środa, 26 września 2018

Domowe przepisy na napoje herbaciane, sposoby na urozmaicenie herbaty.

Dzień dobry Kochani! Rozpoczyna sie sezon który sam w sobie cieszy mało kogo.... dla tego miłe są wszelakie przeciwieństwa to jest: ciepłe kocyki, miła lektura, film.... to co odwraca uwagę od zimna, pluchy...
Rozgrzewamy się także fizycznie od środka: kawą, gorącą czekoladą i herbatą:)
Herbat na rynku mamy mnóstwo, tańsze, droższe: od wyboru do koloru. Zielona, czarna, biała.... smakowe i niesmakowe, rozmaite mieszanki... do prawdy jest w czym wybierać. Jestem przekonana że każdy wybierze coś dla siebie. No znajdzie, ale czy zawsze to co podoba sie w sklepie także odpowiada nam w domu.... z tym bywa różnie... wybieramy po opisie, po opakowaniu.... w herbaciarni po składzie i zapachu... czasem kusi także nazwa.... Mimo wszystko nic nie gwarantuje że herbatę wypijemy z przyjemnością.... co w tedy? Oczywiście można oddać.... bliskiej osobie albo można ją także przerobić!
Poniższe sposoby na przerobienie nielubianej herbaty lub po prostu urozmaicenie napoju, zapraszam



Masala Chai (hindi मसाला चाय , trl. masālā ćāy ) to sposób który dawno temu znalazłam w gazetce z przepisami, jednak zamiast wrzucić go tu na bloga zachowałam go w formie papierowej. No i gdzieś mi zaginął recept owy... poszukiwania nie łatwe były, jednak w internecie jest prawie wszystko więc w końcu znalazłam spis zapomnianych składników oraz sposób wykonania tego smacznego napoju.
Jednak zanim przejdę do rzeczy kilka słów o Masala czaj:
Słowo masala (मसाला) czy też massala w języku hindi oznacza przyprawę; mieszankę różnych ziół lub przypraw właściwą dla kuchni indyjskiej. Osobiście miałam masale to: curry, tandori masala, sambar masala...
Masala ćaj - to smaczna, aromatyczna mieszanka przypraw używana do herbaty. Ciocia Wikipedia podpowiada że nie ma sztywnego, "prawilnego" jedynego przepisu na Czai Masalę, mogą się one od siebie różnić składem, proporcjami, przygotowaniem.... więc każda rodzina ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak bazę stanowią:


  1. czarna, mocna herbata, 
  2. przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne może być pieprz, lukrecja....
  3. biały lub czarny cukier, miód, czy melasa...
  4. mleko


150 ml wody
150 ml mleka
1 łyżka czarnej herbaty (ja używam jaka mi si nawinie;)
1 łyżeczka miodu (można użyć cukru, melasy czy cokolwiek kto tam słodzi)
pół łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
ćwierć łyżeczki kardamonu
ja dałam dwa plasterki imbiru jak ktoś woli zawsze moż dać więcej
kilka goździków
ćwierć łyżeczki anyżu

Wodę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu, warto mieszać od czasu do czasu by nie wykipiało. Po ok. 10 minutach wsypujemy herbatę, moment gotować. Można parzyć przez kilka minut. Przecedzamy zawartość garnuszka przez sitko do kubeczka:). Dodajemy miodek (cukier można wcześniej dodać;). Mieszamy zawartość i można delektować sie aromatycznym napojem.


Moja filiżanka jest ceramiczna:) i w glinie masala smakuje mi najlepej. Rafał Przybylok w poniższym filmiku opowiada że hindusi sprzedają masalę na ulicach. Sprzedawcy uliczni stoją mieszając w kotłach masalę a gdy pojawia się klient otrzymuje napój w glinianej czarce właśnie.
Naczynie gliniane jednorazowego użytku, zwykle nieszkliwione, po użyciu należy ją.... zbić. Hindusi mają takie przekonanie by: nikt niższego stanu nie dotknął czarki z której się napiło, więc sie ją zbija i zdeptuje... Rafał czujnikowy.pl mówi że jak po takich odłamkach przejdzie kilkanaście osób to zostaje proch. Turyści często zabierają naczynka ze sobą na pamiątkę:)



Z jabłkiem i malinami



Łyżeczka herbaty
Pół jabłka
Drzem malinowy - łyżeczka
Opcjonalnie cukier

Herbatkę zaparzam w zależności od tego która sie nawinie trwa to zwykle około 5 minut. Napar przelewam do słoika, dodaję kawałki jabłka mieszam, dodaję łyżeczkę przetworu malinowego.
Taki napój smakuje mi zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdarza się że taki napój wypijam na drugi dzień. Czas sprawia że składniki w słoiku bardziej się "zaprzyjaźniają" a to sprawia że efekt jest smakowitszy. Oczywiście pijam czasem na ciepło.... w każdym razie niezależnie od tęperatury bardzo mi smakuje. Polecam!
Połączenie jabłka i herbaty bardzo mi smakuje więc czasem po prostu dodaję ją do białej herbaty:)


Celowo pominęłam tutaj znane ogólnie połączenia herbaty miodu i cytryny, czy też herbaty z pigwą. Herbara z owocem pigwowca intryguje mnie więc muszę spróbować. Widziałam połączenie pigwy z pomarańczą.... pomysłów jest wile, a może mi coś poradzisz?
A Ty masz jakiś ulubiony sposób na herbatkę?

