poniedziałek, 17 września 2018

Zapiekanka

Wspominam czasy gdy jeszcze miałam piekarnik.... mogłam piec więc piekłam: ciasta najczęściej ale też mięsko a najrzadziej ale jednak zapiekanki. Zapiekanki to smakowity sposób na posiłek na ciepło, tak ważny gdy robi sie chłodno. 
Zastanawiam się nad zakupem tak zwanego mini piekarnika  który można już nabyć za kilkaset złotych, a to różnica względem klasycznego urządzenia, choć przyznam że ostatnio widziałam w.... lumpeksie piekarnik do zabudowy, nie skusiłam się bo transport, bo kto to zainstaluje.... a mini piekarnik mniejszy i chyba łatwiejszy... jak ktoś ma doświadczenia w tym zakresie będę wdzięczna:) 


Przyznam że chętnie bym zobiła ciasto jak kiedyś.... albo zapiekankę... przepis znaleziony na blogu CookingByFaksiu klik przyznam że zaciekawił mnie i postanowiłam go wykorzystać... był to strzał w dziesiątkę: okazał się doskonały dzieło rąk naszych zaowocowało przepyszną sycącą kolacją oraz smacznym śniadankiem.
Cóż wykorzystałam ja:



70g Szynka dojrzewająca
Ok. 100g Ser żółty
Ok. 100g coś jak podgardle wędzone
Feta

Serek topiony


250g makaronu
1 brokuł
3/4 szklanki wody
Makaron gotujemy ardente. Brokuł kroimy w różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wodę wlewamy do garnka i rozpuszczamy serek topiony. Trzeba ciągle mieszać by się nie przypaliłoJ.
Kroimy fetę, wędlinę. Wszystko wsypujemy do naczynia żaroodpornego. 

My na górę daliśmy szynkę dojrzewającą:




Układamy ser:




I do piekarnika. "Nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min" - pisze w oryginale. My piekarnik mamy "wyjątkowy", więc u nas to bardziej kwestia wyczucia.
 Oto efekty:


Smacznego! 
No to są moje wspomnienia,  a jak będę miała piekarnik to będzie to przepis który na bank powtórzę, a co tam: na dwa baki!




33 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie 😋
    Chętnie sama wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, kocham zapiekanki, a od samego patrzenia na Twoją głodna się zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta i smaczna rzecz dla nie wegetarian :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym spróbowała. Niestety dieta matki karmiącej mi na to nie pozwala. Robiłam zapiekanki z makaronem i brokułami - pycha, więc ta musi być także smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanki to moja miłość. często sama eksperymentuję. Chyba za dużo powiedziane. Można bawić się z przepisami.Nigdy nam się ni znudzą. po tę sięgnę z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie połączenie składników musiało smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jeszcze nigdy w życiu nie robiłam sama zapiekanki. Przeważnie jak miałam ochotę na to danie to kupowałam gotowe w sklepie. Wygląda smakowicie.

    Pozdrawiam, nataa-natkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiekanki są super, zwłaszcza jak mają dużo sera :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszła Ci wspaniale, sama chętnie wypróbuję. Sama dawno już żadnej nie robiłam,zapomniałam o ich istnieniu, a uwielbiam je, bo można je zrobić właściwie z czegokolwiek, a zawsze wyjdzie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh jak dawno nie robiłam takich zapiekanek. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez szynki i zjadłabym ze smakiem! :) Muszę koniecznie zrobić zapiekankę. ostatni raz roibłam miesiąc temu - kalafiorową. palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiamy zapiekanki, zwłaszcza jeśli wśród skłądników jest brokuł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zapiekanki i gdybym mogła, często bym robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie ;) Zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja bardzo dobra koleżanka robi fajne zapiekanki. Zawsze mówi, że to jej specjalność. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super! Ale ja rzadko jakoś robię zapiekanki...

    OdpowiedzUsuń
  17. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpowiedzUsuń
  18. Również lubię zapiekanki - zazwyczaj robię je gdy nie mam pomysłu na obiad- a w lodówce "zalega" jakaś wędlinka i warzywa.
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. lubie zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie zapiekanki! Prawdziwa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak przeczytałam tytuł "zapiekanka", to pomyślałam o tej na bagietce a nie makaronowej :D

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!