poniedziałek, 27 stycznia 2020

Dębowa Pasieka, recenzja miodów kremowanych. Miód z wanilią, z cynamonem, z maliną, pomarańczą, czekoladą, i wiśnią, oraz z imbirem. Czym jest miód kremowany, top 8 do czego można go wykorzystać

Jak tam po weekendzie? Mam nadzieje że wszystko ok. 
Dziś słodki temat, wszystko dzięki Dębowej Pasiece która przesłała mi miody kremowane. Opinią o tych smakołykach chciałabym sie dziś z Wami podzielić. Zaglądając na stronę debowapasieka.pl znajdziemy imponujący wybór miodów są miody tradycyjne, z zatopionymi dodatkami takimi jak na przykład orzechy, cytryna, bakalie... są miody balsamiczne - czyli korzenne. Ja dostałam miody kremowane. Jeśli chcecie sie dowiedzieć na czym polega proces kremowania miodu, co to takiego miód kremowany oraz do czego można użyć takiego miodu zapraszam do dalszej części. 


Co to jest miód kremowany? Na czym polega proces kremowania miodu?



Miód naturalny skrystalizowany zawiera drobinki, aby sie ich pozbyć miód delikatnie sie podgrzewa. Aby zachować jego cenne właściwości ważna jest temperatura mniejsza niż 40 stopni. Jest to istotne by zachować maksimum dobroczynnych składników tego skarbu natury. 
Kryształki bardo powoli delikatnie sie rozciera. Technika "szczepienia miodu" polega na dodaniu do miodu świeżego odwirowanego miodu sklarowanego w odpowiednich proporcjach, następnie miód sie miesza i odstawia w temperaturze 15 stopni. Do kremowania miodu używa sie specjalnych urządzeń. Czas kremowania jest indywidualnym procesem może trwać od całej doby co nawet 99 godzin. 
Miód kremowany cechuje się odpowiednia konsystencją do rozsmarowywania, nie ma w sobie kryształków, jest taki gładziutki;) Kryształki mogą pojawić się po około roku czasu od procesu kremowania. Ważne jest to że podczas procesu nie dodaje się żadnych substancji chemicznych mających wpływ na konsystencje. 



Miód kremowany z imbiremOpis: "(...)Przeziębienia, marznące stopy czy ręce, kłopoty z żołądkiem - imbir poradzi. Roślina ta pochodzi z Malezji, a obecnie najlepszy imbir jest uprawiany na Jamajce. Posiada charakterystyczny, cytrynowo-pieprzowy smak. Najnowsze badania przeprowadzone w Szwecji udowodniły, że posiada właściwości przeciwreumatyczne. Obniża poziom cholesterolu, łagodzi bóle żołądka i reguluje jego pracę. Imbir poprawia apetyt, stabilizuje pracę woreczka żółciowego i normuje krążenie krwi. Działa rozgrzewająco i wzmacnia system odpornościowy organizmu. Zalecany jest w przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli, dodatkowym efektem będzie świeży oddech. Posiada także działanie przeciwbólowe (również w bólach menstruacyjnych) oraz przeciwalergicznie.

Miód doskonale nadaje się do herbaty, (zwłaszcza jeśli dodamy cytryny) oczywiście można dodać go do kawy z mlekiem, chociaż nie każdy lubi takie połączenie. Doskonale nadaje się pieczywa, zarówno jasnego jak i ciemnego. Można połączyć go z różnymi sałatkami typu greckiego, jako dodatek do sosów posmarować nim karkówkę do grilowanie, skrzydełka, polędwiczki.

Mieszkańcy Dalekiego Wschodu uważają go za afrodyzjak :). Miód z imbirem jest doskonałym składnikiem naszej codziennej diety, chroniąc nas przed wieloma dolegliwościami i dostarczając zdrowej energii, potrzebnej każdemu.

Jeśli do tego dodamy miód balsamiczny ostry i kostkę imbirową w miodzie będziemy mieli pełen zestaw w walce z przeziębieniami."

Miód kremowany z cynamonem. "(...) Miód i cynamon wzajemnie się uzupełniają, tworząc wspaniały przysmak.