70 komentarzy:

  1. Kardamon, cynamon i imbir to świetne przyprawy i idealnie pasują do herbatki. Są mega aromatyczne i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto też pamiętać o jakości przypraw, niska ich jakość potrafi popsuć finalny efekt. Masala jest super na rozgrzewkę;)

      Usuń
  2. Ten pierwszy sposób znam i często kupowałam na jesień właśnię tą mieszankę. W domu wystarczyło ją zaparzyć odrobinką wody, dodać mleka i gotowe - mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O dziwo piję mało herbat. Zazwyczaj z samą cytryną albo ziołowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja muszę sobie teraz kupić kawę o smaku czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proste a wiele osób o tym nie myśli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie kawa może (prawie) nie istnieć - za to bez herbaty ani rusz! Z chęcią wypróbuje Twoje sposoby!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ taka herbatka musi być rozgrzewająca :) Wypróbuję wszystkie przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie rozgrzewająca herbatki, na jesień są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jestem wstanie pić herbaty z mlekiem. Dla mnie to jeden z paskudniejszych smaków. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA szczęście przepisy są dwa, może ten drugi przypadnie Ci do gustu:)

      Usuń
  10. Teraz w chłodniejsze miesiące pewnie wrócę do herbaty, w lato bardzo rzadko piłam. Z pigwą lubię, choć najczęściej sięgam po gotowe mieszanki zielonej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej, podziwiam ludzi za chęci przygotowywania takich specjałów, jestem za leniwa :D. Ja aktualnie parzę codziennie mieszankę ziół z ekologicznego :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam połączenia rozgrzewające - imbir, cynamon, kardamon, miód i...plasterek pomarańczy. Dla mnie ideał na jesienny wieczór!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne jesienne przepisy, na samą myśl robi się cieplej ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za ciekawe inspiracje. 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię herbatę a ta z jabłkami i malinami mnie zaciekawiłą

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta herbatka z jabłkami jak znalazł na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja najczęściej wrzucam imbirek, wybieram też białą herbatę i zieloną :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię dodawać różne przyprawy do herbaty ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszna herbatka, ciepłe skarpetki i ulubiona książka! Idealne dodatki na te wieczory <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Kardamon i cynamon doskonale sprawdza się również w kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię herbaty z korzennymi dodatkami, nigdy nie piłam bawarki

    OdpowiedzUsuń
  22. Ojj muszę je wypróbować! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Podoba mi się wersja z jabłkiem i malinami, chętnie ją wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam herbatę z pigwą! Ale też lubię dodawać imbir, miód. Z cytryną piją na co dzień. Czasami też jakiś dżem wrzucam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Chyba będe musiałą spróbować tej z jabłkiem i malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Z jabłkiem i malinami mogłaby zyskać nowy posmak. Musze wypróbować, mam jakąs herbatę z lekka nietrafioną delikatnie mówiąc. ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniami! Nie słyszałam o tych herbatkach w ogóle, zainteresowała mnie jedna jak i druga, ale skusze się chyba na drugą:)
    Ładnie tu u Ciebie:)
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam rozgrzewające herbatki. Ja do tej z jabłkiem i malinami dodaje jeszcze kilka plasterków pomarańczy i goździki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kocham herbaty, głównie zieloną, ale nie często wychodzę poza czystą :P Jesienią i zimą dorzucam goździki, pomarańczę, imbir i czasem trochę miodu :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Zawsze mam ochotę 'zaszaleć' i zrobić sobie taką pyszna herbatkę, ale zazwyczaj kończy się na chceniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powyższe sposoby proste i łatwe więc... może uda Ci się:)

      Usuń
  31. Musze kiedyś wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie to na tą chwilę tylko miód, cytryna i imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłaś mi smaka na herbatę :D Zaraz poproszę faceta aby mi zrobił taką gorącą, owocową i pyszną. Jesień pod kocem z herbatą... to jest to! Czasami czytam książki a czasami cudze blogi :P Zachęcam do takiego relaksu. Piękne zdjęcia i wartościowy post. Gratuluję tylu obserwatorów! :) Pozdrawiam Cię i zapraszam do mnie na blog: https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/09/koniec-wrzesnia-jest-bliski-przeczytaj.html

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja najbardziej lubię czarną z cytrynką ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, miło mi że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie, ale nie SPAMuj, komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię na pewno. Zwłaszcza jeśli masz g+ będzie mi łatwiej do Ciebie trafić gdy zostawisz adres bloga pod swoim komentarzem. Czasem mam zaległości, ale spokojnie, nadrabiam je:))
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!