wtorek, 23 września 2014

Marynowana cukinia z papryką

3 kg cukini
Po dwie papryki: czerwona, zielona, żółta
Czosnek, cebula, koper

Zalewa:
500 ml octu jabłkowego
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki curry
Łyżka pieprzu ziarnistego
Łyżka ziela angielskiego
Łyżka pokruszonych liści laurowych


Wszystkie składniki zalewy połączyć i zagotować . Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić, wyjąć nasiona i pokroić w kostkę

Tak samo zrobić z papryką.
Warzywa włożyć ściśle do słoika na przemian, po czym zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut od zagotowania.


Lubicie cukinie? Ja nie za bardzo, moja mama z siostrami zajadają się ceniąc walory smakowe i niską zawartość kalorii. 

56 komentarzy:

  1. nie przepadam za cukinią. czasem jak jest leczo...
    a ostatnio narobiliśmy pikli z ogórków dla całego pułku.
    ciekawe kto to zje....

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis a i efekt wspaniały ;) w ten sposób można też zrobić patisony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja rzadko jadam :). Jestem ciekawa czy by mi smakowała w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie, ale ze nie mam wlasnych z ogrodka, nie robie przetworow, bo kupowane sa bardzo drogie. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię marynowanej, ale za to ogromnie uwielbiam smażoną - w plasterkach w jajku i bułce, a także nadziewaną mięskiem mielonym i pokrojoną do lecza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, chcoiaż ja nie przepadam za cukinią za to bardzo lubię paprykę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej wersji cukinii nie znałam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cukinie trawię jedynie smażoną jako placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam marynowanej cukinii i ciekawi mnie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm tak nie jadlam,brzmi interesujaco

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym bo cukinie i paprykę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. na pewno fajnie smakuje, moja mama robi różne weki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności :] Narobiłaś mi smaka!
    Bardzo lubię takie przetwory :]

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubie przetwory. Cukinia jest dla mnie na tak bo moja mama np robi ja w musztardzie czasem i to jest hit u mnie. Twoje połączenie tez mogłoby być ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię! Moja przyjaciółka mi przynosi zawsze z działki takie wielkie kabany. Dodaję cukinii do leczo :D

    OdpowiedzUsuń
  16. ależ smakowicie wygląda!
    bardzo lubie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis nie skomplikowany,
    jednak nie dla mnie
    bo warzyw nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam cukinię, a u mojej babci w ogródku rośnie ich cała masa. Już wiem co z nich zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cukienie uwielbiam w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię cukinię, ale już dawno jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię, ale nie w occie. A tak to pod każdą postacią zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię cukinię, ale w occie jeszcze nie próbowałam...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawe, czy smakowałaby mi cukinia w occie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cukinie pasują chyba do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam cukinię, ale marynowanych nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Cukinie uwielbiam pod każdą postacią, surową, smażoną i gotowaną ale po marynowaną na pewno bym nie sięgnęła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. O super przepis, na pewno skorzystam bo wczoraj dostałam kilka sztuk od znajomej :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Skorzystam z tego przepisu. :-)

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!