wtorek, 30 października 2018

Oleje Miramar


Dzień dobry Kochani! Jak tam po weekendzie? Mam nadzieje że u Ciebie wszystko ok;) Ja jak zwykle zabiegana, sporo spraw a zakręcona jestem jak ten słoik na zimę.... pogoda ostatnio nie rozpieszcza... zimno i pada, i zimno i pada.... oj nie nastraja do spacerowania. Pocieszające ejst to że cieplejsze dni mają powrócić i to nie długo, co będzie czas pokaże.
Od marki Miramar otrzymałam oleje, przyszły bardzo dobrze zapakowane:



Opis

Naturalny  Olej Lniany tzw. Olej Budwigowy
Olej lniany to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znaczących olejów roślinnych. Najważniejszą zaletę oleju lnianego tłoczonego z siemienia lnianego stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas linolowy (omega-6), ponadto zawiera glicerydy kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.
Właściwości zdrowotne: Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w usuwaniu z organizmu nadmiar złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Olej lniany ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit oraz jest ponadto pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej w organizmie. Zawarta w oleju lnianym witamina E – witamina młodości – chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem. 
Stosowanie: Olej lniany może być stosowany tylko na zimno, zarówno jako dodatek do sosów, sałatek, gotowanych jarzyn lub past serowych, jak i bezpośrednio z łyżki podczas posiłku. Zalecana dzienna dawka to 2 do 6 łyżek.
Z nasion lnu zwanych siemieniem lnianym można robić wywary, które działają kojąco na żołądek oraz pomagają przy zaparciach. Zaleca się spożywanie 5-10g ziaren lnu dziennie.

Opis

Olej tłoczony z nasion konopi siewnej. Ma on ciemne zabarwienie (zielono-brązowe)i charakterystyczny delikatnie orzechowo-korzenny smak. Olej ten zawiera idealne proporcje kwasów NNKT tj. stosunek kwasów omega-3 do omega-6 czyli 3:1. Olej konopny zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę A,C,E i K jest on też bogaty w minerały, aminokwasy, przeciwutleniacze i fitosterole.
Właściwości zdrowotne: Olej konopny wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie  przez co wspomaga prawidłową pracę układu krążenia i naczyń krwionośnych. Zawarta w nim witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne, odpowiada za krzepliwość krwi. Olej konopny polecany jest alergikom, gdyż przynosi ulgę w stanach swędzenia.
Stosowanie: Olej konopny należy stosować na zimno do sałatek lub bezpośrednio spożywać z łyżeczki. Olej może być stosowany także zewnętrznie bezpośrednio na skórę.

Opis

Olej z wiesiołka jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) oraz gamma-linolenowego (GLA), ponadto kwasu oleinowego, palmitynowego i stearynowego. Olej z wiesiołka bogaty jest także w fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witaminę E, cynk, selen, magnez i wapń – ten niezwykły skład sprawia, że wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin .
Właściwości zdrowotne: Olej z wiesiołka wspomaga trawienie  ułatwiając ty samym odchudzanie. Kwasy zawarte w oleju z wiesiołka inicjują produkcję enzymu delta-6-desaturaza, który to pomaga przy problemach skórnych takich jak trądzik czy nawet łuszczyca. Olej z wiesiołka dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego oraz kwasów z grupy omega ma działanie odtruwające oraz zapewnia ochronę układu odpornościowego przed schorzeniami płuc, oskrzeli, gardła, oczu, nabytą alergią cz y astmą. Zawarte w oleju z wiesiołka kwasy poprawiają przepływy krwi w naczyniach krwionośnych oraz redukują ciśnienie przeciwdziałając zawałowi serca i udarowi mózgu. Olej z wiesiołka obniża poziom złego cholesterolu przez co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. 
Stosowanie: Olej z wiesiołka może być stosowany jedynie na zimno, najlepiej doustnie od 2,5 do 5 ml dziennie w trakcie posiłku. W celu wzmocnienia włosów czy też poprawy stanu skóry może być stosowany zewnętrznie bezpośrednio na skórę lub włosy.


Olej tłoczony na zimno z pestek Moreli zwyczajnej ma klarowny, jasny żółty kolor i delikatny marcepanowo-migdałowy smak.  Podstawową jego zaletą jest wysoka zawartość witaminy B17, czyli amigdaliny zwanej także letrilem. Olej ten zawiera także NNKT, witaminę A, E i B oraz wiele dobroczynnych składników mineralnych.
Właściwości zdrowotne:  Zawarta w oleuj z pestek Moreli witamina B17 ma właściwości antyrakowe, tak więc  jego stosowanie może pomóc w zapobieganiu nowotworom kości, szyjki macicy i skóry. Witamina B17 ma także dobroczynny wpływ na obniżenie i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto olej z pestek Moreli ma właściwości przeciwzapalne, które mogą wspomóc leczenie  zarówno grypy jak i artretyzmu. Zawarte w nim witaminy i minerały mają dobroczynny wpływ na skórę ciała oraz włosy – olej łatwo się wchłania, ujędrnia i nawilża skórę, a użyty wraz z szamponem lub odżywką regeneruje i odżywia włosy. 
Stosowanie:  Do sałatek i innych dań zimnych lub do bezpośredniego spożycia ok. 1 łyżeczka dziennie. Olej można także wcierać w skórę i włosy.