Uwielbiają go dzieci - smakuje jak znane chrupki do mleka o cynamonowym smaku. Z powodzeniem możemy je nim zastąpić. Kremowany miód doskonale daje się smarować. A dodany do kawy stanowi istną poezję smaku!

Miód z cynamonem zyskał sobie już duże uznanie wśród szerokiego grona smakoszy... :))

Jest jednym z Wielkiej Trójki Miodów- znajduje się na podium jeśli chodzi o popularność wśród naszych klientów.

Doskonale pasuje do kawy, kawy z mlekiem, koktajli mlecznych, płatków śniadaniowych, nadając im wyraźny, cynamonowy smak. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć go z musli. Pasuje do pieczywa jasnego, bułek, bagietek, pieczywa chrupkiego, a nawet do pieczywa ciemnego. Doskonały jako dodatek do pierogów z serem, twarogu, białego sera i oczywiście- świetny do naleśników, a także kopytek.

Cynamon posiada właściwości rozgrzewające, wzmacnia organizm, zapobiega biegunkom, łagodzi bóle mięśni oraz zwiększa zdolności koncentracji. Z cynamonu pozyskuje się leki stosowane w zwalczaniu cukrzycy i chorób kobiecych. Jedna łyżeczka cynamonu zawiera tyle przeciwutleniaczy co jedna filiżanka soku z granatu lub pół filiżanki jagód.(...)"

Miód kremowany z maliną. . Opis: "To nasz najlepiej sprzedający się miód. Wspaniałe zestawienie, dwóch, prawdziwie polskich smaków - słodkiego miodu i intensywnej maliny. Ta kompozycja jest tak oczywista, że nie ma się co zastanawiać, pasuje niemal każdemu. Uwielbiają go dzieci, dorośli, seniorzy... Kobiety i mężczyźni. Prawdziwa poezja smaku. Doskonały upominek na każdą okazję- ma wygląd, szlachetność, smak i szyk. Wartości zdrowotne dorzucamy w gratisie!

Suszona malina zmieszana z kremowanym miodem wielokwiatowym, wiosennym. Świetny na przeziębienia, doskonały do lodów, herbat, kanapek, twarożków i innych specjałów. Zawiera wiele składników leczniczych( 1 filiżanka pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 60 % dziennego zapotrzebowania na magnez i 30% błonnika), ale to chyba każdy wie, herbata z miodem i maliną to doskonały lek! Nie szkodzi, nie uzależnia, doskonale smakuje i zdrowie reperuje, kto miodu z maliną próbuje, ten nie żałuje."


Co mamy w składzie?
Miód pszczeli imbir.
Miód pszczeli cynamon
Miód pszczeli malina.

Miody zawierają naturalny błonnik i witaminki. Producent zaleca by produkt spożyć w ciągu 14 dni od otwarcia słoiczka. Miód zgodnie z zaleceniem producenta należy przechowywac szczelni zamknięty w temperaturze 5 stopni C. 


Miód kremowany z czekoladą i wiśnią fragment opisu: "(...)  Bardzo dobry miód na rozpoczęcie dnia- do śniadania. Można nim posmarować dowolne pieczywo, zarówno jasne jak i ciemne, czy nawet bardzo ciemne, wręcz czarne. Jeśli dodatkowo dodamy troszkę masła jako podkład, całość z pewnością jeszcze tylko zyska. Biały twarożek czy serek zyskają na połączeniu z tym delikatesem. Nadaje się jako dodatek do delikatnego ciasta, andrutów, wafelków. Można dodać go do mleka czy nawet kawy. Niejeden łasuch chętnie "skubnie" łyżeczkę tego specjału w czystej postaci, bez żadnych dodatków, ot tak, zamiast cukierka na rozweselenie....(...)"

