Siemaneczko! Dziś postanowiłam sie podzielić przepisem na babkę krówkową z ajerkoniakiem. Ciasto wychodzi aromatyczne po prostu przepyszne. Przyznam szczerze że był okres w którym woń krówkowej babki dobiegała z piekarnika a ciasto szybko znikało. Generalnie ciasto nie jest drogie, najkosztowniejszym składnikiem jest likier, ale nie dodaje sie go jakoś dużo.
Dziś niestety piekarnika nie mam ale sam przepis myślę że warto przypomnieć, może akurat sie komuś przyda.
A oto składniki:
Składniki:
Ciasto: 200 g Kasi
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
5 jaj
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok 100 ml ajerkoniaku
szczypta soli
Polewa:
100 g Kasi
100 ml śmietanki 30 %
100 g cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać na przemian po jednym jajku jak się wymiesza z masą łyżkę mąki jak się wymiesza dodać jajo. Ciągle ucierając dodać ajerkoniak.
Formę do babki z kominem należy natłuścić i obsypać bułką tartą, ja (akurat mam silikonową, i powiem, że jestem bardzo z niej zadowolona bo ciasto odchodzi bez problemu). Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 40 minut podano w przepisie no ja moją piekłam 1,5 godziny. To jest kwestia wyczucia piekarnika.
Do garnka włożyć kasię jak się rozpuści cukier i śmietanę gotować cięgle mieszając by cukier się nie przypalił. Polewa jest gotowa gdy zgęstnieje. Ciepłą polewą polać przestudzoną babkę.
Oto moja babka:
Kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŁadna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńSmaczna też:)
UsuńAle smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmakuje też dobrze)
UsuńFajna. Bardzo smacznie wygląda. Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa!
OdpowiedzUsuńWzajemnie:)
UsuńPyszna babeczka :) Zdrowych i radosnych Świąt! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńAle super babka Ci wyszla. Wesołych świąt
OdpowiedzUsuńWzajemnie.
UsuńUwielbiam babki wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńW tym roku upiekłam na jogurcie naturalnym :)
Wesołych świąt :)
:)
UsuńPrzepis zapisany.
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja.
Wesołego
Usuńja również robiłam korówkowa babkę ;)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńW tym roku już za póżno,ale może w przyszłym wykorzystam Twój przepis ;) Wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńEtam! tą babkę można zrobić kiedy tylko ochota przyjdzie:)
UsuńMusi być przepyszna 😛👍👍👍
OdpowiedzUsuńJest.
UsuńWygląda mega apetycznie! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńNic tylko się częstować kawałkiem do porannej kawy, na rozbudzenie dnia i dobrego nastroju. :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńNigdy nie jadłam krówkowej babki, a ta wygląda naprawdę bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńOj jest pyszna!
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńzgadza sie!
UsuńJaka okazała! U mnie już świąteczne baby w degustacji, ale chętnie przy okazji skorzystam z Twojego przepisu, bo krówkowa babka brzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMyślę że warto ją upiec:)
UsuńWygląda niezwykle smakowicie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPycha. :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńPiękna wyszła ta babka :) Sama muszę spróbować taką zrobić :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Polecam.
UsuńJa ją lubię za smak:)
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku hitem była czekoladowa babka robiona na parze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji próbować takiej babki, ale chętnie zmienię ten stan ;-)
OdpowiedzUsuńBabka na święta musi być obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny obrazek. :) Krówkowej baby jeszcze nie robiłam, pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń