, ale jakoś nie może się zebrać, żeby samemu odejść i ostatnio już powiedział "najlepiej, żeby mnie wywalili, to potem już sobie dam radę". ;p Więc jak Tobie się konczy umowa, to przynajmniej jeden problem masz z głowy. ;)
to prawda z krówkami jest wyborna <3
UsuńAle smakowita! Babki uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSłodkości to dla mnie zawsze fajna opcja;).
OdpowiedzUsuńto sie rozumiemy!
UsuńAjerkoniak dodawałam do masy, którą przekładałam ciasto, ale do ciasta na babkę jeszcze nie. Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi smakuje wybornie <3
Usuńno no no :D ładnie kusisz! ;D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńGreat post dear, so nice and interesting, love it!
OdpowiedzUsuńHave a nice day! ♥
New review post is on my blog. ♥
Visit me here: http://thestoryofagothic.blogspot.rs/
Maleficent ♥
:)
UsuńO kurcze, to chyba nie babka dla dzieci :'D
OdpowiedzUsuńhttp://luxwell99.blogspot.com/
czemu nie?
UsuńNajgorzej jak w pracy trafi się na toksyczne towarzystwo...
OdpowiedzUsuńto prawda...
Usuńbrzmi i wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu na babkę! Zjadłabym całą :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ta babka. Ja to staram się unikać słodkości :D
OdpowiedzUsuńojjjjj...
Usuńbo właśnie taka jest <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńo słodki boże! Kocham piec roznego rodzaju babeczki, ale taką z ajerkoniakiem to jeszcze nie pichciłam! Screenuje przepis i sie zabieram w najbliższym czasie :D <3
OdpowiedzUsuńhttp://angelaendzel.blogspot.com/