sobota, 3 kwietnia 2021

krówkowa babka

 

Siemaneczko! Dziś postanowiłam sie podzielić przepisem na babkę krówkową z ajerkoniakiem. Ciasto wychodzi aromatyczne po prostu przepyszne. Przyznam szczerze że był okres w którym woń krówkowej babki dobiegała z piekarnika a ciasto szybko znikało. Generalnie ciasto nie jest drogie, najkosztowniejszym składnikiem jest likier, ale nie dodaje sie go jakoś dużo.
Dziś niestety piekarnika nie mam ale sam przepis myślę że warto przypomnieć, może akurat sie komuś przyda.

A oto składniki:

Składniki:
Ciasto: 200 g Kasi
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
5 jaj
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok 100 ml ajerkoniaku
szczypta soli

Polewa:
100 g Kasi
100 ml śmietanki 30 %
100 g cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać na przemian po jednym jajku jak się wymiesza z masą łyżkę mąki jak się wymiesza dodać jajo. Ciągle ucierając dodać ajerkoniak.
Formę do babki z kominem należy natłuścić i obsypać bułką tartą, ja (akurat mam silikonową, i powiem, że jestem bardzo z niej zadowolona bo ciasto odchodzi bez problemu). Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 40 minut podano w przepisie no ja moją piekłam 1,5 godziny. To jest kwestia wyczucia piekarnika.

Do garnka włożyć kasię jak się rozpuści cukier i śmietanę gotować cięgle mieszając by cukier się nie przypalił. Polewa jest gotowa gdy zgęstnieje. Ciepłą polewą polać przestudzoną babkę.

Oto moja babka:


43 komentarze:

  1. Fajna. Bardzo smacznie wygląda. Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna babeczka :) Zdrowych i radosnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super babka Ci wyszla. Wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam babki wielkanocne :)
    W tym roku upiekłam na jogurcie naturalnym :)
    Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisany.
    Wesołego Alleluja.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również robiłam korówkowa babkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku już za póżno,ale może w przyszłym wykorzystam Twój przepis ;) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Etam! tą babkę można zrobić kiedy tylko ochota przyjdzie:)

      Usuń
  8. Musi być przepyszna 😛👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda mega apetycznie! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic tylko się częstować kawałkiem do porannej kawy, na rozbudzenie dnia i dobrego nastroju. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam krówkowej babki, a ta wygląda naprawdę bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka okazała! U mnie już świąteczne baby w degustacji, ale chętnie przy okazji skorzystam z Twojego przepisu, bo krówkowa babka brzmi apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niezwykle smakowicie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie ♡
    Piękna wyszła ta babka :) Sama muszę spróbować taką zrobić :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie w tym roku hitem była czekoladowa babka robiona na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie miałam okazji próbować takiej babki, ale chętnie zmienię ten stan ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Babka na święta musi być obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny obrazek. :) Krówkowej baby jeszcze nie robiłam, pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie że tu jesteś, proszę zostaw ślad po sobie. Wspólnie dbamy o miłą atmosferę tutaj i szanujemy sie wzajemnie, dla tego nie pisz wielkimi literami, nie SPAMuj, nie zostawiaj linków do siebie. Nasze zdania mogą się różnić, ale zachowujemy kulturę i dobry smak.
Komentarze: propozycje wspólnej obserwacji, łańcuszki, autoreklamę (z linkami) i teksty nie na temat usuwam. Ja szanuję Ciebie, więc proszę szanuj mnie, a odwiedzę Cię gdy tylko będę mogła.
Bardzo mnie ucieszy gdy dołączysz do zacnego grona moich obserwatorów.
Życzę przyjemności!