Obserwatorzy

środa, 5 lipca 2017

Ciasto truskawkowe ale nie do końca:)

Z premedytacją zakosiłam Annie S przepis na Migdałowy wieniec z truskawkami, jednak ja lubię... przerabiać przepisy, ulepszać.... a czy mi to wychodzi... to już nie mi oceniać;) jeśli jesteście ciekawe co zrobiłam z przepisem Ani zapraszam do dalszej części wpisu:)



Skład:

2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka krowiego (w oryginale jest migdałowe) 1/2 szklanki oleju 2 jajka ze dwie kropelki aromatu  waniliowego, skórka z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g truskawek

Co zrobiłam:


Zgodnie z przepisem jaja z cukrem zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam pół szklanki oleju, szklankę mleka, starłam do środka skórkę z jednej pomarańczy i olejek waniliowy.
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiewałam przez sito do do masy, miksowałam mikserem. A powinnam delikatnie połączyć dbając o to by jak najwięcej powietrza do środka się dostało. 
Jako że - nad czym ubolewam - piekarnika nie posiadam lecz prodiż, natarłam olejem posypałam bułką tartą w środek wsadziłam w środek takie ustrojstwo mam nadzieje że to to samo co Ania nazwała "nakładką z tuleją". Wylałam masę dbając by ustrojstwo nie emigrowało.



Zwieńczeniem dzieła były pokrojone w pół truskawki uprzednio oczyszczone bez zieleniny i na samą górę dodane. Myk odpaliłam wehikuł:) po godzinie wyłączyłam. Zapach ciekawy, smak przypadł do gustu nie tylko mi. Ciasto godne uwagi zwłaszcza że składniki to "potaniości" które zwykle każdy w domu ma, lub ewentualnie bez większego uszczerbku na portfelu zakupić może z łatwością:)

94 komentarze:

  1. Ja też lubię modyfikować przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam lubie vhyba wszystko co ma w sobie truskawki. 😆

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło Ci rewelacyjne ciasto :) Sama chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do kawki i herbatki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :)
    Idealne na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też często Annie S. "podkradam" przepisy :D!

    OdpowiedzUsuń
  7. Również uwielbiam przepisy Ani :)
    Ciasto truskawkowe i w ogóle takie proste placki z owocami, to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślałam żeby coś jeszcze z tym przepisem zrobić;)

      Usuń
  8. Ha ha ha ja też zawsze zmieniam trochę przepisy :P Chyba tylko pierwsze podejście staram się robić dokładnie jak zalecają :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja czasem tylko myślę co zmienić, czasem samo z siebie wychodzi;)

      Usuń
  9. This is really amazing! Hope you can have a read at my new blog post.


    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wyszukać mój prodiż!! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak będę kiedyś w twoich rejonach to mi takie zrobisz a ja zrobię domowe lody :P

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam w zeszłym tygodniu bardzo podobne ciasto ale bez mleka i niestety zrobił mi się zakalec, nie jestem dobra w pieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ahhhh te zakalce... może za mało proszku do pieczenia?

      Usuń
  13. Mniamciu mniamciu, mógłby mi tak ktoś kuchcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oryginalność-to wybija się w Twoim cieście :) Ja dziś planuję zrobić sernik jaglany, ale nie mam jeszcze żadnych odpowiednich owoców w domu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam truskawki - a w tym roku czuję ich wielki niedosyt. Może jeszcze uda mi się gdzieś dostać jakieś dobre, niechemiczne i nierozlazłe ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda naprawdę pysznie! Pokusiłabym się, bo kocham truskawki :)
    Anie bardzo dobrze znam z jej bloga i uwielbiam jej przepisy! Jednak nie miałam okazji ich jeszcze przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja miałam prodiż i używałam z wielką przyjemnością puki mi się nie zepsuł...
    Ciacho wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Z modyfikacją przepisów na ciasta nie szaleję, za słabe umiejętności mam :) Twoje wygląda naprawdę apetycznie, pozwolisz więc, że będę trzymać się przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z chęcią zjadłabym takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo pomysłowe i smaczne ciasto:) Uwielbiam takie słodkości i wszystkim polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robię dokładnie takie samo, ale ze śliwami :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis chętnie takie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszności :)
    lubię wszystko, co ma truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda smakowicie. Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. oj ja nygus do ciast jestem zawsze mówie ze ja z ciast to tylko golonke...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to szybkie i nie skomplikowane ciasto jest

      Usuń
  26. Ale mi narobiłaś apetytu na ciasto z truskawkami... Na serio zrobiłam się głodna. :P

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubie eksperymentować i narobiłaś mi ogromnej ochoty na ciasteczko ♥

    OdpowiedzUsuń
  28. kurcze, dawno nic nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
  29. Dawno nic sama nie piekłam; idę na łatwiznę i kupuję ciasta w sklepie

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam domowe wypieki ale strasznie długo zbieram się do zrobienia czegokolwiek sama ;) a to wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda super, ale robisz mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda pysznie i letnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jedną z rzeczy, za którą najbardziej tęsknię w Polsce jest sezon truskawkowy:) W uk nie ma nic takiego...Mam co prawda trochę w ogródku ale nie na tyle, żeby jeść codziennie do woli:( Ciasto wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Lubię ciasta z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, miło mi że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie, ale nie SPAMuj, komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię na pewno. Zwłaszcza jeśli masz g+ będzie mi łatwiej do Ciebie trafić gdy zostawisz adres bloga pod swoim komentarzem. Czasem mam zaległości, ale spokojnie, nadrabiam je:))
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!