Miód kremowany z pomarańczą Opis: "Śródziemnomorskie słońce mocno i długo pieści maleńkie słoneczka skryte wśród zielonego listowia pomarańczowych sadów. Pieści, je czule całuje ciepłymi promieniami. Dba o swoje ukochane dzieci. Syte troski słońca i ludzi nabierają smaku, pęcznieją, nabierają koloru zachodzącego słońca. Istny cud-dar natury. Jakby tego było mało trafiają w objęcia naszego miodu, które są pełne niebiańskiej słodyczy kwiatów i pszczelej pracy. Jak tu czegoś takiego nie spróbować?!"

Miód kremowany z wanilią.  Opis: "Doskonały dla dzieciaczków, ale i wszystkich tych, którzy lubią waniliowe budynie, lody, desery. Słodki- jak to miód- ale waniliowy w całej pełni tego słowa. Z kawałeczkami wanilii, która nadaje mu ten unikalny smak i aromat. Królewski storczyk z królewskim miodem, nie ma co mówić, ale to prawdziwy rarytas. Pełna słodycz dla słodkich osób i pełna słodycz, dla osób którym słodycz by się przydała..."


Skład:

Miód pszczeli, kakao, wiśnia.
Miód pszczeli, pomarańcza.
Miód pszczeli wanilia.
Konsystencja:



Malina, po prawej czekolada wiśnia.

Miód cynamon.


Moja opinia.

Miody dotarły do mnie świeżutkie i aromatyczne. Doskonale sie rozsmarowują dzięki czemu stanowią zdrowszą alternatywę dla popularnych smarowideł. Zdecydowanie naturalniejszy skład i zawartość składników odżywczych korzystniej wpływają na zdrowie.
Zauważyłam że wyżej wymienione miody są mniej słodkie od miodów bez dodatków, to sprawia że możemy zjeść więcej tegoż smakołyku. Jednak należy pamiętać że miód to w większości cukier i warto uważać zwłaszcza osoby mające problem z cukrzycą, insulinoopornoscią. Słyszałam o badaniach w Rosji gdzie właśnie miód pomagał badanym obniżać cukier. W odróżnieniu od zwykłego cukru miód zawiera naturalny błonnik który pomaga obniżać cukier.
Miód dodaje energii i dobrze smakuje.

Miód kremowany z imbirem  błonnik to chyba najbardziej aromatyczny i pobudzający miód, cechuje się imbirową energią a co za tym idzie zdrowotnymi właściwościami. Czytałam że imbir pomaga obniżać cholesterol, działa odkażająco na górne drogi oddechowe. Dzięki swoim właściwościom smakowym może dodać "pazura" potrawie.

Miód kremowany z cynamonem błonnik uwielbiam mleko z miodem, bardzo lubi dodawać ten miodek do mleka... aromatyczne ciepłe mleczko szybko wprawia mnie w miły nastrój. Miód po otwarciu słoiczka ma taką cudowną piankę puszystą, reszta jest już zdecydowanie kremowa. Cynamon jest mocno wyczuwalny.

Miód kremowany z maliną miód z maliną jest pyszny, aksamitny i naprawdę malinowy. Dowodem że są tam maliny jest to że zdarza się nierzadko trafić na malinowe pestki.

Miód kremowany z czekoladą i wiśnią Kremowa konsystencja, wiśniowo czekoladowy smak sprawiają że łatwiej smarować pieczywo miodem czekoladowym, ograniczając pożycie tłuszczu w codziennej diecie.

Miód kremowany z pomarańczą błonnik Ten miodek ma taką konsystencję bardziej płynną, ale nie ma szczególnych obaw że bedzie sie rozlewał, jest to płynno kremowa konsystencja. Dodatek pomarańczy sprawia że mleko z nim jest przepyszne!

Miód kremowany z wanilią miód to drugi ex aequo z pomarańczowym jako dodatek do mleka. Smakuje wybornie kojąco na zmysły, relaksuje wprawiając w lepszy nastrój.

Do czego można stosować miód kremowany:

1) Miodek do ust - nawilża odżywia i wygładza delikatne wargi, jest to cenne zwłaszcza o tej poorze roku.

2) Smarowanie pieczywa.

3) Ciasta, ciasteczka. Na przykład cynamonowy można polecić do piernika.