Opis

Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z ziaren lnicznika siewnego (camelina sativa) znanego także jako lnianka, lennica, judra, rydz czy rydzyk. Kolor oleju jest uzależniony od tego czy jest on tłoczny z jarej czy ozimej odmiany lnianki i może być złocisty, czerwownozłocisty lub zielonozłocisty. Smak Oleju Rydzowego jest dość charakterystyczny – cebulowo – orzechowy z nutą goryczy, delikatnie korzenny. Olej ten w 90% składa się z korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zaś większość  z nich stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (kwas alfa-linolenowy) a 34% kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Ponadto Olej Rydzowy zawiera witaminę E   
Właściwości zdrowotne:
Olej Rydzowy poprzez zawarte w nim NNKT wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, a także wzroku. Spożywany w odpowiednich ilościach zapobiega problemom z pamięcią i koncentracją, a także ma dobroczynny wpływ na zahamowanie rozwoju depresji, cukrzycy typu 2 i otyłości. Dzięki zawartości NNKT Olej Rydzowy ma wpływ na obniżenie „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów przez co zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorobom serca. 
Stosowanie: 1 łyżeczka dziennie. Olej Rydzowy ma także szerokie zastosowanie w kuchni.


Opis

Olej tłoczony z ziaren czarnuszki siewnej – lekko gorzkawy o intensywnym korzennym zapachu. Olej ten pełni funkcje przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Olej z czarnuszki w około 85 % składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): kwasu linolowego (omega-6) – ok. 60%., kwasu oleinowy (omega-9) – ok. 25% i kwasu alfa-linolenowego (omega-3) - około 1 %. Ponadto w swoim składzie ma on witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.  Najważniejszą składową oleju jest tymochinon – jest to olejek eteryczny o wyjątkowych właściwościach.
Właściwości zdrowotne: Olej z czarnuszki wspomaga czynności trawienne przez co jest pomocny przy wzdęciach, nadkwasocie oraz nieświeżym oddechu. Olej wspomaga także działanie układu sercowo-naczyniowego poprzez przeciwdziałanie odkładaniu się lipidów w układzie krwionośnym co powoduje poprawę krążenia i normalizuje ciśnienie tętnicze. Olej z czarnuszki  jest głównym składnikiem terapii aromatycznych przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu lub przeziębieniu.
Stosowanie: Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.


Moja opinia:

Produkty marki Miramar otrzymałam bardzo dobrze szczelnie zapakowane zabezpieczone termicznie i fizycznie. Całość trafiła do mnie w stanie idealnym. Buteleczki z ciemnego szkła chronią cenną zawartość przed promieniami słonecznymi które zagrażają ich cennym właściwościom. Etykietki minimalistycznie zdobione przyjemne dla oka. Z tyłu znajdziemy dane teleadresowe firmy, daty ważności krótki opis oraz informacje na temat wartości odżywczych danego produktu.
Oleje mają szereg pozytywnych zastosowań, uważam że oleje to najbardziej uniwersalne produkty mające zastosowanie w kuchni, kosmetyce i innych codziennych sytuacjach. Oleje wspomagają nasze zdrowie fizyczne oraz psychiczne dostarczając cennych składników odżywczych działają pro zdrowotnie.

A teraz kilka ciekawostek które wyczytałam o olejach:

Olej lniany:

Można wydłużyć termin przydatności do spożycia nawet 6 miesięcy (warunki: ciemne szkło, chłodziarka, brak dostępu tlenu). Im więcej kwasów omega–3, tym krótszy termin przydatności.

Używa sie go między innymi do zabezpieczania powierzchni malowideł i polichromowanych rzeźb, jako spoiwo i medium w malarstwie – obecnie powoli traci tutaj znaczenie na rzecz materiałów syntetycznych;

jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Wykazuje działanie regenerujące, hamuje zapalenia skóry.

Len jest jedyną rośliną uprawianą przez człowieka, która może wytworzyć tłuszcz zawierający ponad 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 który niestety jest nietrwały i szybko sie utlenia.


Ten olej polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych.
Jeśli ma być stosowany jako olejek do ciała, poleca się go mieszać z innym olejem roślinnym (np. jojoba), co doda mu również stabilności i trwałości.

