Grzybki
Robercik vel „żona” jest
miłośniczką zbierania grzybów. Gdy idzie średnio siatkę grzybków uzbiera. Oto jej
„łupy”:
Zdarzają się bliźniaki:D
Zbiera dużo i chętnie. Większą przyjemność
sprawia jej grzybobranie niż jedzenie, toteż zbiera dla nas, ale i na
zamówienie.
Grzybki dobre do obiadu
podsmażane, smażone same lub w bułce tartej (jak schabowy), gotowane,
marynowane. Tegoż Ci u nas dostatek.
A oto żona powie jak grzyby robi
marynowane:
grzyby
Szklanka wody
Szklanka octu
Łyżeczka soli, cukru, 6 ziarenek
pieprzu i tyle samo gorczycy 3 listki laurowe i 6 ziaren ziela angielskiego.
Zanim włożę grzyby daję trochę
cebuli i czosnku. Wspomniane wyżej składniki zagotowuję razem.
W słoiku grzyby układam luźno i
zalewam zalewą (marynatą) tak by były zalane całkowicie, i odwracam słoik do
góry nogami. Po wystygnięciu wkładam do lodówki.
Druga zalewa jest identyczna
tylko dodaje 3 łyżeczki ostrej papryki, i tyle samo estragonu.
Suszone w piekarniku:
Także żona suszy je w piekarniku.
Nie mamy suszarki, więc robi to w piekarniku: nastawia na minimalną temperaturę,
minimalnie uchylając piekarnik. W naszym trwa suszenie 1,5 godziny, czyli do
momentu aż grzyb przy łamaniu kruszy się.
Grzyb to praktycznie sama woda. Z jednej "blaszki" wychodzi taka garstka:
Trzy garstki, to taki jeden słoik:
Grzyby suszone w piekarniku mają niesamowity aromat i zapach.
grzybki lubię, ale tylko podsmażane z cebulka i ze śmietaną.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńteż uwielbiam grzybki i mam zalicznoe dwa porządne i owocne grzybbrania w tym sezonie :-)
OdpowiedzUsuńa w zalewie octowej lub smażone ze smietanką -marzenie :-)))
Ja najbardziej w bułeczce tartej lubię:) jeszcze dobrze przyprawione:D
Usuńkocham jesć grzyby,uwielbiam ich zapach i smak;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapach suszonych grzybow!
OdpowiedzUsuńte suszone w piekarniku śliczniej pachną!
Usuńja też zdecydowanie bardziej wolę zbierać niż jeść, ładne grzybki
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak ja nie cierpię grzybów ;P Zbierać fajnie, ale nie smakują mi w żadnej postaci. Dobrze przypieczone toleruje tylko na pizzy :D
OdpowiedzUsuńKania dobra jest z orzeszkowym posmakiem jak schabowy robiona. W bułce tartej lubię:)
Usuń