4) Mleko z miodem. Ja bardzo lubię. Podgrzewam mleko Do kubka sypię mleko w proszku, miód jak wyżej wspomniałam najchętniej wanilia lub pomarańcza. Do mleka dodaje też czasem inne miody ale te dwa to moi faworyci w tym temacie. Zalewam kubek mlekiem i dokładnie mieszam. Mniam!

5) Ciasteczka, pierniczki, muffinki. Malinowy, pomarańczowy świetnie wzbogaci smak czekoladowych wypieków.

6) Do kawy, herbaty jako zamiennik cukru.

7) Autorka bloga domowyklimacik dodała miodu waniliowego do... grzanego piwa.

8) Moja mama... łyżeczką, bezpośrednio, bez dodatków.

A Ty masz jakieś pomysły do czego można wykorzystać miodek?

Za miody dziękuję Dębowej Pasiece:)


54 komentarze:

  1. Uwielbiam miód, więc wszystkie chętnie bym przygarnęła. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Używałabym je do wszystkiego! Do ciasta zamiast cukru również <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju miody, ostatnio miałam okazję spróbować porzeczkowego i był przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa miodu z pomarańczą:).

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że w ogóle są takie miody.

    OdpowiedzUsuń
  6. Miód kremowy z maliną byłby moim ulubionym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chciałabym mieć taki zapas pysznych miodów, idealne do owsianki i herbaty

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, ile miodu :O spróbowałabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas miód jest bardzo lubiany przez dzieciaki. :) Gości w naszym domu zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiamy miody :) ale w takich wersjach jeszcze nie jedliśmy, wyglądają mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurdę miód do herbaty jest super ! Pierwszy raz spotykam się z tak wieloma rodzajami ale muszę tego spróbować zwłaszcza z cynamonem bo to może być ciekawe połączenie :)
    by-tala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię różne rodzaje miodów i często je kupuję. Tych konkretnych nie znam niestety. Kiedyś miałam swój miód - mój dziadek miał około 20 uli i przez lata cieszyłam się swoiskim miodkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham miodek jest najlepszy w chłodne dni

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię miód, jadam go dość sporo...
    Jako dodatek do śniadania z kaszą jaglaną...

    OdpowiedzUsuń
  16. Miody lubimy i chętnie na nich korzystamy 🙂

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja jadam miód bo wiem, że jest zdrowy, a nie dlatego, że lubię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój mąż dodaje miód do kawy a córka do mleka. Ja bardzo lubie jako dodatek do świeżego pieczywa, tych smakowych jeszcze nie znamy ale spróbujemy

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale bogactwo różnych smaków! Większości z nich nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Miodu nie lubię. Mój Tata uwielbia ale ten klaysczy chociaż z dodatkami nigdy nie jadł :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Znam miodki z tej pasieki, są przepyszne. W ogóle to miód u nas jest przez cały rok i stosujemy go na wiele sposobów.

    OdpowiedzUsuń
  22. Miód jest bezcenny, zwłaszcza teraz w zimowym sezonie. Miód w połączeniu z imbirem, cynamonem i cytryną jest zbawienny o tej porze roku …..

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ ciekawe miodziki, nawet nie wiedziałam, że możemy takie kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale ten z pomarańczą i czekoladą bym jadła (nawet wiśnie bym przeżyła w tym wypadku) 😍

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam miody, najlepsze. Ciekawi mnie ten z pomaranczą

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja bardzo lubię miody i chętnie wszystkie bym przygarnęła. Do herbatki albo na chlebek idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zazwyczaj kupujemy klasyczne miody.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię miody, więc muszę zerknąć na te kremowane. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jaaaaa uwielbiam miód. Smakowych jeszcze nie degustowalam

    OdpowiedzUsuń
  30. te miody są super, jestem bardzo ciekawa ich smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Miód z maliną musi być bardzo dobry - chciałabym go móc spróbować. U mnie w domu z rodzinką uwielbiamy miód lipowy, a wszystkie dodatki takie jak etykiety oraz nakrętki zamawiamy ze sklepu internetowego Łysoń. Wybór jak zwykle jest dość prosty, ponieważ od miesięcy zamawiam te same produkty.

    Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!