Olej z Wiesiołka

Olej z Wiesiołka zapobiega magazynowaniu się tłuszczów i ułatwia ich spalanie, a także pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Gdy będziemy dodawać go do sałaty będzie wzmacniał odporność chroniąc przed infekcjami dróg oddechowych oraz gardła.
Olej z Wiesiołka łagodzi dolegliwości reumatyczne wspomagając regeneracje tkanek łącznej i chrzęstnej

Olej z Pestek Moreli

Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Wykazuje działanie "odbudowujące", utrzymuje nawilżenie skóry.
Łagodzi zaparcia, działa przeciwzapalnie – łagodzi objawy zapalenia stawów,

Naturalny Olej z lnianki / rydzowy

Ma ciekawy smak który określa się jako cebulowy lub orzechowy z nutą goryczy, a także jako korzenny. Ciężko mi go określić, polecam spróbować, ja lubię go do.... marynowania. Michał z bloga Twoje Źródło urody podał ciekawy przepis na Marynowany ser pleśniowy na czeską modłę.
Lata temu z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa: małą cebulę siekano w drobną kostkę, solono i odstawiano aż zmięknie. Następnie zalewano ją połową szklanki oleju rydzowego, a całość doprawiano pieprzem i szczyptą papryki. Inne zastosowania oleju z lnianki: 
jako dodatek do sałatek i surówek, do twarogu, makaronu, kaszy a nawet śledzi.
W kosmetyce naturalnej bywa stosowany jako składnik kremów, mydła, maści.

Olej z Czarnuszki 

Olejowi z czarnuszki lub jak kto woli nazwę czarny kmin. Olejowi przypisuje sie działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne. Stosowany zewnętrznie zabezpiecza skórę przed poparzeniami słonecznymi oraz łagodzi podrażnienia, które już wystąpiły.
O tym oleju i jego licznych właściwościach można by pisać i pisać.... 
Potrawom dodaje specyficznego smaku działa leczniczo zmniejszając wchłanianie cukru. Stosowany na skórę nawilża ją, można stosować do włosów którym nada ładniejszy połysk. Olejowi udowodniono także działanie przeciw pasożytnicze.


Reasumując: oleje to naturalne dobro służące człowiekowi od wewnątrz i na zewnątrz. Pomagają w leczeniu, łagodzeniu dolegliwości, w kuchni dodają smaku serwowanym potrawom wzbogacając je o cenne substancje odżywcze.  Stosowane na skórę i włosy doskonale je pielęgnują.
Wysokie zainteresowanie olejami i niegasnąca moda na nie jest w mojej opinii w pełni zasłużona.

ZA możliwość przetestowania dziękuję 

 





34 komentarze:

  1. Szkoda, że nie napisałaś typowo swoich spostrzeżeń na ich temat. Jak wchłanianie, efekty u Ciebie itd. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie! Musze kupić olej lniany dla Bell!

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz więcej osób wraca do natury :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawna mam w planach kupić olej lniany.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow super, lnianego używam na co dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak dobre oleje - właściwie stosowane mogą zdziałać cuda!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja na wzdęcia i zaparcia zastosowałam preparat intesta z maslanem sodu i d tego dietę, pomogło błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zarówno olej lniany, jak i konopny oraz z czarnuszki, goszczą u mnie regularnie :) Oleju z wiesiołka używałam kiedyś do pielęgnacji. Natomiast pozostałych nie znam, ale bardzo mnie ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piję codziennie olej lniany, a synowi podaję olej z czarnuszki. Mam też olej konopny w domu, ale jeszcze go nie stosowałam. Może przygotuję jakiś kosmetyk na jego bazie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie efekty zauważyłaś po regularnym stosowaniu oleju z czarnuszki? Strasznie mnie to ciekawi, jednak póki co jeszcze nie stosuję.

      Usuń
  10. Najbardziej kusi mnie olej z pestek moreli i rydzowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry w piękna pogode☺ olejek z moreli z chęcią bym u siebie widziała

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to jakiś wpis sponsorowany? Nie bardzo ufam takim. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olej lniany jest świetny na wszystko, chociaż ja tradycyjnie zawsze wybieram siemię lniane i z niego czerpię największe korzyści.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sama używam olejków do pielęgnacji. Sprawdzają się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znam tej marki, ale oleje wydają się ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też jestem ostatnio zakręcona. Przepraszając kogoś za to, co w tym zakręceniu odwaliłam użyłam tego samego określenia, co Ty - jak słoik na zimę. ;) czasem mówię też "jak świński ogonek" - to łagodniejsza postać zakręcenia. :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja bym chętnie używała wszystkich do włosów :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Niektórych wcześniej nawet nie znałam. Ja w zasadzie oleje głównie kosmetycznie wykorzystuję, rzadko w kuchni i chyba powinnam to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U nas w kuchni ostatnio oleje naturalne szaleją, na ogół do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  20. Hello, thanks for the information. Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie cuda <3 uwielbiam czyste oleje, a tej firmy kompletnie nie znam i chętnie poznam ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakoś nigdy nie byłam ich fanką, ale ostatnio znowu daję im szansę :P

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę się w końcu przekonać do innych olejów poza oliwą z oliwek ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. olej lniany ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. używamy do sałatek. klaudia j

    OdpowiedzUsuń
  25. Z wymienionych, najczęściej stosowałam olej lniany. Lubiłam maczać w nim chleb i w taki sposób zajadałam :) Dawno go już nie próbowałam. Miałam jeszcze olej z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Sporo cennych informacji o olejkach no musze się sama przekonać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, miło mi że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie, ale nie SPAMuj, komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię na pewno. Zwłaszcza jeśli masz g+ będzie mi łatwiej do Ciebie trafić gdy zostawisz adres bloga pod swoim komentarzem. Czasem mam zaległości, ale spokojnie, nadrabiam je:))
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!