„Wyśmienite ciasto zadziwi nie jedną osobę” – przeczytałam w
przepisie który znalazłam w aktualnym wydaniu specjalnego wydania „Przyślij
Przepis” czyli gazetce „Tradycyjne Ciasta”.
Nie wiem dlaczego wyszedł mi zakalec- być może nie do końca
trzymałam się proporcji – zamiast 2 dałam 3 jaja bo miałam małe. Niemnie j
jednak efekt zaskoczył mnie bardzo! I to pozytywnie bardzo. Podaję jaj w
przepisie:
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag cukru kryształu
2 jaja
3 czubate łyżki kakao
Szczypta soli
Cukier waniliowy
25 dag masła
200 ml coca-coli
75ml mleka
Polewa:
Czekolada z nadzieniem toffi
2-3 łyżki śmietanki 30%
Roztopić wystudzić masło. Mąkę z proszkiem, cukry, kakao i
sól mieszamy. W drugiej roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko roztopione i
wystudzone masło, i colę mieszamy. Mokre składniki wylewamy do suchych mieszamy
delikatnie, ale dokładnie.
Tortownicę o wymiarach 24 cm natłuszczamy i posypujemy bułką
tartą. Wlewamy masę i pieczemy 40 – 50 minut w 180 stopniach. Studzimy
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy ze
śmietanką. Gorącą polewamy ciasto.
Dzisiaj Ty robisz smaka. Ale zeby cole dawac do ciacha to takiego przepisu jeszcze nie widzialam. Bardzo jest ono slodkie w smaku?
OdpowiedzUsuńSłodkie jest ale jakie smaczne!
Usuńostatnio ciągle chodzę głodna, więc zjadłabym to ciacho z dużą chęcią ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmuszę wypróbować, nigdy nie dodawałam coli do ciasta :)
OdpowiedzUsuńJa też i dlatego zadziwił mnie ten przepis.
UsuńTo Ty pieczesz a ja wpadam do Ciebie na degustacje :o)
Usuńbrzmi i wygląda smakowicie :) jednak ja jestem takim beztalenciem jeżeli chodzi o pieczenie, że wolę się za to nie brać :D
OdpowiedzUsuńto ciasto jest tak nieskomplikowane, że możesz zaskoczyć nim nie jedną osobę polecam.
Usuńwygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjeszcze lepiej smakuje!
UsuńNie sądzę, żeby to był zakalec- to ciasto wychodzi właśnie dość wilgotne i ciężkie, "zakalcowate", ale właśnie takie ma być- trochę przypomina brownie. Robię je czasami, tylko na polewę daję czekoladę gorzką i mleczną wymieszane pół na pół . Faktycznie pychota !
OdpowiedzUsuńteż mi się kojarzy z brownie czekoladowe bez czekolady:D
Usuńniestety, nie umiem piec :( w tym roku na swięta chyba kupię gotowe ciasta... niestety
OdpowiedzUsuńakurat to ciasto polecam! Nie może nie wyjść! Spróbuj!
UsuńNie ładnie tak na łatwiznę iść ;o) Moja babcia zawsze mawiała lepszy domowy zakalec aniżeli najlepsze ciasto z cukierni
UsuńCiacha piecze się sercem :o) szczególnie te na święta
Piękne słowa:D to prawda.... piekąc swoje człowiek wie co je:) dobrze wiedzieć jakie składniki są dodane i co sie je:)
Usuń